Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Θανάσης Καββαδάς: Το πρόβλημα με τα σκουπίδια απαιτεί ρεαλιστική αντιμετώπιση

 Θανάσης Καββαδάς: Το πρόβλημα με τα σκουπίδια απαιτεί ρεαλιστική αντιμετώπιση

12473785_1752123688407161_4111192992349361146_o«Είναι προφανές ότι τελικά η Δημοτική Αρχή, μετά από τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων, υπαναχώρησε από την αρχική της θέση για το θέμα του ΧΥΤΥ στη Λευκάδα. Επικράτησαν ωριμότερες σκέψεις! Είχα άλλωστε προειδοποιήσει νωρίτερα τη Δημοτική Αρχή πως οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες για να ληφθεί τόσο άμεσα μια οριστική απόφαση για το θέμα.

Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Λευκάδα είναι πρώτα απ΄ όλα θέμα πολιτισμού και προστασίας περιβάλλοντος. Εμείς είμαστε που πρέπει να διαχειριστούμε τα σκουπίδια μας. Εμείς έχουμε την ευθύνη και εμείς πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα.

Δυστυχώς μέσα σε εννιά μήνες η Δημοτική Αρχή άλλαξε άρδην τον τοπικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των σκουπιδιών. Στο πλάνο του Σεπτεμβρίου 2015, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν η μεταφορά και επεξεργασία των σκουπιδιών του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας στη Μονάδα Προεπεξεργασίας Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΜΟΠΑΚ) Λευκάδας και εν συνεχεία η μεταφορά υπολείμματος του εργοστασίου στο Χώρο ΥγειονομικήςΤαφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ ) Παλαίρου. Πριν λίγες ημέρες -την 1η Ιουλίου 2016- η Δημοτική Αρχή με πλειοψηφία, χωρίς να ενημερώσει τον όμορο Δήμο, τροποποιεί το σχεδιασμό και αποφασίζει τη μεταφορά του υπολείμματος της μονάδας σε ΧΥΤΥ που θα δημιουργηθεί στη Λευκάδα, σε θέση που θα καθοριστεί.

Ουσιαστικά επιχείρησε να προχωρήσει βιαστικά σε ένα θέμα, αυτό της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ, χωρίς δημόσιο διάλογο, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών και χωρίς να είμαστε βέβαιοι για το εάν ο νέος σχεδιασμός είναι ρεαλιστική και πραγματική λύση για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Λευκάδας.

Και το πιο σημαντικό χωρίς να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον καθορισμό θέσεων και κριτηρίων για το ΧΥΤΥ.

Αναλωθήκαμε σε μια ατέρμονη συζήτηση για το ΧΥΤΥ -που τέθηκε με διαδικασίες εξπρές από τη Δημοτική Αρχή- και δεν επικεντρωθήκαμε στο πως θα εξασφαλίσουμε επιπλέον χρηματοδότηση για τη σίγουρη κατασκευή της ΜΟΠΑΚ.

Εκτιμώ ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Αυτή πρέπει να μας οδηγεί, στο να σκεφτόμαστε και να αποφασίζουμε ρεαλιστικά.

Εμείς λοιπόν πρώτοι με αίσθημα ευθύνης, είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε μπροστά, να κρίνουμε τα γεγονότα και εάν χρειαστεί να επαναπροσδιορίζουμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας.

Πρότασή μου είναι να παραμείνει η συμφωνία που έγινε με το δήμο Ανακτορίου, να παίρνουμε εμείς τα σκουπίδια από τον Δήμο αυτόν εφόσον κατασκευαστεί η ΜΟΠΑΚ και ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας να παίρνει το υπόλειμμα του εργοστασίου. Είναι μια σίγουρη, συμφέρουσα και άμεση λύση, χωρίς να προκαλεί αντιδράσεις.

Προτού λοιπόν να βρούμε χώρο για τη δημιουργία ΧΥΤΥ πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι προχωράμε στη λύση που όλοι μας, όλοι οι Λευκαδίτες, έχουμε συμφωνήσει: Ανακυκλώνουμε μόνοι μας τα απορρίμματά μας, δημιουργούμε θέσεις εργασίας στο τόπο μας, κερδίζει ο δήμος μας και η τοπική κοινωνία.

Αλλιώς συζητάμε χωρίς λόγο και αναστατώνουμε τον κόσμο άδικα.»

Most Popular