Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΗ Πυροσβεστική υπηρεσία Λευκάδας ενημερώνει ότι στις  23-11-2023 θα πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας...

Η Πυροσβεστική υπηρεσία Λευκάδας ενημερώνει ότι στις  23-11-2023 θα πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας με σενάριο σεισμού.

                                                                   

Στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωσης και εκπαίδευσης των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λευκάδας & του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Βασιλικής,   θα πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας της Υπηρεσίας μας, με σενάριο σεισμού, την  23-11-2023 ημέρα Πέμπτη και Ω/ 11:00 στις εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος του  1ου Λυκείου και 1ου Γυμνασίου Λευκάδας.

Αντικειμενικός σκοπός της άσκησης είναι ο έλεγχος της επιχειρησιακής ετοιμότητας των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο καλύτερος συντονισμός και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων που συνδράμουν στις επιχειρησιακές δράσεις σε περίπτωση σεισμού, όπως η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, ο ΔΕΔΔΗΕ, η Πολιτική προστασία του Δήμου και η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας.

Επισυνάπτεται συνοπτικό σενάριο της άσκησης

                                                                            Εκ του Γραφείου Δημοσίων σχέσεων                                                               

 «ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ  ΑΣΚΗΣΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΣΕΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 1ου  ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ 1ου  ΛΥΚΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ»

Χαρακτηριστικά στοιχεία της Άσκησης

Κωδική Ονομασία : « ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑ 2023 ».

Αντικείμενο : Επέμβαση συνέπεια σεισμού στο σχολικό Συγκρότημα 1ο  Γυμνασίου και 1ο  Λυκείου Λευκάδας.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ:   Η αύξηση ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας της Υπηρεσίας μας σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης σεισμού και των συνακόλουθων φαινομένων (πυρκαγιές-διασώσεις) καθώς και η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες ( Πολιτική Προστασία Δήμου, Πολιτική Προστασία Π.Ε Λευκάδας, ΕΛ.ΑΣ., ΕΚΑΒ, ΔΕΔΔΗΕ).

            ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

           23-11-2023 Ημέρα Πέμπτη και περί ώρα 11:00΄

          ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

       Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά  (4) πυροσβεστικά οχήματα  με δώδεκα  (12) άνδρες.

 • Το Π.Σ. 4868 υδροφόρο όχημα Ά τύπου με δύο (2) άτομα της Π.Υ. Λευκάδας
 • Το Π.Σ. 4296 υδροφόρο όχημα Ά τύπου με τέσσερα (4) άτομα της Π.Υ. Λευκάδας.
 • Το Π.Σ. 3433 Ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών με τέσσερα (4) άτομα της Π.Υ. Λευκάδας και του Π.Κ Βασιλικής. 
 • Το Π.Σ. 2894 Βραχιονοφόρο όχημα με δύο (2) άτομα της Π.Υ. Λευκάδας.

                   ΕΛ.ΑΣ.

               Θα απαιτηθεί η συνδρομή ενός (1) περιπολικού οχήματος για ρύθμιση και                

               διακοπή της κυκλοφορίας στην οδό Αντωνίου Τζεβελέκη.

 • ΔΕΔΔΗΕ

             Θα απαιτηθεί η συνδρομή ενός (1) οχήματος για διακοπή της ηλεκτροδότησης.

 • ΕΚΑΒ.

          Θα απαιτηθεί η συνδρομή ενός (1) Ασθενοφόρου  στην οδό Αντωνίου Τζεβελέκη.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ – ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Την 23 η Νοεμβρίου 2023 ημέρα Πέμπτη  και Ω΄/11:00΄ το τηλεφωνικό κέντρο της Π.Υ. Λευκάδας δέχεται ειδοποίηση για εκδήλωση σεισμού και πρόκληση πυρκαγιάς στo 1o Λύκειο Λευκάδας. Το 1ο Λύκειο  βρίσκεται σε απόσταση 350 μέτρα από τις εγκαταστάσεις της Π.Υ Λευκάδας.  Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε χώρο γραφείου στο Ισόγειο καθώς και σε αίθουσα διδασκαλίας στον 1ο όροφο.

 ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Το συμβάν θεωρείται σοβαρό και λόγω της κρισιμότητας του απαιτείται κινητοποίηση πέραν της καθιερωμένης  .

  ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΛΕΦΩΝΗΤΗ

Ο τηλεφωνητής σημαίνει συναγερμό Α’ εξόδου ,ειδοποιεί

 • Ενημερώνει τον Διοικητή της Υπηρεσίας.
 • Την Τροχαία  Λευκάδας   προκειμένου να μεταβεί στον τόπο του συμβάντος  για να  διευκολύνει την κίνηση των Πυροσβεστικών οχημάτων και να αποφευχθεί τυχόν παρακώλυση της κυκλοφορίας.
 • Τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.
 • Ενημερώνει την Πολιτική Προστασία του Δήμου.
 • Ενημερώνει την Πολιτική Προστασία της Π.Ε Λευκάδας
 • Ενημερώνει το ΕΚΑΒ.

 ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥ –ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ

–           Η πυροσβεστική έξοδος αναχωρεί άμεσα αποτελούμενη από δύο (2) πυροσβεστικά οχήματα και συγκεκριμένα το Π.Σ. 4296 υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα Α΄ τύπου – NISSAN ATLEON χωρητικότητας 1 τόνου με τέσσερα (4) άτομα,  το Π.Σ. 3433 Ειδικό διασωστικό όχημα σεισμών ΜERCEDES με τέσσερα (4) άτομα και φθάνουν στον τόπο του συμβάντος περί Ω΄/11:02΄. Τα δύο  οχήματα της Α εξόδου (ΠΣ 4296 &ΠΣ 3433) εισέρχονται εντός του προαύλιου χώρου του Λυκείου, οι Πυροσβέστες φορούν πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό  (ένδυση –υπόδηση –κράνος –γάντια και αναπνευστικές συσκευές). Οι καθηγητές με τους μαθητές του 1ου Λυκείου και 1ου Γυμνασίου έχουν προχωρήσει  ήδη στην  εκκένωση του κτιρίου. Μετά από μία σύντομη αναγνώριση του επικεφαλής της εξόδου γίνεται εγκατάσταση χαμηλής από το Π.Σ 4296 με σκοπό να κατασβηστεί η πυρκαγιά σε χώρο γραφείων στο ισόγειο, που ξεκίνησε πιθανόν από ηλεκτρικό πίνακα. Κατά την είσοδο των πυροσβεστών στο χώρο ανακαλύπτονται δύο μαθητές σε κατάσταση λιποθυμίας. Ο ένας απομακρύνεται υποβασταζόμενος και ο δεύτερος με την χρήση φορείου.

 Σχεδόν ταυτόχρονα ενημερώνονται οι Πυροσβέστες για εστία πυρκαγιάς σε αίθουσα διδασκαλίας στον 1ο όροφο όπου υπάρχει εγκλωβισμένος ο φύλακας του σχολείου και επειδή  τα παράθυρα είναι ασφαλισμένα με κάγκελα δεν μπορεί να διαφύγει. Το προσωπικό του Π.Σ 3433 όχημα αναπτύσσει ολκωτή 9μετρη φορητή κλίμακα και ανεβαίνουν δύο πυροσβέστες με βενζινοκίνητο μηχάνημα κοπής μετάλλων. Γίνεται κοπή των εξωτερικών κιγκλιδωμάτων πραγματοποιείται διάσωση του ατόμου και κατάσβεση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του χώρου. Παράλληλα καλεί  ο Επικεφαλής να προσέλθει και το Βραχιονοφόρο  όχημα της Υπηρεσίας .Το Βραχιονοφόρο αναπτύσσεται και  παραλαμβάνει από την στέγη του κτιρίου τον φύλακα.  

 ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ

Στο μεταξύ έχει επιτευχθεί πλήρης κατάσβεση των πυρκαγιών με την χρήση των δύο εγκαταστάσεων που έχουν αναπτυχθεί.

Ακολουθεί το έργο της Αποκάθαρσης, της Περισυλλογής των υλικών και τοποθέτησή τους στα οχήματα. Μετά την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω εργασιών η πυροσβεστική έξοδος επιστρέφει στο Σταθμό .

Για τα αίτια της πυρκαγιάς επιλαμβάνεται το Ανακριτικό  Τμήμα της Υπηρεσίας μας.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΚΡΙΤΙΚΗ

            Θα ακολουθήσει εκπαιδευτική ομιλία, στον προαύλιο χώρο, στους μαθητές και καθηγητές του 1ου Λυκείου Λευκάδας, με σκοπό την γνωριμία με τον πυροσβεστικό εξοπλισμό και την υπενθύμιση των  προληπτικών  μέτρων έναντι του σεισμού.

Λευκάδα 21 Νοεμβρίου 2023Ο Διοικητής  Κωνσταντίνος Γ. ΤσίκαςΠύραρχος   

Most Popular