Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΚΑΕνίσχυση των παραγωγών φακής Εγκλουβής

Ενίσχυση των παραγωγών φακής Εγκλουβής

Ενίσχυση των παραγωγών φακής Εγκλουβής

Η Εγκλουβή είναι ένα ορεινό χωριό της Λευκάδας. Παράγει τις φακές Εγκλουβής που είναι ονομαστές παγκοσμίως για την ποιότητα τους. Καλλιεργούνται περίπου 1000 στρέμματα ετησίως, σχεδόν αποκλειστικά στο οροπέδιο της Εγκλουβής και η παραγωγή που γίνεται πωλείται σε όλη την Ελλάδα.

Φέτος το 2021, οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίξοες. Η ανομβρία της άνοιξης και ο καύσωνας του Ιουνίου είχαν σαν αποτέλεσμα τη σχεδόν ολική καταστροφή του φυτού και η παραγωγή δεν καλύπτει ούτε το σπόρο που έριξαν οι παραγωγοί. Η καταστροφή είναι καθολική με άμεση συνέπεια τη δραματική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών αυτού του μοναδικού προϊόντος. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, έγινε ορατός ο κίνδυνος εξαφάνισης του σπόρου που διατηρείται από γενιά σε γενιά. Οι παραγωγοί φακής υπέστησαν μεγάλη οικονομική απώλεια και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν τόσο στα έξοδα καλλιέργειας όσο και στην κάλυψη των εξόδων διαβίωσης τους. Περίπου 60  οικογένειες από τα γύρω χωριά ζουν από την παραγωγή του προϊόντος αυτού.

 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, Τι μέτρα θα λάβετε για την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών του σπάνιου σπόρου της φακής Εγκλουβής, ώστε να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την καλλιέργειά του;

 

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Καραθανασόπουλος Νίκο

Most Popular