Καταγγελία για μεθοδευμένη απόλυση γιατρού από τον σύλλογο εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας

0
744

ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ   ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Ο Σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου Λευκάδας καταγγέλλει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια απόλυσης μιας συνάδελφου μας, ιατρού του νοσοκομείου, επειδή “τόλμησε” να ασθενήσει!!!

 

Τις τελευταίες ημέρες στονοσοκομείο Λευκάδας οι εργαζόμενοι  αντιμετωπίζουν ένα πρωτοφανές περιστατικό. Μια συνάδελφος, επικουρική ιατρός το τελευταίο διάστημα  , λόγω κάποιου προβλήματος υγείας, βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια. Αμέσως μόλις η Διοίκηση του νοσοκομείου ενημερώθηκε για την αναρρωτική  άδεια της συναδέλφου,   «ΘΥΜΗΘΗΚΕ»  πως εκκρεμούν εναντίον της, δυο έγγραφες αναφορέςπαραπόνων από συγγενείς ασθενών, που πρέπει να διερευνηθούν . Η μία μάλιστα εκ των δύο, κοινοποιήθηκε στο νοσοκομείο τον μήνα Απρίλιο και πρωτοκολλήθηκε μετά την έναρξη της αναρρωτικής άδειας στις 29/6/2018, τέλος δηλαδή  Ιουνίου!!! Από την πλευρά της Διοίκησης δεν έγινε καμία απολύτως προσπάθεια να διερευνηθεί αν οι αναφορές αυτές έχουν βάση , διότι δεν έγινε ποτέ Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) όπως προβλέπει η νομοθεσία, η οποία θα μπορούσε να αποκαλύψει τις ευθύνες της Διοίκησης, καθώς έλαβαν χώρα σε ασφυκτικές συνθήκες εργασίας που έχουν διαμορφωθεί στο νοσοκομείο (αυξημένος όγκος δουλείας, επαναλαμβανόμενες εφημερίες χωρίςρεπό, ξεκούραση,  κ.α)

Αντίθετα όμως σε κάθε λογική και πέρα από κάθε νομοθεσία, αυτές τις  εκ’ των πραγμάτων μη τεκμηριωμένες αναφορές, η Διοίκηση του Νοσοκομείου ΕΠΕΔΙΩΞΕ,σε έκτακτο Δ.Σ που πραγματοποιήθηκε στις 13/7/2018,να τις χρησιμοποιήσει ώστε να καταγγείλει την σύμβαση της συναδέλφου για να τηνΑΠΟΛΥΣΕΙ !!!

Το Δ.Σ ήταν μια παρωδία από την αρχή έως το τέλος του, διότι από την αρχή μέχρι το τέλος του, δεν τηρήθηκε σε καμία περίπτωση η προβλεπόμενη διαδικασία, η οποία εξασφαλίζειτην ελάχιστη προστασία στην  «κατηγορούμενη» εργαζόμενη. 

Ενδεικτικό της μεθόδευσης του  Διοικητή και της προσπάθειας χειραγώγησης των μελών του Δ.Σ είναι ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα ήρθε ως έκτακτο χωρίς να υπάρχουν μια σειρά έγγραφα.  Δεν υπήρχε έγγραφη εισήγηση από τον Διοικητή και  Πρόεδρο του Δ.Σ, την οποία θα έπρεπε εκ των προτέρων να γνωρίζουν τα μέλη του καθώς και μια σειρά από έγγραφα, τα οποία έπρεπε εκ των προτέρων να είχαν κοινοποιηθεί στα μέλη του Δ.Σ  για να μελετηθούν. Επίσης ποτέ στο συγκεκριμένο Δ.Σ δεν έγινε ψηφοφορία ώστε να ληφθεί απόφαση!!!!

Όλη  αυτή ηδιαδικασία,στην οποία δεν τηρήθηκαν  ούτε καν τα προσχήματα  για μια δίκαιη αντιμετώπιση ενός εργαζομένου ιατρού,χρησιμοποιείται για να στείλει στο σπίτι της, μια συνάδελφό μας που τόλμησε να ασθενήσει.

Στο Δ.Σ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ, ότι η Διοίκηση  το μόνο που την  ένοιαζε ήταν  να καλύψει  με κάθε τρόπο την παιδιατρική κλινικήμε  παιδίατρο  , διότι μετά την ασθένεια της συναδέλφου θα έμενε ακάλυπτη για 9 μέρες το μήνα και όπως ισχυρίστηκε δεν είχε τα χρήματα το νοσοκομείο  να ζητήσει επιπλέον  θέση επικουρικού γιατρού.Επιχείρησε δηλαδή,να ΑΠΟΣΠΑΣΕΙ  με κάθε τρόπο από ταμέλη του  Δ.Σ τη συναίνεσή τους, κάνοντάς τους συνένοχους  στην απόλυση της συναδέλφου!!!

Οφείλουμε να σημειώσουμε πως οι επικουρικοί συνάδελφοι όταν ασθενούν δεν τους καταβάλλεται η τακτική τους μισθοδοσία από το νοσοκομείο αλλά μια μικρή αποζημίωση από το ταμείο τους, οπότε η νομοθεσία τους προβλέπει οι επικουρικοί συνάδελφοι να μην ζημιώνουν το νοσοκομείο- επιχείρηση όταν ασθενήσουν.

Ενώ διαμορφώνουν συνθήκες εντατικοποίησης και ασφυκτικής πίεσης για τους εργαζόμενους, μη εξυπηρέτησήςτων ασθενώνκαι  γεγονότα έντασης που αντικειμενικά  προκύπτουν από αυτές τις συνθήκες η Διοίκηση αντί να λάβει μέτρα για να τα διορθώσει, τα χρησιμοποιεί για να στραφεί εναντίον των εργαζομένων.

Χτυπάμε καμπανάκι σε όλους τους συναδέλφους διότι ο Διοικητής που είναι ο πειθαρχικός προϊστάμενος όλων των εργαζομένων, δείχνει με τις πράξεις του μεροληψία και τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί την συνάδελφο, χωρίς αποδείξεις και χωρίς ανάληψη των δικών του ευθυνών.

Καλούμε όλα τα μέλη του Δ.Σ, τον καθένα ξεχωριστά να λάβουν έντιμη και ξεκάθαρη στάση, απέναντι στις μεθοδεύσεις του Διοικητή και να αναλογιστούν τις ηθικές και νομικές ευθύνες τους, απέναντι στους εργαζόμενους και τους ασθενείς καθώς  επίσης να πάρει θέση και ο Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας.

Στον κατήφορο που έχει πάρει η κυβέρνηση  με τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα   και την κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, η Διοίκηση πάει ένα βήμα παρακάτω μεθοδεύοντας μια απόλυση  τη στιγμή που η εργαζόμενη βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια και ασθενεί. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Αναστολή της διαδικασίας καταγγελίας της σύμβασης της συναδέλφου και άρα της απόλυσής της.
  • Τήρηση του νομοθετικού πλαισίου που προστατεύει τους εργαζομένους και της εργατικής νομοθεσίας.
  • Άμεση κάλυψη της παιδιατρικής κλινικής με πρόσληψη μόνιμου γιατρού.
  • Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων που εργάζονται κάτω από  εξοντωτικά παράνομα  ωράρια,χωρίς τα προβλεπόμενα ρεπό και άδειες.

Το  Δ.Σ