Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΕφη Αχτσιόγλου: Μια 31χρονη... «Κατρούγκαλος» κατά των συνταξιούχων

Εφη Αχτσιόγλου: Μια 31χρονη… «Κατρούγκαλος» κατά των συνταξιούχων

imagehandlerΠοια είναι η νεαρή δικηγόρος που εκτός από τα κομματικά και τα επιστημονικά προσόντα διαθέτει και την έγκριση των θεσμών, καθώς εδώ και μήνες στο πρόσωπό της έχουν βρει έναν «συνεννοήσιμο συνομιλητή»

Εντύπωση προκαλεί το πώς μια νεαρή γυναίκα, που μόλις έκλεισε τα τριάντα και είναι σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό, αναλαμβάνει την καυτή πατάτα του χαρτοφυλακίου του υπουργείου Εργασίας. Και μάλιστα σε μια περίοδο όπου οι συνταξιούχοι είναι στα κάγκελα, έχοντας εξαντλήσει και τα τελευταία υπολείμματα αντοχής τους.

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, όμως, δεν αιφνιδιάστηκαν από την εντυπωσιακή αυτή αναβάθμιση. Για την ακρίβεια, εδώ και εβδομάδες τη θεωρούσαν δεδομένη. Εξάλλου η Εφη Αχτσιόγλου εκτός από κομματικά και επιστημονικά ένσημα, έχει το stamp of approval, την έγκριση δηλαδή των θεσμών. Στο πρόσωπό της έχουν βρει εδώ και μήνες έναν «συνεννοήσιμο συνομιλητή». Αρκετές φορές μάλιστα επέλεγαν να απευθυνθούν σε αυτήν παρακάμπτοντας την ιεραρχία του υπουργείου. Ενδεικτική είναι η στήριξη που απολαμβάνει και από στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα οποία κάνουν λόγο για μια «διαβασμένη ρεαλίστρια». Είναι τόσο καλές οι σχέσεις της με το Ταμείο ώστε, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ του Ταμείου και των «θεσμών».

Οι δηλώσεις Αχτσιόγλου πριν το πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Μέσα στο συνονθύλευμα νεαρών, και πολύ συχνά αιθέριων, υπάρξεων που περιέβαλαν τον μέχρι πρότινος υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, η νεαρή δικηγόρος ξεχώριζε. Αν και γεννημένη το 1985, ο τίτλος της διευθύντριας του υπουργικού γραφείου δεν αντιστοιχούσε ποτέ στα πραγματικά καθήκοντά της. Αυτή ήταν που μέχρι τώρα κρατούσε στα χέρια της τα δύο ζητήματα-βόμβα για την ελληνική κοινωνία και το υπουργείο: το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά. Το Μέγαρο Μαξίμου ήταν αυτό που είχε αναλάβει να παντρέψει «Αχτσιόγλου και Κατρούγκαλο» και δεν χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός για να αποδειχτεί ότι εκείνη ήταν ο άνθρωπος που κινούσε τα νήματα στο υπουργείο. Ηταν πάντα παρούσα στις διαπραγματεύσεις, έχοντας τον ρόλο του επικεφαλής της ομάδας που έχει αναλάβει το δύσκολο κομμάτι των διαπραγματεύσεων για τα Εργασιακά. Είτε βρισκόταν στις συναντήσεις στο «Hilton», είτε οργάνωνε τα πάντα από το υπουργείο, κέρδισε το προσωνύμιο «alter ego του Γιώργου Κατρούγκαλου». «Αυτή βγάζει τη σκληρή δουλειά», ακουγόταν στους διαδρόμους του υπουργείου πίσω από κλειστές πόρτες. Εξάλλου, δεν ήταν λίγες οι φορές που πέρασε το κατώφλι του Μαξίμου η ίδια για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Στο υπουργείο ήταν ξεκάθαρο ότι «η Εφη κάνει πια κουμάντο», κάτι που είχαν πλήρως αντιληφθεί και άλλοι υπουργοί ή αναπληρωτές υπουργοί που απευθύνονταν σε εκείνη για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων. Κατόπιν αυτών δεν άργησε η αναβάθμισή της, όταν ορκίστηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ, ασχολούμενη με την εξεύρεση τρόπων καταπολέμησης της ανεργίας.

Μπορεί η Εφη να μην ήταν προσωπική επιλογή του Γ. Κατρούγκαλου, αλλά αρχικά την είχε δεχτεί με ανοιχτές αγκάλες. Ο λόγος ήταν απλός: ενώ ο ίδιος αποτελούσε ξένο σώμα για την Κουμουνδούρου, μην καταφέρνοντας ποτέ να διεισδύσει στα άδυτά της, εκείνη ήταν ένα από τα αγαπημένα και ανερχόμενα στελέχη του κομματικού μηχανισμού. Από την αρχή, άλλωστε, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, θέλησε να τοποθετηθεί εκεί η νεαρά έτσι ώστε να αποκτήσει την πολύτιμη και απαραίτητη για τα επόμενα βήματά της τεχνογνωσία.

Γεννημένη στα Γιαννιτσά του Νομού Πέλλας, πέρασε όλη την παιδική και εφηβική ηλικία της εκεί. Λόγω χαρακτήρα, αλλά και οικογενειακών καταβολών, προσβλήθηκε νωρίς από τον ιό της πολιτικής. Εξάλλου η στράτευσή της στον ΣΥΡΙΖΑ ανάγεται στα μετεφηβικά της χρόνια. Είχε ενεργή συμμετοχή στο Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων και έλαβε μέρος στο Ευρωκοινοβούλιο των Νέων. Το πάθος της αυτό συνυπάρχει με ένα άλλο διακαές όνειρο: τη δικηγορία. Οι συμμαθητές της θυμούνται τη στοχοπροσηλωμένη και πεισματάρα μαθήτρια να εκφράζει την πεποίθησή της ότι κάποια μέρα θα γίνει μάχιμη δικηγόρος. Τα κατάφερε με την πρώτη, περνώντας στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

 

http://www.protothema.gr/

Most Popular