Επικοινωνία με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνηση, κ. Θεόδωρο Λιβάνιο, και στη συνέχεια συνάντηση στο Ελληνικό Κτηματολόγιο με τον Πρόεδρο κ. Δημήτρη Σταθάκη και τον Γενικό Διευθυντή κ. Στέφανο Κοτσώλη είχε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, για το ζήτημα των συμπληρωματικών συμβάσεων για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στις περιοχές επαναπροσδιορισμού.
Ο Βουλευτής αρχικά μετέφερε την αγωνία των πολιτών οι οποίοι, για μια ακόμη φορά, βλέπουν σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του επαναπροσδιορισμού.
Συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα, όπου σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο οι προδιαγραφές είναι έτοιμες για έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο στις 17 Νοεμβρίου και δημοσίευση σε ΦΕΚ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέο Διοικητικό Συμβούλιο στις 24 Νοεμβρίου, για την έγκριση των τευχών της συμπληρωματικής σύμβασης, τα οποία θα αποσταλούν στους αναδόχους στο τέλος Νοεμβρίου. Εφόσον οι ανάδοχοι συμφωνήσουν, θα δοθεί χρονικό περιθώριο 14 μηνών από την ημερομηνία της υπογραφής για την ανάρτηση των γεωτεμαχίων. Παράλληλα, οι συμβάσεις θα υποβληθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο νομιμότητας.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το νόμο, η μέγιστη αξία της συμπληρωματικής σύμβασης δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% της αρχικής, κάτι που σημαίνει ότι το υψηλότερο ποσό που μπορεί να δώσει το Ελληνικό Κτηματολόγιο είναι 63.000 ευρώ (η αρχική σύμβαση ήταν περίπου 130.000 ευρώ).
Ο Βουλευτής ζήτησε εγγυήσεις για την υλοποίηση όσων προβλέφθηκαν στα άρθρα 20 και 21 του Νόμου 4934/2022 (ΦΕΚ 100 Α’/23-05-22), ενώ επανέλαβε το αίτημα που είχε διατυπώσει και από το βήμα της Βουλής για παράταση της προθεσμίας οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών, η οποία λήγει στις 31.06.2023, κατά 6 ακόμη μήνες μέχρι τις 31.12.23.
Ο Βουλευτής ζήτησε τέλος να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης και το λοιπό χρονοδιάγραμμα του νέου κτηματολογίου, έπειτα από την ολοκλήρωση της ανάρτησης για τις περιοχές της Πρέβεζας, της Άρτας και της Λευκάδας που έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου με δηλώσεις δικαιωμάτων συνολικά στους 3 νομούς για το 97% των γεωτεμαχίων.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ανάρτηση προχώρησε έχοντας λάβει υπόψη τη νέα νομοθεσία που προβλέπει ότι τα ΑΔ (δασωμένοι αγροί) αποδίδονται καταρχάς στους πολίτες, ενώ ειδικά για τη Λευκάδα, ενημερώθηκε ότι παραλήφθηκαν 74.911 δικαιώματα επί 56.466 προεκτιμώμενων, δηλαδή ποσοστό 132,67%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, έχουν γίνει 5.548 αιτήσεις διόρθωσης, οι οποίες θα αξιολογηθούν αρχικά από τους αναδόχους και, εφόσον χρειαστεί, θα εξεταστούν στη συνέχεια από ανεξάρτητες, τριμελείς επιτροπές που θα συγκροτηθούν από το Κτηματολόγιο με τυχαία επιλογή νομικών και μηχανικών από μητρώα του Δικηγορικού Συλλόγου και του ΤΕΕ σε όλη την Ελλάδα.
Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:
«Είμαστε σε μία ακόμα κρίσιμη καμπή για το παλιό κτηματολόγιο και τις περιοχές επαναπροσδιορισμού. Το Υπουργείο και το Ελληνικό Κτηματολόγιο προετοίμασαν τις νέες τεχνικές προδιαγραφές για τις συμπληρωματικές συμβάσεις που θα προταθούν στους αναδόχουν. Με δεδομένο ότι προτίθενται να προσφέρουν το μέγιστο ποσό που επιτρέπει ο νόμος για τις συμπληρωματικές συμβάσεις, ευελπιστώ ότι και οι ανάδοχοι θα συμφωνήσουν ώστε να ολοκληρωθεί αυτό το πολύπαθο έργο.
Αντιλαμβάνομαι πλήρως την αγωνία και την αγανάκτηση των κατοίκων. Η Κυβέρνηση έχει αφουγκραστεί το πρόβλημα και έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να δώσει λύσεις και νομοθετικά και διοικητικά. Χρειάζεται όμως συνεργασία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Συνεχίζω να παρακολουθώ ενεργά το θέμα και ευελπιστώ ότι με συνεργασία, αμοιβαιότητα και καλή πίστη θα μπορέσουμε να κλείσουμε αυτήν την πληγή που ταλαιπωρεί πάνω από 20 χρόνια εκατοντάδες Λευκαδίτες.»