Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΘανάσης Καββαδάς : "Ήρθε η ώρα η Λευκάδα μας να περάσει σε...

Θανάσης Καββαδάς : “Ήρθε η ώρα η Λευκάδα μας να περάσει σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας”

 

  

Τι νομίζετε ότι κρίνεται σε αυτές τις εθνικές εκλογές; Τι σημαίνει για εσάς;

Αυτό που κρίνεται σε αυτές τις εκλογές είναι αν η χώρα θα έχει την ευκαιρία να ανακάμψει, να αναταχθεί, να αναπτυχθεί ή θα συνεχίσει να βαδίζει προς μια συνολική υποβάθμιση και ισοπέδωση προς τα κάτω. Να φτωχοποιείται και οι κάτοικοι αυτής της χώρας να εξαρτώνται από επιδόματα και συσσίτια.

Το ζήτημα δεν αφορά εμένα ή την παράταξή μου. Δεν είναι προσωπικό. Αφορά τη χώρα και τους πολίτες. Εκείνους που ζουν στην Ελλάδα αλλά και όσους, εξαιτίας της κρίσης και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ιδίως την τελευταία τετραετία που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετανάστευσαν αναζητώντας το μέλλον τους στο εξωτερικό.

Όμως μεγάλο κομμάτι του γενικού πληθυσμού ζει κοντά ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας. Δεν βλέπετε ότι το κράτος έχει ευθύνη για την προστασία των ανθρώπων αυτών;

Το «κράτος» είμαστε όλοι. Το κράτος, όπως το λέτε, δεν προσωποποιείται. Προσωποποιούνται όμως οι πολιτικές. Και την κύρια ευθύνη γι’ αυτές, φέρουν τα πρόσωπα που κυβερνούν. Την ευθύνη λοιπόν για την ανάπτυξη και ευημερία την έχει εκτός από ατομικά ο καθένας μας και τα πρόσωπα που κυβερνούν. Αυτά τα πρόσωπα πρέπει πρωτίστως να έχουν να έχουν προτεραιότητα την δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα δώσουν ευκαιρίες για ανάπτυξη. Που θα δώσουν ευκαιρίες για νέες και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές. Που θα εγγυώνται ένα ασφαλές και ξεκάθαρο εργασιακό περιβάλλον. Και να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν σημαίνει μόνο μεγάλες και πανάκριβες επενδύσεις. Σημαίνει συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας. Με δουλειές για τους μικρούς και τους μεσαίους. Με ζωντάνεμα των επαγγελματιών και των επαγγελμάτων. Με ανάπτυξη νέων σύγχρονων αντικειμένων εργασίας, όπως συμβαίνει στο σύγχρονο κόσμο.

Αυτά κατ’ αρχήν πρέπει να εγγυάται ένα κράτος. Γιατί με αυτά θα μειωθεί η ανεργία, θα ενταχθούν πολλοί νέοι εργαζόμενοι στο ασφαλιστικό σύστημα και θα σταματήσει η ανάγκη της μίζερης επιδοματικής πολιτικής που ανακυκλώνει τη φτώχεια.

Από την άλλη ένα σοβαρό κράτος θα πρέπει να μεριμνά για τους ευάλωτους, για όσους δεν τα κατάφεραν, για αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Και αυτό μπορεί να το κάνει ένα κράτος εφόσον διαθέτει, μέσω της αναπτυξιακής του πορείας, τον πλούτο για να το κάνει.

Ένα πρώτο βήμα για την Ανάπτυξη είναι οι φορολογική εξισορρόπηση με τις ελαφρύνσεις σε νομικά και φυσικά πρόσωπα αλλά και σε φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% ή η μείωση του ΦΠΑ σε σύντομα χρόνο στο 22 και 11% αντίστοιχα. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στους πολλούς αλλά και στις επιχειρήσεις να επενδύσουν αλλά και να αυξηθεί η ρευστότητα. Θα δοθεί η ευκαιρία για επανεκκίνηση της οικονομίας από το πιο απλό όπως η συντήρηση ενός σπιτιού μέχρι το πιο σύνθετο όπως επενδύσεις από τις επιχειρήσεις που εδρεύουν στη χώρα ή από επιχειρήσεις που σκοπεύουν να έλθουν εδώ.

Κύριε Καββαδά, πάντως οι πολιτικοί σας αντίπαλοι σας επισημαίνουν ότι δεν θα μπορέσετε να βρείτε τα χρήματα αν προβείτε στις μειώσεις και φοροαπαλλαγές που υπόσχεστε.

Εδώ, πριν απαντήσω, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ή υπάρχουν πράγματι τα υπερπλεονάσματα που καυχιέται η κυβέρνηση ότι «βγάζει» κάθε χρόνο ή δεν υπάρχουν οπότε πρόκειται πάλι για ένα τεράστιο ψέμα.

Λοιπόν, επειδή τα υπερπλεονάσματα υπάρχουν και αυτό συμβαίνει για ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να χρηματοδοτήσει τους «ημέτερους» με διορισμούς μετακλητών και συμβούλων στα υπουργεία και στους οργανισμούς, με την ίδρυση 86 τουλάχιστον νέων φορέων μέσα στην τετραετία που πολλοί από αυτούς δεν έχουν αντικείμενο αλλά έχουν διοικητικά συμβούλια που πληρώνονται, λέμε το εξής: Ότι τα χρήματα αυτά πρέπει με κάποιο τρόπο να επιστρέψουν σε αυτούς που αδίκως υπέστησαν τη φοροεπιδρομή. Δηλαδή να επιστρέψουν σε όλους. Για παράδειγμα είναι παράλογο να έχουν ιδρύσει οργανισμό που θα διαχειρίζεται την ηλεκτρική σύνδεση της Ηπειρωτικής Ελλάδα με την Κρήτη και το προβλεπόμενο καλώδιο να μην προβλέπεται να ποντιστεί πριν περάσουν πέντε χρόνια! Δεν είναι αυτό εξωφρενικό;

Η αποκατάσταση της φορολογικής αδικίας είναι ένα πρώτο αλλά μεγάλο βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος. Το δεύτερο που πρέπει να συμβεί είναι η καλλιέργεια και εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας για όλους.

Γνωρίζετε ότι πολλές φορές και πολλές κυβερνήσεις έχουν διακηρύξει κάτι ανάλογο αλλά βλέπουμε ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Πώς θα το καταφέρετε;

Πρώτα απ’ όλα θέλω να σας πω ότι δεν μιλάμε για κάτι ακατόρθωτο. Το αποδείξαμε την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά όταν μειώσαμε τους δείκτες της εγκληματικότητας, όταν ξανάρχισε ο κόσμος να περπατάει και να μη φοβάται ούτε στο κέντρο της Αθήνας, ούτε στην υπόλοιπη Ελλάδα.  Και να σας πω και κάτι ακόμα; Ισοσκελίστηκαν οι ροές των παράτυπων μεταναστών και ο αριθμός των εισροών ήταν περίπου ίσος ή και μικρότερος από τον αριθμό των επιστροφών.

Έχουμε πει σαφή πράγματα και έχουμε εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα. Το πρώτο είναι η άμεση κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια για να υπάρξει ελευθερία έκφρασης και να τεθεί ένα τέλος στην τρομοκράτηση καθηγητών και φοιτητών. Τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι χώροι δημιουργίας, καινοτομίας και παραγωγής ιδεών και όχι παραγωγής μολότωφ και ανομίας από άτομα μάλιστα εξωπανεπιστημιακά. Το δεύτερο είναι η διόρθωση του ποινικού κώδικα που μόλις ψηφίστηκε. Μαζί με το νόμο Παρασκευόπουλου χιλιάδες κακοποιοί θα βρεθούν ή βρίσκονται έξω από τις φυλακές! Αν αυτό είναι κράτος Δικαίου τότε έχουμε κάνει κάπου λάθος στους ορισμούς. Είναι δυνατόν ένας 11 φορές ισοβίτης που έχει διαπράξει 11 δολοφονίες να κυκλοφορεί ελεύθερος παίρνοντας άδειες;

Κύριε Καββαδά είστε υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στη Λευκάδα. Τι προσδοκάτε από αυτό και τι θέλετε να κάνετε για την ιδιαίτερη πατρίδα σας;

Η Λευκάδα είναι η θάλασσα και το βουνά της. Είναι το νησιωτικό μας συγκρότημα με το Μεγανήσι , τον Κάλαμο και τον Καστό.  Η Λευκάδα είναι μια μικρογραφία της Ελλάδας και ότι αυτή συμβολίζει. Με τη δική της ιδιαίτερη παράδοση και πολιτισμό. Έχει πολυποίκιλη πληθυσμιακή κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική σύνθεση. Είναι για μένα μια πρόκληση. Πρόκληση προσφοράς για την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μου αλλά και διάθεσης για την ανάδειξή της σε πρότυπο τόπο ανάπτυξης και δημιουργίας.

Έχω ασχοληθεί αρκετά χρόνια με κοινά στον τόπο μας. Γνωρίζω τα προβλήματα του νομού μας και μπορώ να συνεχίσω να προσφέρω στον τόπο μας.

Ενδεικτικά να αναφέρω τις σημαντικότερες παρεμβάσεις που θα δώσω προτεραιότητα από την επόμενη μέρα των εκλογών.

Αρχικά πρέπει να δοθεί έμφαση στα μεγάλα έργα υποδομών για τη περιοχή μας. Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη θα είναι και η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και των μεγάλων δημοσίων έργων. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη, όταν δεν έχουμε σύγχρονους δρόμους και έργα υποδομών που συνολικά θα ενισχύσουν την αξία του τόπου μας.

Κατόπιν εισηγήσεών μου στον πρόεδρό μας τον κ. Μητσοτάκη, η ΝΔ έχει ξεχωριστό αναπτυξιακό σχέδιο για την Λευκάδα το οποίο έχει ανακοινωθεί από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Για την περιφέρειά μας έχει δεσμευτεί σε τρία συγκεκριμένα έργα. Αρχικά για το μεγάλο έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης.

Δεύτερον για την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων που οδηγούν στο νησί μας . Η Αμβρακία Οδός , ο άξονας Βόνιτσα – Αγ. Νικόλαος – Λευκάδα και ο άξονας Άκτιο – Αγ. Νικόλαος.

Και τρίτον να συμπεριληφθεί η Λευκάδα στο δίκτυο κατασκευής μαρίνων τουριστικών σκαφών, με προτεραιότητα την δημιουργία Μαρίνας στο Βλυχό Λευκάδας, κάτι που θα καταστήσει τη Λευκάδα κορυφαίο τουριστικό προορισμό.

Επίσης βασικά θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στην Περιφέρειά μας είναι :

Η στελέχωση του Νοσοκομείου, των κέντρων Υγείας, και των νησιών μας, του Καλάμου, του Μεγανησίου και του Καστού , Η  λύση για το χρόνιο θέμα των απορριμμάτων, το οδικό δίκτυο του νησιού της Λευκάδας, όπως για παράδειγμα ο νέος δρόμος  που πρέπει να ανοιχτεί στο Μικρό Γιαλό και ο περιφερειακός δρόμος στο Καλαμίτσι και επιτέλους να αποκατασταθούν ο δρόμοι που οδηγούν στην παραλία των Εγκρεμνών και στη Λαγκάδα..

Και φυσικά απαιτούνται στο νησί μας νέες σύγχρονες υποδομές για το αστυνομικό μέγαρο, την ολοκλήρωση του ανοικτού θεάτρου, τα έργα  ανάπλασης του Νυδριού και του τουριστικού καταφυγίου του Νυδριού και η κατασκευή υποδομών υποδοχής κρουαζιερόπλοιων που θα τονώσουν τον τουρισμό μας.

Θα είμαι όπως πάντα δίπλα στον Δήμο και στην Περιφέρεια, να συνεργαστούμε για την ολοκλήρωση όλων των σημαντικών έργων του Νομού μας. Ήρθε επιτέλους η ώρα η Λευκάδα μας να περάσει σε μία νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας.

 

Most Popular