Θανάσης Καββαδάς: «Εξαντλούμε το δημοσιονομικό χώρο για να σταθούμε δίπλα στον πολίτη, να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα. Το κλίμα τοξικότητας δεν συνεισφέρει τίποτα θετικό στη δημόσια ζωή και τη χώρα» – Ομιλία στη Βουλή

0
1603

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση του Απολογισμού και του Ισολογισμού του κράτους για το οικονομικό έτος 2020.

Ο Βουλευτής ξεκίνησε την ομιλία του με ένα σχόλιο για την τρέχουσα πολιτική συγκυρία, κατά την οποία, όπως ανέφερε, εκδηλώνεται μια απροκάλυπτη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος τεχνητής όξυνσης, ένα κλίμα τοξικότητας που δεν συνεισφέρει τίποτα το θετικό στη δημόσια ζωή αλλά και στην ίδια τη χώρα.

Τόνισε ότι καταγγελίες χωρίς αποδείξεις και στοιχεία το μόνο που κάνουν είναι να δυσφημούν το σύνολο του πολιτικού κόσμου, επεσήμανε ωστόσο ότι το ζήτημα της ασφάλειας των επικοινωνιών είναι υπαρκτό και πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα, τις οποίες έχει ήδη αναλάβει η Κυβέρνηση, παρουσιάζοντας νομοθετική πρωτοβουλία για την αυστηροποίηση του πλαισίου αλλά και για να δημιουργηθούν ασφαλιστικές δικλείδες.

Σχολίασε ότι αυτό καταδεικνύει τη σταθερή προσήλωση στη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την αλήθεια, τονίζοντας παράλληλα ότι η Κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει με την ίδια σταθερότητα, την οποία διατήρησε τα τρία τελευταία χρόνια, παρά τις πρωτόγνωρες καταστάσεις και δοκιμασίες που πέρασε η χώρα.

Είπε χαρακτηριστικά ότι τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών που δημιουργούνται από την παγκόσμια οικονομική και ενεργειακή λύση ζητούν απαντήσεις και, όσοι δεν τις έχουν, στρέφουν αλλού τη συζήτηση, επιδιώκοντας μέσα από ένα κλίμα τοξικότητας να φθείρουν την κυβέρνηση, αλλά μάταια αφού η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζουν να διατηρούν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αναφορικά με τον Απολογισμό του 2020, επεσήμανε ότι αποτυπώνει την πραγματικότητα και τις πρωτόγνωρες δυσκολίες που κατάφερε να αντιμετωπίσει αυτή η Κυβέρνηση, με την διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας, την προσπάθεια να στηρίξει την πραγματική οικονομία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Αναγνώρισε ότι στον Απολογισμό καταγράφεται μια σημαντική αύξηση δαπανών που αναπόφευκτα οδηγεί σε αύξηση του ελλείμματος, όπως συνέβη σε όλες τις άλλες χώρες, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε και αύξηση του δημόσιου χρέους αφού αυξήθηκε ο δανεισμός. Τόνισε όμως ότι στη συνέχεια το έλλειμμα μειώθηκε, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν οι αυξημένοι ρυθμοί ανάπτυξης αλλά και η στήριξη της οικονομίας.

Μάλιστα, αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, σχολίασε ότι η εικόνα διαρκώς βελτιώνεται, αφού υπολογίζεται ότι φέτος θα μειωθεί στο 169% του ΑΕΠ και το 2023 στο 161% του ΑΕΠ – και μάλιστα αυτό επιτυγχάνεται, όπως είπε, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, και αυτό διότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι από τους υψηλότερους και κινούνται πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα τα οποία σε συνδυασμό με τις περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2020 δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να καλύπτονται χωρίς προβλήματα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας  στο μέλλον. Τόνισε μάλιστα ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, όπως επιβεβαιώνεται και από τις εκτιμήσεις των Διεθνών Οίκων Αξιολόγησης, έχει βελτιωθεί και η βελτίωση αυτή θα έχει μόνιμα και διαχρονικά χαρακτηριστικά.

Αναλύοντας τον Απολογισμό του 2020 ανέφερε ότι οι δαπάνες ανήλθαν σε 70,178 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω των αυξημένων αναγκών στήριξης της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, γι’ αυτό και, όπως τόνισε, έχει σημασία να δει κανείς τις κατηγορίες στις οποίες έγιναν υπερβάσεις, καθώς αναδεικνύουν την κοινωνική στόχευση που είχαν.

Συγκεκριμένα, υπερβάσεις έγιναν:

  1. Στις ενισχύσεις με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής που δόθηκαν  σε επιχειρήσεις και ανήλθαν σε 5,13 δις ευρώ, χωρίς να έχουν αρχικώς προβλεφθεί.
  2. Στις πληρωμές μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, που έγιναν με στόχο  τη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων.
  3. Στις επιχορηγήσεις  προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης  για την κάλυψη παροχών κύριας σύνταξης ασφαλισμένων και ασφαλισμένων του δημοσίου, οι οποίες  ανήλθαν σε 11,16 δισεκατομμύρια  ευρώ και 4,55 δισεκατομμύρια  ευρώ αντίστοιχα.
  4. Στην πρόσθετη επιχορήγηση προς τον  Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας για την κάλυψη παροχών υγείας, η οποία  ανήλθε σε 600,22 εκατομμύρια  ευρώ
  5. Στις πληρωμές για μεταβιβάσεις σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες ανήλθαν στο ποσό των  2,82 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αναφερόμενος στα έσοδα, είπε ότι ανήλθαν στο ποσό των 47,25 δισεκατομμυρίων  ευρώ, κάτω από το στόχο που είχε τεθεί για έσοδα 53,75 δισεκατομμυρίων  ευρώ, λόγω προφανώς της πανδημίας και της αναστολής λειτουργίας πολλών οικονομικών δραστηριοτήτων που είχε ως αποτέλεσμα μειωμένες εισπράξεις φορολογικών εσόδων.

Τόνισε ωστόσο ότι η υστέρηση αυτή καλύφθηκε, κατά ένα μεγάλο μέρος της, από τις αυξημένες, σε σχέση με τον Προϋπολογισμό, εισπράξεις από μεταβιβάσεις στις οποίες καταγράφηκε υπέρβαση εσόδων κατά 2,66 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως και από την υπέρβαση εσόδων  από λοιπά τρέχοντα έσοδα  κατά 824,75 εκατομμύρια ευρώ.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Η χώρα έζησε στο πετσί της τις συνέπειες από τις εύκολες λύσεις που υπόσχονταν κάποιοι. Οι εύκολες λύσεις και ο λαϊκισμός πληρώθηκαν πολύ ακριβά από τους πολίτες.

Ξέρουμε τα ζητήματα της ακρίβειας, τις συνέπειες που είχε στην οικονομία και την κοινωνία μας η παγκόσμια ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Αναζητούμε και δίνουμε διαρκώς λύσεις, εξαντλούμε όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια και θα συνεχίσουμε στο πλευρό των ελλήνων πολιτών να βρίσκουμε διέξοδο στα προβλήματα.

Πλέον, με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, βαδίζουμε με στέρεα βήματα, με υπευθυνότητα και πρόγραμμα, αλλά και υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και δικαιοσύνης.

Και βαδίζουμε μπροστά, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, που ως μόνος αρμόδιος σε μερικούς μήνες θα αποφασίσει και πάλι ότι η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει στο χθες.»