Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΚαταργούνται τα SMS- «Ανοίγουν» οι υπερτοπικές μετακινήσεις – Αλλάζει το ωράριο...

Καταργούνται τα SMS- «Ανοίγουν» οι υπερτοπικές μετακινήσεις – Αλλάζει το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας

Τέλος στα SMS στο 13033 και στο 13032 και απελευθέρωση της μετακίνησης εκτός νομού, ανακοίνωσε ο Άκης Σκέρτσος.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ δήλωσε κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ότι η κυβέρνηση έκανε δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για άρση του lockdown και των περιορισμών.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μπαίνει τέλος στα SMS στο 13033 και στο 13032 από την Παρασκευή 14 Μαΐου, ενώ το τελευταίο γραπτό μήνυμα τους γνωστούς πενταψήφιους αριθμούς το στέλνουμε μέχρι και αύριο Πέμπτη (13/5).

Όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, θα ισχύσουν δύο τρόποι μετακίνησης και ειδικότερα ένας για την ηπειρωτική Ελλάδα και ένας για τα νησιά. Στον πρώτο συστήνεται η χρήση self test ενώ για τον δεύτερο επιβάλλεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού (14 ημερών μάλιστα από τη δεύτερη δόση) ή η εμφάνιση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid ή self test (24 ωρών) ή βεβαίωση νόσησης (από δύο έως εννέα μήνες μετά από αυτή).

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 12.30 π.μ. έως τις 5 μ.μ. ενώ για η εστίαση θα κλείνει στις 12.15 π.μ.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι τα γυμναστήρια θα ανοίξουν στις αρχές Ιούνη σε αντίθεση με τα καζίνο που θα λειτουργήσουν στις 15 Μάη και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ play στις 24 του μήνα.

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 14 Μάη ανοίγουν επίσης ο τουρισμός και τα μουσεία, τη Δευτέρα 17 Μάη οι παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα εργαστήρια ΙΕΚ και κολέγια, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας καθώς επίσης και τα Ωδεία. Επιπλέον την Παρασκευή 21 Μάη επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά και στις 28 Μάη τα θέατρα και τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Για τους γάμους και τις βαφτίσεις είπε πως θα μπορούν να γίνουν έως 100 άτομα από τις αρχές Ιούνη. Οσο για τη ζωντανή μουσική στην εστίαση, η μουσική θα απαγορεύεται μέχρι το τέλος του μήνα.

Καταργούνται επίσης το click inside και το click away. Ο αριθμός των πελατών στο εσωτερικό του θα συναρτάται από τα τ.μ. του καταστήματος.

  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εντός των καταστημάτων: ένας (1) πελάτης για κάθε 25 τ.μ..
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των κοινόχρηστων χώρων των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών, ορίζεται ως εξής: ένας πελάτης για κάθε 10 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου και τα οριζόμενα στο σημείο 25 της παρ. 1Β της ΚΥΑ Β’ 1441/10.04.21.
  • Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως από αύριο 13 Μάη αίρεται η αναστολή κανονικών αδειών των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Επιπλέον έκανε αναφορά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», δηλαδή τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων σε 19 νησιά με το εμβόλιο της «Johnson & Johnson» που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιούνη και ουσιαστικά παραδέχθηκε τις ελλείψεις δομών που υπάρχουν στα συγκεκριμένα νησιά λέγοντας πως θα συνδράμουν ΜΚΟ και εθελοντές.

Τα νησιά που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» είναι τα εξής: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Σαλαμίνα, Κεφαλονιά, Κως, Λευκάδα, Σάμος, Νάξος, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος και Αίγινα.

Most Popular