Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Διαγωνισμός ΘΑΛΗΣ

ΕΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Διαγωνισμός ΘΑΛΗΣ


Το Παράρτημα Λευκάδας της Ελληνικής Μαθηματικής εταιρείας προσκαλεί όλους τους μαθητές που τους αρέσουν τα Μαθητικά και φοιτούν σε τάξεις από Β’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου να συμμετάσχουν στον 84ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό στα Μαθηματικά «ΘΑΛΗΣ». Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023 και ώρες 09:00-12:00,και θα έχει διάρκεια τρεις (3) ώρες, θα απαρτίζεται δε από τέσσερα (4) θέματα πλήρους ανάπτυξης. Στον διαγωνισμό αυτόν μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές όλων των τάξεων των Λυκείων και των Β’ και Γ’ τάξεων των Γυμνασίων της χώρας, οι οποίοι και θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στον Διευθυντή της Σχολικής μονάδας που φοιτούν. Εξεταστικό κέντρο για τους μαθητές της Λευκάδας ορίζεται το 2ο Γυμνάσιο Λευκάδας και οι μαθητές θα πρέπει να προσέλθουν το αργότερο μέχρι τις 08:45. Οι μαθητές, εκτός από το απαραίτητο μπλε ή μαύρο στυλό,  θα είναι καλό να έχουν μαζί τους γεωμετρικά όργανα (γνώμονα, διαβήτη, μοιρογνωμόνιο), μολύβι και γόμα. Σημειώνουμε ότι μπορούν να συμμετέχουν και μαθητές της Α΄ Γυμνασίου, αν το ζητήσουν και κατόπιν συνεννόησης με την Επιτροπή Διαγωνισμών της ΕΜΕ, με τα θέματα της Β΄ Γυμνασίου.

Οι μαθητές που θα διακριθούν στο Διαγωνισμό «Ο ΘΑΛΗΣ» θα κληθούν να διαγωνισθούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στον 84ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό (Π.Μ.Δ.) στα Μαθηματικά «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ», που θα διεξαχθεί το Σάββατο 20 Ιανουαρίου. Οι μαθητές που θα διακριθούν στον Διαγωνισμό «Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ» θα κληθούν να διαγωνισθούν στην 41η Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα «Ο ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» στις 24 Φεβρουαρίου 2024 για να επιλεγούν, μέσω του Προκριματικού Διαγωνισμού, οι ομάδες που θα λάβουν μέρος στην 41η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Μάιος 2024), στην 65η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (Ιούλιος 2024), στην 28η Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα Νέων (Ιούνιος 2024) και στην Ευρωπαϊκή Ολυμπιάδα Κοριτσιών (Απρίλιος 2024).

Μετά από τρία συνεχόμενα χρόνια, όπου ο διαγωνισμός διεξαγόταν υπό «ειδικές συνθήκες» λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης της CoViD-19, φέτος επανερχόμαστε στις τρεις φάσεις, όπως δηλαδή διεξάγεται ο διαγωνισμός τα τελευταία περίπου 30 χρόνια. Οι διαφορές έχουν να κάνουν με τρία κυρίως σημεία: α) ο διαγωνισμός δεν γίνεται πλέον εντός ωρών λειτουργίας σχολείων, διαταράσσοντας και τη λειτουργία των σχολείων και του διαγωνισμού αλλά γίνεται Σάββατο, β) η διάρκεια του διαγωνισμού επανέρχεται στις 3 ώρες για 4 θέματα, ενώ ήταν 2 ώρες για 3 θέματα και γ) οι φάσεις του διαγωνισμού επανέρχονται στις τρεις (ΘΑΛΗΣ – ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ – ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ) αντί για δύο (είχε καταργηθεί ο Ευκλείδης). Οι αλλαγές αυτές όλες θα δράσουν υπέρ του διαγωνισμού, καθώς με τον τρόπο που διεξαγόταν τα τελευταία χρόνια είχε γίνει υπερβολικά δύσκολος για τους μαθητές.

Σε κάθε περίπτωση, σε συνθήκες καραντίνας ή όχι, τα τελευταία χρόνια οι επιτυχίες των μαθητών του νομού Λευκάδας παραμένουν αναλογικά αυξημένες σε σχέση με τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ελλάδας. Σε αυτό έχει συμβάλει πολύ και η συστηματική δουλειά που γίνεται από το Παράρτημα Λευκάδας για την προετοιμασία των μαθητών σε κάθε φάση του διαγωνισμού. Υπενθυμίζουμε ότι και φέτος το Παράρτημά μας συνεχίζει τα καθιερωμένα μαθήματα προετοιμασίας για τους διαγωνισμούς τα οποία γίνονται

  • για την Β’ και Γ’ Γυμνασίου κάθε Σάββατο στις 11:00-12:30
  • για την Α’ Λυκείου κάθε Πέμπτη 17:30-19:00
  • για την Β’ και Γ’ Λυκείου κάθε Σάββατο στις 12:00:13:30.

Επιπλέον φέτος υπάρχει και προπαρασκευαστικό τμήμα για τους μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου που λειτουργεί κάθε Σάββατο στις 12:00-13:30.

Τα μαθήματα αυτά θα συνεχίσουν να γίνονται (με εξαίρεση φυσικά τα Σάββατα όπου διενεργούνται διαγωνισμοί) και είναι ανοικτά για όλους τους μαθητές και όχι μόνον για όσους διακρίνονται.

Most Popular