Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΘανάσης Καββαδάς: "Για να υπάρξει ελπίδα πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή "

Θανάσης Καββαδάς: “Για να υπάρξει ελπίδα πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή “

βουλ Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο βουλευτής Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς στην εφημερίδα lefkasnews…”στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι κάθε ημέρα που παραμένει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση, η κατάσταση χειροτερεύει και μπορεί να φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή”

Kύριε βουλευτά, μοιραία θα ξεκινήσουμε με τα της οικονομίας.  Η ΝΔ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ψηφίσει ούτε μέτρα ούτε αντίμετρα, στη Βουλή.  Την ίδια ώρα ζητά να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα. Μήπως υπάρχει μια αντίφαση εδώ;

Καμία αντίφαση. Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Την ευθύνη για την κατάσταση της οικονομίας και τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο Έλληνας πολίτης, την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε από τους δικούς τους λάθος  χειρισμούς και τις δικές τους λάθος επιλογές. Τις οποίες συνεχίζουν. Οι καθυστερήσεις και η υποβάθμιση της χώρας και της οικονομίας μας, απ΄ ό,τι αποδείχθηκε από την αρχή της διακυβέρνησή τους, είναι πολιτική τους επιλογή. Δε μπορεί ο κ. Τσίπρας να λέει ότι πήρε εντολή τρεις φορές από τον ελληνικό λαό και από την άλλη να μην προχωρά τίποτα. Ο λογαριασμός όμως μεγαλώνει και είναι χρήματα που θα βγουν από τις τσέπες των Ελλήνων πολιτών για να πληρωθεί.  Και γεννάται το εξής ερώτημα μεταξύ άλλων πολλών. Εμείς λέμε την αποκλειστική ευθύνη την έχει η κυβέρνηση και δεν θα ψηφίσουμε. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να ψηφίσει τα μέτρα που έφερε ο κ. Τσακαλώτος από τη Βαλέτα; Από το Εurogroup στη Μάλτα μας έφεραν ένα πακέτο μέτρων 3,6 δις. ευρώ. Έχει την υποστήριξη από την κοινοβευλευτική του ομάδα να τα ψηφίσει;

Τι εννοείτε; Βλέπετε εκλογές;

Βλέπω  μία κυβέρνηση αδύναμη να σέρνεται και έναν πρωθυπουργό σε αδιέξοδα. Αντιλαμβάνεστε ότι τα μέτρα αυτά είναι ένα νέο μνημόνιο και φυσικά το «ούτε ένα ευρώ μέτρα» που διατυμπάνιζε μέχρι πριν λίγες ημέρες και ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σύσσωμα τα στελέχη της κυβέρνησης πάει περίπατο. Αντί για 12 δισ. ευρώ παροχές που έταξε στους Έλληνες στην Θεσσαλονίκη το 2014, έφερε από τον Γενάρη του 2015 έως και σήμερα, μέτρα λιτότητας 9 δισ. ευρώ και ακολουθούν αλλά 3,6 δισ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή ξεπερνούν 12,5 δισ. ευρώ μέτρα.  Καταλαβαίνεται ότι αυτό είναι πολιτικά δύσκολο να το διαχειριστεί μια αριστερή κυβέρνηση που θα έσκιζε τα μνημόνια.

Ζητάτε όμως εκλογές εδώ και καιρό...

ν

Κοιτάξτε, εμείς στην Νέα Δημοκρατία δεν παίζουμε με τους θεσμούς και τη δυστυχία των Ελλήνων. Αυτοί οι τακτικισμοί έχουν άξιους εκπροσώπους σε άλλες πτέρυγες της Βουλής. Εμείς ζητάμε εκλογές και τις ζητάμε εδώ και καιρό όπως λέτε, γιατί αυτό επιβάλλει το Εθνικό συμφέρον. Αν διαβάσετε τις δημοσκοπήσεις, το ίδιο επιθυμούν και οι Έλληνες πολίτες. Ωστόσο δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει ανοικτά τα αυτιά της, ούτε ότι  έχει τη διάθεση να εγκαταλείψει την εξουσία. Αντιθέτως, δείχνει ότι επιθυμεί να συνεχίσει την καταστροφική της πολιτική αδιαφορώντας για τα ερείπια που δημιουργεί γύρω της.

Μήπως όμως αυτή η «επιθυμία» της κυβέρνησης εξυπηρετεί τη Νέα Δημοκρατία; Δηλαδή να ψηφίσει τα μέτρα η κυβέρνηση και  η Ν.Δ να βρει καθαρό το τοπίο; 

Ποια νέα κυβέρνηση την εξυπηρετεί να παραλάβει μια διαλυμένη οικονομία; Ποια νέα κυβέρνηση την εξυπηρετεί να παραλάβει δρομολογημένα μέτρα; Για ποιο καθαρό τοπίο μιλάτε; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει διαλύσει κάθε παραγωγική ομάδα, επιβάλλει φόρους πάνω σε φόρους, διώχνει επιχειρήσεις, επενδύσεις, παίζει με τα ευρωπαϊκά κονδύλια, φεύγουν οι καταθέσεις, τα capitals control παραμένουν, τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες επίσης παραμένουν, στερώντας από την οικονομία ό,τι θα μπορούσε να της δώσει ώθηση και να βγει η χώρα από το τέλμα. Το μόνο που έχει καταφέρει επιτυχώς είναι να κάνει διορισμούς από το παράθυρο και να βολεύει ημετέρους. Ποιος θα ήθελε να αναλάβει αυτή την κατάσταση; Και μάλιστα με παρακαταθήκη, εφαρμογή μέτρων -εάν ψηφιστούν τελικά τα μετρά. Γιατί αυτό επιχειρεί ο κ. Τσίπρας. Εφαρμογή μέτρων από το 2019 και μετά. Και μιλάμε για περικοπές από μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν ήδη ματώσει. Μιλάμε για μέτρα που σχεδόν το 90% αφορά μειώσεις εισοδημάτων. Μιλάμε για μείωση του αφορολογήτου που ισοδυναμεί με μία σύνταξη και έναν μισθό, ίσως και παραπάνω.  Και εμπαίζουν τον κόσμο κάνοντας λόγο για 13η σύνταξη. Γι΄ αυτούς τους λόγους,  στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουμε ότι κάθε ημέρα που παραμένει στην εξουσία αυτή η κυβέρνηση, η κατάσταση χειροτερεύει και μπορεί να φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή. Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που ιστορικά αναλαμβάνει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Αυτό έκανε πάντα, αυτό θα κάνει και τώρα, αναλαμβάνοντας όταν έρθει η ώρα την ιστορική της ευθύνη. Πλέον οι πολίτες ξέρουν και είμαι σίγουρος ότι, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διαλέξουν μια σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση της Ν.Δ, που μπορεί να βάλει μια τάξη σ΄ αυτό το χάος.

Η Νέα Δημοκρατία πως θα διαχειριστεί αυτό το χάος;

Με μεγάλη δυσκολία αλλά με στόχους, με πρόγραμμα ανάπτυξης με σεβασμό στον Έλληνα και τις θυσίες του και το κυριότερο με σοβαρότητα και ευθύνη. Για να υπάρξει ελπίδα πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Πρέπει να εφαρμοστεί μια οικονομική πολιτική που, μεταξύ άλλων, θα στηρίζεται στην αντιστροφή της σχέσης φορολογίας και δαπανών. Αυτή ήταν άλλωστε και η φιλοσοφία της Νέας Δημοκρατίας έως το 2014, όποτε και παραδώσαμε μια οικονομία έτοιμη να βγει από τα μνημόνια. Τότε η τήρηση των δημοσιονομικών υποχρεώσεων προέκυπταν από μείωση 72,18% των δαπανών και 27,82% από φορολόγηση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ικανοποιεί τους στόχους με 82,4% φορολόγηση και 17,6% περικοπές. Δηλαδή όλα τα πλεονάσματα που καυχιέται ο Τσίπρας, προήλθαν από την φορολογική επιδρομή που γίνεται στα εισοδήματα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Η αλλαγή λοιπόν στην οικονομική-φορολογική  πολιτική είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που θα μπορέσει να δώσει ανάσα στον κόσμο, θα μπορέσει να δημιουργήσει νέες επιχειρήσεις, να φέρει νέες επενδύσεις, να φέρει δουλειές να φέρει με λίγα λόγια την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα για να προχωρήσει και να διορθωθεί αυτό το χάος που υπάρχει σήμερα.

 

Να περάσουμε στα τοπικά θέματα. Είστε ένας δραστήριος βουλευτής που επικοινωνείτε τις προσπάθειες σας και ορισμένοι σας κατηγορούν γι΄αυτό. Τι τους απαντάτε;

Το έχω πει, το έχω ξαναπεί και θα το πω πάλι για να εμπεδωθεί. Δεν μπήκα στο πολιτικό στίβο για να στρογγυλοκαθίσω στην καρέκλα. Δεν με ενδιέφερε κάτι τέτοιο. Από την πρώτη στιγμή, προεκλογικά εννοώ, αυτό για το οποίο δεσμεύτηκα προς τους συμπολίτες μου, ήταν πως θα δουλέψω για το καλό της Λευκάδας και για όλους τους Λευκαδίτες ανεξαρτήτως πολιτικών αποχρώσεων. Τη δέσμευσή μου αυτή την τηρώ. Να επισημάνω ότι καθημερινά έρχονται στο γραφείο μου θέματα που απασχολούν τον τόπο μας. Αιτήματα απελπισίας πολλές φορές για διάφορα γενικά και ειδικά θέματα. Σας αναφέρω ένα από τελευταία, με τον δρόμο της Λαγκάδας, για το οποίο 200 κάτοικοι της περιοχής  εγγράφως, με τις υπογραφές τους, ζήτησαν τη βοήθειά μου για να φτιαχτεί ο δρόμος που έχει καταστραφεί από το σεισμό.  Δεν πρέπει να ενεργήσω; Δεν πρέπει να ασχοληθώ; Και θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώνω τους Λευκαδίτες. Εάν κάποιοι ενοχλούνται, τι να σας πω. Λυπάμαι πολύ αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι. Μάλλον τους ενοχλεί όχι η δική μου δράση αλλά η δική τους απραξία. Αν και τελευταία διαπιστώνω ότι είναι πολλοί αυτοί που επικοινωνούν τις όποιες ενέργειές τους, κατά την δική μου «κατακριτέα τακτική». Τους πήρε χρόνο, αλλά χαίρομαι που μπόρεσα επιτέλους να τους ενεργοποιήσω.

 

Η αλήθεια είναι ότι έχετε ανακατέψει την τράπουλα. Είναι πολλά θέματα που έχετε αναδείξει. Προσφάτως έχετε εκφράσει την ανησυχία σας για το ΤΕΙ Λευκάδας…

Και  όσο δεν προχωρούν οι διαδικασίες για την μετεγκατάσταση του ΤΕΙ, εξακολουθώ να ανησυχώ. Είναι ένα θέμα το οποίο με απασχολεί από το 2012, που ως Δημοτικός Σύμβουλος κατ΄ επανάληψη έκρουα τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούσα να συναποφασίσουμε για να λύσουμε το θέμα. Το πρόβλημα, όπως γνωρίζεται, αφορά το αγνώστου ιδιοκτησίας οικόπεδο του Κέντρου Νεότητας, που φιλοδοξούμε να μετεγκατασταθεί το ΤΕΙ, που σέρνετε χρόνια τώρα. Έχουν γίνει τραγικά λάθη και παραλείψεις, που εάν δεν διορθωθούν εγκαίρως, θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

Τα λάθη αυτά ποιος τα χρεώνεται;

Τα λάθη τα χρεωνόμαστε όλοι ως κοινωνία και οικονομία. Εννοώ ότι, εάν υπάρξει «ατύχημα», οι απώλειες θα είναι πολλαπλές, με βασική την οικονομία του νησιού μας. Μην ξεχνάτε ότι το ΤΕΙ, οι σπουδαστές των ΤΕΙ, στηρίζουν σημαντικά την οικονομία της Λευκάδα.  Το θέμα είναι να μην προκύψει κάτι τέτοιο, να επισπευτούν οι διαδικασίες και να τελειώνει ένα θέμα, που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να έχει λυθεί και να μην υπάρχει στην ατζέντα των προβλημάτων της Λευκάδας.

Πιο ειδικά όμως, ο Δήμος δεν έχει την ευθύνη;

Ευθύνη έχουν όλες οι αρχές του Δήμου που υπηρέτησαν απ΄ όταν προέκυψε το πρόβλημα. Τα πρόσωπα αλλάζουν, υπάρχει όμως συνέχεια και τα προβλήματα που παραλαμβάνει ο καθένας περιμένουν να λυθούν. Δεν είναι ανάγκη να φτάνει ο κόμπος στο χτένι, ούτε να επαναλαμβάνονται λάθη που απομακρύνουν, καθυστερούν εάν θέλετε, τη λύση. Πρόσφατα η Δημοτική αρχή υπέβαλε στην Περιφέρεια μια διορθωτική πράξη εφαρμογής για να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου, μεταξύ άλλων 9 οικοπέδων και το  αγνώστου ιδιοκτησίας οικόπεδο του Κέντρου Νεότητας. Το έγγραφο εγκρίθηκε από την Περιφέρεια, απορρίφτηκε όμως από το υποθηκοφυλακείο, γιατί το συγκριμένο οικόπεδο δεν αναφερόταν ούτε στους συνοδευτικούς πίνακες ούτε στην κύρωσή τους από την περιφέρεια Ιονίων νήσων. Λάθη πάνω στα λάθη. Που απαιτούν νέες ενέργειες, νέα διορθωτική πράξη εφαρμογής. Δηλαδή νέες καθυστερήσεις.

Δεν σας κρύβω ότι είναι ένα από τα πρώτα θέματα που με απασχόλησε και ως βουλευτής, όπου επισκέφθηκα αρχικά τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και κατόπιν μαζί με τη Διοικούσα Επιτροπή, τη Διοίκηση των Κτηριακών Υποδομών, για την εκκρεμότητα που υπήρχε με τα τεύχη δημοπράτησης, για τα οποία δεσμεύτηκαν και τελικά εκδόθηκαν. Είναι πραγματικά κρίμα, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχουν μελέτες έτοιμες, τεύχη δημοπράτησης, υπάρχει χρηματοδότηση ύψους 2.000.000 ευρώ και δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα ιδιοκτησίας του οικοπέδου.

Ένα από τα θέματα που σας έχει απασχολήσει είναι αυτό της Δημόσιας Υγείας του Νομού. Μάλιστα την τελευταία σας παρέμβαση στη Βουλή για το θέμα,  η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ την ενέταξε στο ευρύτερο πλαίσιο της πολιτικής της Ν. Δ, αυτό της «δυσφήμισης» και της «συκοφάντησης» του κυβερνητικού έργου, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Πως το σχολιάζεται αυτό;

Σε ό,τι αφορά το σχολιασμό της παρέμβασής μου, πριν περίπου ένα μήνα στη Βουλή, όψιμη αντίδραση αλλά σεβαστή. Δεν πιστεύω όμως ότι θα αντιδρούσαν διαφορετικά, εάν ήταν κυβέρνηση η Ν.Δ και έφτανε στα αυτιά τους η πληροφορία, ότι ο γ.γ του υπουργείου «ακύρωσε» τη λειτουργία του Νοσοκομείου Λευκάδας. Το ότι χρονικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας εκδόθηκε λίγες ώρες πριν την συζήτηση για Εξεταστική στο χώρο της Υγείας στη Βουλή  –πρόταση της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας- δεν είναι τυχαίο. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι τελικά η κυβέρνηση άφησε έξω από τους ελέγχους την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με τη Ν.Δ που πρότεινε –αλλά δεν πέρασε- ελέγχους από το 1996 έως σήμερα. Γιατί τι έχουν να φοβηθούν; Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Αυτό που έχω να πω είναι ότι με τις πράξεις τους οι ίδιοι «δυσφημούν» και «συκοφαντούν» την πολιτική τους. Δεν χρειάζονται καμία απολύτως βοήθεια.  Και όσο κι εάν θέλουν να κρυφτούν, όση λάσπη κι αν ρίχνουν οι πολίτες πλέον τους ξέρουν και αναγνωρίζουν την κατρακύλα τους και την μικροπολιτική τους.

Κύριε Καββαδά απορούν πολλοί για τη βαρύτητα που έχετε δώσει στην περάτωση των οδικών αξόνων που οδηγούν στη Λευκάδα…

Όχι μόνο των κεντρικών δρόμων που οδηγούν στη Λευκάδα αλλά και στα έργα υποδομής του νησιού. Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύω βαθιά ότι οι υποδομές ενισχύουν και συντηρούν την ανάπτυξη ενός τόπου. Στη Λευκάδα που ο τουρισμός στηρίζει όλη σχεδόν την οικονομία, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών και φυσικά εύκολη και ασφαλής πρόσβαση στις παραλίες και σε όλα τα αξιοθέατα μέρη του νησιού μας. Η Αμβρακία και η κατασκευή  του οδικού έργου σύνδεσης Βόνιτσας-Αγ.Νικολάου-Λευκάδας και Ακτίου Βόνιτσας Λευκάδα είναι έργα τα οποία θα δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στο νησί μας και για το λόγο αυτό έχω δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, ασκώντας πιέσεις, ασφυκτικές θα έλεγα, προς κάθε  κατεύθυνση για να ολοκληρωθούν. Κομβικής σημασίας είναι και το θέμα της ζεύξης, της Αιτωλοακαρνανίας με τη Λευκάδα, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην πόλη μας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες και να εξασφαλιστεί η ελεύθερη διέλευση σκαφών. Είναι όλα αυτά σημαντικά γιατί ο επισκέπτης, ο φιλοξενούμενος, ο τουρίστας θα έλθει και θα ξαναέλθει όταν δεν ταλαιπωρείται. Τότε και μόνον τότε θα δούμε ουσιαστική αύξηση του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή μας.

Όταν λέτε εύκολη και ασφαλής πρόσβαση στις παραλίες του νησιού, τι εννοείτε;

Εννοώ ότι όλοι πρέπει να κατανοούμε και να συμβάλουμε στην εικόνα του νησιού μας, στις υπηρεσίες που προσφέρουμε ως τουριστικός προορισμός και φυσικά στην καθημερινότητα των Λευκαδιτών. Δεν είναι δυνατό για δεύτερη τουριστική σεζόν να μην  έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι ζημιές που προκλήθηκαν από το σεισμό στους δρόμους που οδηγούν στους πιο φημισμένες παραλίες του νησιού, στον Γιαλό και τους Εγκρεμνούς. Δεν είναι δυνατό ενάμησι χρόνο μετά, οι κάτοικοι της ορεινής Λευκάδας να είναι αποκλεισμένοι και από τις ζημιές στο δρόμο της Λαγκάδας, να μην έχουν γρήγορη πρόσβαση με τις παραλίες της βορειοδυτικής Λευκάδας και η περιοχή να οδηγείται σε οικονομικό μαρασμό. Είναι θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα και καίρια και στα οποία δεν χωρούν καθυστερήσεις και αναβολές.

Ως νέος βουλευτής έχετε πετύχει κάτι μοναδικό για την παράταξή σας. Να είστε ο μόνος κοινοβουλευτικός που εκπροσωπεί όχι μόνο τη Λευκάδα αλλά και τα Επτάνησα. Νιώθετε έντονη την πρόκληση αυτής της εκπροσώπησης; Αισθάνεστε ότι ο κόσμος το κατανοεί αυτό;

Πράγματι, σε τοπικό επίπεδο ανατράπηκε το πανελλαδικό αποτέλεσμα. Είναι ίσως η πρώτη φορά που η Λευκάδα πήγε κόντρα στο ρεύμα και εξέλεξε βουλευτή από την αντιπολίτευση και όχι από την κυβερνώσα παράταξη. Κάτι περισσότερο θα ξέρουν οι Λευκαδίτες. Τώρα σε σχέση με το ερώτημά σας, το μόνο που θέλω να σημειώσω είναι ότι προσπαθώ να κάνω σωστά τη δουλειά που μου ανέθεσαν οι πολίτες. Αυτοί κρίνουν και από αυτούς θα κριθώ όταν έλθει η ώρα. Άλλωστε από μικρό παιδί μόνο προκλήσεις είχα μπροστά μου. Να πω όμως και κάτι ακόμη. Το κύρος, ο σεβασμός, η αποδοχή είναι κάτι που κερδίζεται μέσα από τη ζωή του καθενός μας. Δεν χαρίζονται όλα αυτά. Δοκιμάζεσαι καθημερινά, κρίνεσαι για τις πράξεις σου, γι΄ αυτό που είσαι και στο τέλος κερδίζεις ή όχι μια θέση στην καρδιά των ανθρώπων, είτε είναι συγγενείς σου, είτε φίλοι σου, είτε συναγωνιστές σου ή και αντίπαλοί σου. Στο τέλος, όπως λέει και ο λαός μας, τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Τίποτε άλλο. Και Με την ευκαιρία των γιορτών να ευχηθώ από καρδιάς σε όλους Χρόνια Πολλά με υγεία και Καλή Ανάσταση

Αγλαΐα Κυριάκου

 

 

Most Popular