- Οι θεσμοί. Μετά τον δεύτερο αιματηρό και παγκόσμιο πόλεμο, ο Δυτικός κόσμος δημιούργησε θεσμούς εξισορρόπησης του συστήματος, μαθαίνοντας από τα λάθη μας. Ο ΟΗΕ, ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κ.α. αναπτύχτηκαν και εξελίχθηκαν.
- Ο Ψυχρός Πόλεμος. Μετά την πτώση του Τοίχους, και οι χώρες του ανατολικού μπλοκ καθώς και η Κίνα υιοθέτησαν τους κανόνες της φιλελεύθερης οικονομίας και προσχώρησαν στους θεσμούς αυτούς.
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημιουργήθηκε με στόχο την Ειρήνη στην Ήπειρο που προκάλεσε δυο παγκόσμιους πολέμους. Ως όχημα αποτροπής επελέγη η οικονομική συνεργασίας μεταξύ των εχθρικών δυνάμεων με απώτερο σκοπό την πολιτική ενοποίηση.
- Ανάπτυξη. Παρά τις όποιες μερικές κρίσεις, μέχρι το 2008 ο Κόσμος πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης ικανές να χτίσουν ένα ζηλευτό κοινωνικό κράτος και μια σημαντική μείωση της φτώχειας στον λεγόμενο τρίτου κόσμου.
Όλα αυτά τα επιτεύγματα απειλούνται. Ειρήνη, ευημερία, κοινωνικό κράτος βρίσκονται σε αποδρομή.. Η άνοδος της ακροδεξιάς και πολλά λάθη της ίδιας της Ένωσης- οικονομική ανισότητα- απειλούνται εκ των έσω και βάλλονται από έξω.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο αυτής της αναταραχής. Οι συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή, η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και η αναζωπύρωση της διεκδίκησης των Δυτικών Βαλκανίων συνθέτουν ένα επικίνδυνο σκηνικό για την Πατρίδα. Αν προσθέσουμε και την πτώχευση, τα μνημόνια, την δραματική πτώση της μεσαίας τάξης και του ΑΕΠ, την Εκπαίδευση που απαιτεί η νέα ψηφιακή εποχή, την φυγή των νέων και τόσα άλλα, θα περίμενε κανείς από τις πολιτικές δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Αντί γι αυτό το στοιχειώδες καθήκον, παρακολουθούμε μια αποκρουστική πόλωση που φτάνει τα όρια ρου διχασμού, με στόχο την εξουσία, σε μια χώρα που παρουσιάζει έντονα σημάδια παρακμής.
Για ένα μικρό Ευρωπαϊκό νησί όπως η Λευκάδα που ζει κυρίως από την ελεύθερη διακίνηση, τον Ενιαίο Αεροπορικό Χώρο, και έργα του ΕΣΠΑ (Μαρίνα, υποθαλάσσια σύνδεση, παράπλευρη σύνδεση με την Ιόνια Οδό, ‘’ήρεμα νερά’’ με τους γείτονές μας κλπ) . αλλά και η κλιματική αλλαγή που ήδη βιώνουμε, είναι ζωτικής σημασίας η συνέχιση λειτουργίας της Ε.Ε. και η εθνική συνεννόηση.
Το ΚΙΝΑΛ και η κ. Γεννηματά στέκονται απέναντι στην λογική της πόλωσης. Μια λογική που θα καταρρεύσει μετά τις εθνικές εκλογές. Τα προβλήματα που μας κληρονομεί η συνεχιζόμενη κρίση θα σκάσουν στα χέρια τής όποιας κυβέρνησης σχηματιστεί μετά τις εθνικές εκλογές. Και το έστω μικρό ΚΙΝΑΛ καλεί από τώρα τους δυο μεγάλους να συνέλθουν. Και καλεί και τους ψηφοφόρους να του δώσουν την δύναμη να επιβάλει την εθνική συναίνεση και την σταθερότητα της διακυβέρνησης την επόμενη ημέρα, αλλά και να εκπροσωπήσει δυνατά στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών.
Αντώνης Τριφύλλης, υποψήφιος για την Ευρωβουλή με το ΚΙΝΑΛ.
1. Ο Αντώνης Τριφύλλης είναι διπλωματούχος Μηχανολόγος- Ηλεκτρολόγος του Ε.Μ.Π. Διετέλεσε εντεταλμένος Σύμβουλος στον ΕΛΟΤ, Δ/ντης προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Δ/ντης γραφείου της Επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου.
Μετά το πέρας της θητείας του στην Ε.Ε. διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, του ΔΟΛ, του ‘’Τριφυλλείου Ιδρύματος’’ Κυθήρων κ.α. Αρθρογράφησε και αρθρογραφεί στις εφημερίδες ‘’ΤΑ ΝΕΑ’’, ΤΟ ΒΗΜΑ’’, στην Ελληνική έκδοση του περιοδικού ‘’Fortune’’. Είναι συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού ‘’ΜΕΤΑΡΥθΜΙΣΗ’’. Είναι μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις.
Είναι παντρεμένος με την Γεωργία Κατωπόδη.