Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης για την κωδικοποίηση της νομοθεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, που αφορά την προστασία των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, με ιδιαίτερη αναφορά στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας.
Ο Βουλευτής ανέφερε ότι η κωδικοποίηση, που έγινε από ανεξάρτητη επιτροπή έγκριτων δικαστών και νομικών, συγκεντρώνει νόμους και διατάξεις που θεσμοθετήθηκαν από το 2002 σε ένα ενιαίο νομοθέτημα το οποίο επικαιροποιεί το θεσμικό πλαίσιο, προσαρμόζοντας σε αυτό όλες τις αλλαγές που έχουν επέλθει τόσο στους νόμους, όσο και στο πεδίο των αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού και άλλων νομικών προσώπων.
Τόνισε ότι έτσι ο πολίτης, αλλά και η ίδια η Πολιτεία, θα μπορεί να ανατρέξει σε ένα σαφές, ξεκάθαρο και κυρίως απλοποιημένο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο καταλαμβάνει τα εξής πεδία:
- Τις διατάξεις που αφορούν την οριοθέτηση των αρχαιολογικών χώρων.
- Τις διαδικασίες για την απαλλοτρίωση ακινήτων αλλά και για τους περιορισμούς στη χρήση ακινήτων στα οποία υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα.
- Την ταυτοποίηση και τον ακριβή προσδιορισμό ευρημάτων και πολιτιστικών αγαθών που απομακρύνθηκαν παράνομα από το έδαφος της χώρας μας, προκειμένου να διεκδικηθεί η επιστροφή και ο επαναπατρισμός τους.
- Τις διατάξεις που συνδέονται με την ίδρυση και λειτουργία μουσείων.
- Το πλαίσιο που διέπει την παροχή εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου για την καταβολή αποζημίωσης, σε περίπτωση απώλειας ή φθορών κινητών μνημείων και έργων τέχνης.
- Την ποινική αντιμετώπιση όσων προβαίνουν σε παράνομες πράξεις όπως η υπεξαίρεση, η φθορά μνημείων, οι παράνομες έρευνες και ανασκαφές, η παράνομη εξαγωγή από τη χώρα πολιτιστικών αγαθών και άλλα.
- Το κανονιστικό πλαίσιο που αφορά στη συγκρότηση και λειτουργία των διαφόρων συλλογικών οργάνων που λειτουργούν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όπως είναι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και τα Τοπικά Συμβούλια Μνημείων.
- Το σύνολο των διατάξεων που συνδέονται με την αρχαιολογική έρευνα και τις εργασίες συντήρησης μνημείων.
Σχολίασε την κριτική που ασκεί η αξιωματική αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο, αναφέροντας ότι είναι δύσκολο να αποκτήσει νομιμοποιητική βάση, όταν όλοι θυμούνται τη σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει λίγο πριν τις εκλογές του 2019 τον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος ουσιαστικά εξαφάνισε τις προβλεπόμενες αυστηρές διατάξεις για την προστασία της πολιτιστική μας κληρονομιάς και ανοίγοντας για λίγους μήνες μια μεγάλη κερκόπορτα, την οποία έκλεισε τον Αύγουστο του 2019 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επαναφέροντας τις αυστηρές ποινές που προβλέπονταν.
Στη συνέχεια ο Βουλευτής αναφέρθηκε στα θέματα πολιτισμού της Λευκάδας, όπου απευθυνόμενος στην παριστάμενη Υπουργό κ.Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι η τριήμερη επίσκεψή της στο νησί τον Αύγουστο του 2020, κατά την οποία επισκέφθηκε όλα τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς και η καθοδήγησή της επιτάχυναν τις διαδικασίες και χάρη στην παρουσία και την καθοδήγησή σας σε πολλά έργα.
Εξήρε την προσωπική της συμβολή σε έναν από τους πιο ιστορικούς ιερούς ναούς της πόλης, τον Άγιο Σπυρίδωνα, στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας, που παρέμενε κλειστός πάνω από 20 χρόνια, ευχαριστώντας την για το γεγονός ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει ένα μεγάλο έργο αναστήλωσης του Ναού με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ.
Επιπλέον, ευχαρίστησε την Υπουργό διότι, όπως ανέφερε, στάθηκε εξαρχής σύμμαχος στην πρότασή του για την ανέγερση ενός νέου αρχαιολογικού Μουσείου στη Λευκάδα, ενός Μουσείου σύγχρονου, που θα στεγάσει όλους τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του νησιού σε ένα ενιαίο κτίριο και θα κάνει προσιτά στο ευρύ κοινό τα ευρήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διάσπαρτα και προέρχονται από την προϊστορία μέχρι τα νεότερα χρόνια.
Αναφέρθηκε στην ύπαρξη συγκεκριμένου οικοπέδου, που έχει προταθεί για την ανέγερση του Μουσείου στο καλύτερο σημείο της πόλης, στο παραλιακό μέτωπο, και το οποίο, σύμφωνα με τις συζητήσεις που είχε ο Βουλευτής στις επισκέψεις του στην ΕΤΑΔ, εκκρεμεί να παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ζήτησε τη συνδρομή της Υπουργού ώστε το επίσημο αίτημα που έχει ήδη κατατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού στην ΕΤΑΔ να προχωρήσει, να επιταχυνθούν οι ενέργειες ωρίμανσης και να ολοκληρωθεί η παραχώρηση, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει το Υπουργείο στη μελέτη και την κατασκευή.
Τόνισε ότι η Λευκάδα δικαιούται ένα σύγχρονο αρχαιολογικό Μουσείο και αυτό αποτελεί ένα ζήτημα άμεσης προτεραιότητας, όπως προτεραιότητα αποτελεί και το Αρχαίο Θέατρο της Λευκάδας, όπου χρειάζεται, όπως είπε, να τελειώσουν οι ανασκαφές και να αποτελέσει πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.
Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:
«Η συστηματική αποτύπωση της νομοθεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού σε ένα ενιαίο, κωδικοποιημένο νομοθέτημα αποσκοπεί στην οργάνωση, τη διαφάνεια και, ως εκ τούτου, στην καλύτερη λειτουργία των Κυβερνητικών οργάνων σε σχέση με τον πολιτισμό. Έτσι, επιτυγχάνεται και ο στόχος της προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μια προστασία που αποτελεί υποχρέωση όλων μας, διότι η κληρονομιά, η ιστορία μας, αποτελεί συστατικό κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας.
Είναι τα αρχαία κτίσματα, τα ευρήματα και οι επιγραφές, οι παλιές εκκλησίες και τα μοναστήρια, οι πύργοι και τα κάστρα – όλα αυτά, και πολλά περισσότερα, μαζί με την άυλη κληρονομιά που είναι τα έθιμα και οι παραδόσεις μας, είναι τα στοιχεία που κάνουν τον ελληνικό πολιτισμό ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο σε όλον τον κόσμο.
Εδώ, στην Ελλάδα, στο λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού, οφείλουμε να σεβαστούμε, να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε όλα όσα καθιστούν τη χώρα μας σταθμό στην παγκόσμια ιστορία. Το νομοσχέδιο που συζητούμε είναι κι αυτό ένα λιθαράκι προς αυτήν την κατεύθυνση και θεωρώ την ψήφισή του χειρονομία σεβασμού στον πολιτισμό μας.»
Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ