Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚρήτη: Πλήγμα για τον τουριστικό κλάδο τα όρια ηλικίας στα λεωφορεία

Κρήτη: Πλήγμα για τον τουριστικό κλάδο τα όρια ηλικίας στα λεωφορεία

Σημαντικό πλήγμα για έναν μεγάλο κλάδο του τουρισμού της Κρήτης, αποτελεί η υποχρεωτική αντικατάσταση του στόλου των λεωφορείων Δημόσιας Χρήσης, μόλις συμπληρώσουν τα 27 έτη.

Όπως υποστηρίζει με δηλώσεις του στο ekriti.gr ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικό Λεωφορείων Κρήτης, Στράτος Μαγκουσάκης, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία υπάρχουν ηλικιακά όρια για τα λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης.

“Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση τα λεωφορεία αρκεί να περνούν τον Τεχνικό Έλεγχο για να κυκλοφορούν στους δρόμους” αναφέρει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως σε κάποιες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με τα όρια εκπομπών ρύπων, όπου όμως δεν αφορούν στην απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά στην καταβολή υψηλότερων αντιτίμων κυκλοφορίας.

Πέραν αυτού, το παράδοξο στη νομοθεσία σχετίζεται με το γεγονός πως το λεωφορείο μετά τα 27 έτη μπορεί κανονικά να κυκλοφορεί στους δρόμους της Κρήτης, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, ως όχημα Ιδιωτικής Χρήσης.

“Υπάρχουν λεωφορεία που μεταφέρουν προσωπικό ξενοδοχείων τα οποία είναι πάνω από 45 ετών” αναφέρει ο χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκουσάκης.

Σε σχέση με την αμεσότητα της απόφασης, αλλά και το γήρας του στόλου της Κρήτης ο κ. Μαγκουσάκης διευκρινίζει:

“Αυτή τη στιγμή ο στόλος μας είναι σύγχρονος με το μέσο όρο ζωής των λεωφορείων να βρίσκεται στα 10 έως 12 έτη. Η υποχρέωση αντικατάστασης όμως έρχεται κοντά στην περίοδο συνταξιοδότησης των οδηγών, τη στιγμή που ένα νέο λεωφορείο κοστίζει περίπου 300.000 ευρώ. Αν δεν αλλάξει το πλαίσιο αυτό συνεπάγεται ότι οι οδηγοί λίγο πριν τη σύνταξη τους θα πρέπει να αντικαταστούν το όχημα τους και να επιβαρύνονται με ένα τεράστιο κόστος, που αντικειμενικά δεν θα είναι ανταποδοτικό για τη δουλειά τους”.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί σχετικά και ο αρμόδιος Υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, στον οποίο και ο Σύνδεσμος κατέθεσε όλα τα σχετικά έγγραφα προκειμένου να λάβει πλήρη γνώση για το θέμα.

Ο κ. Κεφαλογιάννης διαπίστωσε το παράδοξο και δεσμεύθηκε να εξετάσει το ζήτημα, με δεδομένο πως τα προβλήματα φαίνεται να αφορούν μόνο την Ελλάδα.

Most Popular