Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΘανάσης Καββαδάς: «Η δημιουργία Λιμενικού Σταθμού στο Μεγανήσι θα αυξήσει συνολικά την...

Θανάσης Καββαδάς: «Η δημιουργία Λιμενικού Σταθμού στο Μεγανήσι θα αυξήσει συνολικά την αποτελεσματικότητα του Λιμενικού Σώματος στο Νομό μας»

Στο Λιμεναρχείο Λευκάδας συνόδευσε το πρωί της Κυριακής ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς τους γενικούς γραμματείς των Υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.κ. Χριστιάνα Καλογήρου και Ευάγγελο Κυριακόπουλο και Τουρισμού κ. Βασιλική Λοϊζου.

Η επίσκεψη στο Λιμεναρχείο ήταν ένας από τους πολλούς σταθμούς της διήμερης περιοδείας των Γενικών Γραμματέων στη Λευκάδα, αλλά και στα νησιά Μεγανήσι, Κάλαμο και Καστό, παρουσία της Περιφερειάρχη, κ.Ρόδης Κράτσα και του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ανδρέα Κτενά.

Η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για αποστολή του κλιμακίου από τρία νευραλγικά υπουργεία, καθώς είχε προηγηθεί η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, είχε ουσιαστικό και όχι εθιμοτυπικό περιεχόμενο. Βασική αποστολή ήταν η επιτόπια συζήτηση των προβλημάτων που δημιούργησε η καταιγίδα Ιανός και ο κορονοϊός, αλλά και η εν γένει επαφή με τοπικούς φορείς και πολίτες, για να συζητηθούν οι τρόποι που μπορεί η πολιτεία να σταθεί στο πλευρό του νομού, όχι μόνο για να ορθοποδήσει στο παρόν, αλλά και για να σχεδιαστεί ένα μέλλον με ανάπτυξη και ευημερία.

Στο Λιμεναρχείο, οι Γενικοί Γραμματείς και ο Βουλευτής συναντήθηκαν με τον Λιμενάρχη, κ. Παναγιώτη Λεονταράκη και το προσωπικό του Λιμεναρχείου, προκειμένου να ακούσουν και να συζητήσουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Σώμα.

Ο Βουλευτής επεσήμανε στους παριστάμενους Γενικούς Γραμματείς ότι το Λιμεναρχείο Λευκάδας, μαζί με το Λιμενικό Τμήμα Νυδρίου, έχουν στη δικαιοδοσία τους 4 νησιά και πολλές μικρότερες νησίδες, 389 χιλιόμετρα ακτογραμμής, 3 μαρίνες, καθώς και 10 ζώνες λιμένα. Εποπτεύουν δρομολογιακές συνδέσεις, με μεγάλο μεταφορικό φόρτο, στα σχετικά λεμβολόγια υπάρχουν εγγεγραμμένα σχεδόν 5.500 σκάφη, ενώ την περιοχή αρμοδιότητάς τους δραστηριοποιούνται επιπλέον 370 επαγγελματικά αλιευτικά και λειτουργούν μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας.

Ο Βουλευτής στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη δημιουργίας Λιμενικού Σταθμού στο Μεγανήσι, κάτι που προϋποθέτει σχετική θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγανησίου, επισημαίνοντας ότι θα διευκολύνει το έργο του Λιμενικού Σώματος στο Νομό, καθώς θα συμβάλει όχι μόνο στις ανωτέρω αρμοδιότητες, αλλά και στους ελέγχους για παράνομη είσοδο ατόμων, περιπολίες για ναρκωτικά, ελέγχους τήρησης ναυτεργατικής νομοθεσίας,  κλπ.

Τόνισε ότι η μόνιμη παρουσία Λιμενικού Σώματος στο Μεγανήσι θα αποσυμφορήσει το Λιμεναρχείο Λευκάδας, θα σημάνει καλύτερη διασπορά των δυνάμεων του Λιμενικού στο νομό, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην παραβατικότητα και θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα του σώματος συνολικά. Επεσήμανε ωστόσο ότι η ίδρυση του Σταθμού πρέπει να συνοδευθεί από αύξηση της συνολικής δύναμης του Λιμενικού, αλλά και από ενίσχυση με εξοπλισμό.

Ο κ.Λιμενάρχης από την πλευρά του αναφέρθηκε γενικά στα προβλήματα και τις ανάγκες της υπηρεσίας του, συνηγόρησε στην αναγκαιότητα να γίνει λιμενικός σταθμός στο Μεγανήσι, ενώ πρόσφερε στους επισκέπτες από μία εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης, πολιούχου του νησιού.

Η πρώτη αντίδραση των Γενικών Γραμματέων ήταν θετική, καθώς, έχοντας δει από κοντά το ανάγλυφο των ακτών και τη δυσκολία που παρουσιάζει η από θαλάσσης αστυνόμευση των νησιών, συμφώνησαν ότι απαιτούνται αυξημένες δυνάμεις και μέσα ώστε το Λιμενικό Σώμα να είναι αποτελεσματικό. Διαβεβαίωσαν ότι θα μεταφέρουν το αίτημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και δεσμεύθηκαν ότι ο δίαυλος επικοινωνίας, τόσο με το Λιμεναρχείο, όσο και με τον Βουλευτή,  θα παραμείνει ανοιχτός και για το θέμα του Λιμενικού Σταθμού Μεγανησίου, όσο και για τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν το Σώμα.

Most Popular