Καταιγίδα περικοπών σε συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και ανατροπών στα εργασιακά μαζί με το νέο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες, φέρνει το πακέτο των μέτρων που σχεδιάζει να ψηφίσει η κυβέρνηση στις 18 Μαΐου ενώ μέσω απεργιών και διαδηλώσεων(ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει 24ωρη πανεργατική απεργία στις 17 Μαΐου).
Όπως προκύπτει από συμπληρωματικό μνημόνιο :
EΠΙΔΟΜΑΤΑ:Ακόμη και κοινωνικά επιδόματα μπαίνουν στην «κλίνη του Προκρούστη» . Δεκάδες άλλα θα ενταχθούν στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης που χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.Όπως προκύπτει από το κείμενο της συμφωνίας, τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 8 εκατ. το 2017 και κατά 10 εκατ. το 2018, ενώ κατά 58% εκατ. εύρο μειώνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης από το ίδιο έτος.Επίσης, τα επιδόματα ανεργίας μειώνονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ (από το συνολικό ποσό που διατίθενται ετησίως) το 2017 και κατά 2 εκατ. το 2018.Δεκάδες επιδόματα, όπως και το ΕΚΑΣ, θα ενσωματωθούν στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) το οποίο χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια.
Η κατάργηση τεσσάρων προνοιακών επιδομάτων κόστους μόλις 10 εκατ. ευρώ είναι το πρώτο τίμημα της αναδιάρθρωσης της επιδοματικής πολιτικής που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβρη του 2017.Ειδικότερα από το 2017 καταργούνται επιδόματα 8 εκατ. ευρώ και η δαπάνη τους ενσωματώνεται στο ΚΕΑ – επειδή αλληλεπικαλύπτονται – ενώ άλλα δυο εκατομμύρια καταργούνται από το 2018:
– Επίδομα Ένδειας. Δίνονταν από τους Δήμους μαζί με το επίδομα φυσικών καταστροφών. Αφορούσε 500-1300 ωφελούμενους με προυπολογισμό 2,8 εκατομμύρια ευρώ.
– Επίδομα απροστάτευτων τέκνων. Αφορούσε 13.000 ωφελούμενους με προυπολογισμό για το 2016 στα 5,268 εκατομμύρια ευρώ. Ενσωματώνεται στο ΚΕΑ σταδιακά. Τα 3,952 εκατομμύρια μεταφέρονται το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018.
– Επίδομα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Αφορούσε 5.000 ωφελούμενους για παρακολούθηση υποχρεωτικής εκπαίδευσης με προυπολογισμό 1,750 εκατομμύρια ευρώ. Για την είσπραξη του ΚΕΑ η παρακολούθηση του σχολείου είναι υποχρεωτική.
– Επίδομα ΟΑΕΔ για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Αφορούσε 5.500 ωφελούμενους με μεταφερόμενο προυπολογισμό 2 εκατ. ευρώ (το 1,5 εκ. από το 2017 και τα υπόλοιπα το 2018).
ΕΙΣΦΟΡΕΣ:Νέο χαράτσι έρχεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το κείμενο συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ορίζει ότι η έκπτωση της τάξης του 15% επί της νέας, διευρυμένης βάσης υπολογισμού των εισφορών, θα ισχύσει μόνο για το 2018.Από το 2019 και μετά, «καμία μείωση δεν θα υπάρχει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του συμπληρωματικού Μνημονίου Συνεννόησης από το 2018 θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές 1,4 εκατομ.αυταπασχολουμένων με βάση το ακαθάριστο εισόδημα τους.Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο κείμενο της τελικής συμφωνίας Κυβέρνησης – Θεσμών, “προαπαιτούμενο είναι ότι οι Αρχές θα τροποποιήσουν το συνταξιοδοτικό νόμο, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου 2018, με τον καθορισμό της βάσης των εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους από το ακαθάριστο εισόδημα προ ασφαλιστικών εισφορών του προηγούμενου έτους.Η βάση των εισφορών θα μειωθεί προσωρινά κατά 15% το 2018, χωρίς άλλες μειώσεις μετά. Με άλλα λόγια, ο υπολογισμός των εισφορών των αυταπασχολουμένων με βάση το 85% του ακαθάριστου εισοδήματος τους θα ισχύσει μόνο το 2018 κι έτσι, από το 2019 οι εισφορές θα υπολογίζονται με βάση το 100% του ακαθαρίστου εισοδήματος.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ:Και στα εργασιακά θα υπάρξουν δυσμενείς αλλαγές, κυρίως όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις, καθώς ορίζεται ότι πρέπει να νομοθετηθεί η τροποποίηση του νόμου ώστε το ισχύον πλαίσιο της διοικητικής έγκρισης των ομαδικών απολύσεων θα αντικατασταθεί από μια διαδικασία γνωστοποίησης, η οποία δεν θα συνεπάγεται προ-έγκριση.Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η δυνατότητα του εκάστοτε υπουργού να απορρίπτει αιτήματα για ομαδικές απολύσεις. Θα υπάρχει μια διαδικασία ελέγχου της διαδικασίας με τον εργοδότη να υποχρεούται σε γνωστοποίηση των προθέσεών του εντός τριμήνου.και στον τομέα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, οι δανειστές επιμένουν να καθοριστεί με νόμο ότι οι μεταρρυθμίσεις των συλλογικών διαπραγματεύσεων του 2011 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι το τέλος του προγράμματος.Έτσι, η αρχές της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επέκτασης των συμβάσεων θα παραμείνουν σε αναστολή έως τον Αύγουστο του 2018.Παράλληλα, προβλέπεται η θεσμοθέτηση διάταξης που θα επιτρέπει την γρήγορη εκδίκαση διαφορών που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα σε περιπτώσεις απεργιών.Τέλος προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός τουσυνδικαλιστικού νόμου (1264/1982) και άλλων σχετικών διατάξεων, με στόχο την επανεξέταση του καταλόγου των δικαιολογημένων λόγων απόλυσης συνδικαλιστών και τον εξορθολογισμό των λεγόμενων “συνδικαλιστικών προνομίων”.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ:Εκτός από τη γνωστή περικοπή από το 2019 της προσωπικής διαφοράς σε 1,1 εκατομ. συνταξιούχους(κύρια και επικουρική σύνταξη), η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει και να εφαρμόσει μεταρρύθμιση των παροχών αναπηρίας από 1η Ιουλίου 2018. Προβλέπεται ότι εντός του 2017 θα υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με νέες διαδικασίες και κριτήρια για την πιστοποίηση της αναπηρίας. Σε εθνικό επίπεδο, η νέα νομοθεσία θα πρέπει να εφαρμοστεί έως τον Μάιο του 2018.Έως το ίδιο διάστημα θα πρέπει η εθνική νομοθεσία να εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016). Από τον Ιούλιο του 2018 θα πρέπει να ισχύσει η νέα νομοθεσία. Επίσης το συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπει ότι μετά τη μεταρρύθμιση του νόμου Κατρούγκαλου, με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 1% του ΑΕΠ έως το 2018, κυρίως από πλευράς δαπανών (παράλληλα με την πλήρη απορρόφηση του αντίκτυπου του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε τα μέτρα του 2012 αντισυνταγματικά, ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ), η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως ο επανυπολογισμός των κύριων και επικουρικών συντάξεων,νέος υπολογισμός στα εφάπαξ προκειμένου να υπάρχει αναλογιστική δικαιοσύνη, και έκδοση μέσω συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος νέων συντάξεων που βρίσκονται σε αναμονή.