Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕκπαιδευτική εκδρομή στο μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς

Εκπαιδευτική εκδρομή στο μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς

Το ιστορικό μοναστήρι της Κόκκινης Εκκλησιάς, που βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές των Σκάρων επισκέφθηκε το Δεύτερο Γυμνάσιο Λευκάδας. Μια πολύ ωραία εκδρομή με Θρησκετικό και ιστορικό χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε ώστε οι επισκέπτες να προσκυνήσουν ευλαβικά την εικόνα της Παναγίας να πάρουν τις ευχές από τον πατέρα Νικηφόρο για τις Άγιες μέρες του Πάσχα που διανύουμε και να συζητήσουν τα παιδιά πνευματικά ή κοινωνικά θέματα που τους απασχολούν. Στο τέλος ο πάτερ Νικηφόρος προσέφερε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς διάφορα κεράσματα .

Λίγα λόγια για το ιστορικό μοναστήρι: Ο πρώτος ναΐσκος ιδρύθηκε ή ανακαινίσθηκε από μοναχούς το 1478 και χτίστηκε με πέτρες της περιοχής και ντόπιο κόκκινο πηλό, γι’ αυτό και ονομάστηκε Κόκκινη Εκκλησιά.Το μοναστήρι, που διαμορφώθηκε μέσα στον 16ο αι., εξελίχτηκε σε πολυδύναμο θρησκευτικό και κοινωνικό κέντρο, ενώ στα χρόνια της Επανάστασης λειτούργησε και ως ορμητήριο αγωνιστών. Απέκτησε ήδη από την Τουρκοκρατία σημαντική περιουσία και πολλά μετόχια στις γύρω περιοχές, η οποία όμως απαλλοτριώθηκε δήθεν «υπέρ ακτημόνων» το 1925/1932.Τα νεότερα χρόνια ο ναός δέχτηκε στερεωτικές παρεμβάσεις, όμως οι πτέρυγες των κελιών (άλλοτε τριώροφη μία από αυτές) έχουν ερειπωθεί. Εκκρεμεί η σύνταξη πλήρους μελέτης για τη στερέωση – αποκατάσταση του κτιριακού συνόλου της Ι. Μονής. Έχει ήδη συσταθεί Ερανική Επιτροπή.

Η Κόκκινη Εκκλησία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μνημεία της Λευκάδας. Πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου, ενώ το Πάσχα και το καλοκαίρι τελούνται και άλλες ιερές ακολουθίες.

Most Popular