Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕκδήλωση μνήμης και τιμής των πεντέμισι χιλιάδων Προσφύγων

Εκδήλωση μνήμης και τιμής των πεντέμισι χιλιάδων Προσφύγων

Ιερά Μητρόπολις Λευκάδος και ΙθάκηςΑρχείο:Coat of Arms of Greece (Monochromatic).svg - ΒικιπαίδειαΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Προσφύγων Μνήμη στο Κάστρο της Αγίας Μαύρας»

Στην επέτειο των εκατό χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και η Ιερά Μητρόπολις Λευκάδος και Ιθάκης συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής των πεντέμισι χιλιάδων Προσφύγων που έφτασαν από τον τραγικό Σεπτέμβριο του 1922 στο νησί της Λευκάδας και φιλοξενήθηκαν αρχικά στο ιστορικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας, ορισμένοι σχεδόν για μια δεκαετία.

Έτσι, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαύρας στο Κάστρο, εκεί που οι κατατρεγμένοι Πρόσφυγες κατέφυγαν στις λύπες και στις χαρές τους, θα αρχίσει στις 7.15 π.μ. η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια, ώρα 8.45 π.μ. θα τελεσθεί η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κύριο κ. Θεόφιλο. Με το πέρας της Θ. Λειτουργίας θα ψαλεί Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Προσφύγων που πέρασαν από το Φρούριο σ’ εκείνη τη σημαδιακή για τον Ελληνισμό συγκυρία.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου από στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας.

Με οδηγό τον μίτο της Ιστορίας, καλούμαστε να βαδίσουμε στα ίχνη των Μικρασιατών και των Ποντίων Προσφύγων στο νησί μας, τιμώντας την άφθαρτη μνήμη τους.

Most Popular