Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΓΝΩΜΕΣΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ – ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Του Άρη Ι. Τάτση.

            Μετά τα μνημόνια πάμπολλοι από εσάς βασανίζονται από ενοχλητικά τηλεφωνήματα εισπρακτικών εταιριών και υπαλλήλων “δικηγορικών γραφείων”. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό όλο και μειώνονται τα τηλεφωνήματα των αμιγώς εισπρακτικών εταιριών κι αντίστοιχα αυξάνονται αυτά των “δικηγορικών γραφείων” που βεβαίως ατύπως μεν, αλλά ξεκάθαρα λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρίες.

            Οι λόγοι της μετατόπισης αυτής είναι πολύ απλοί. Πρώτον το νομικό καθεστώς λειτουργίας των εισπρακτικών εταιριών (εταιριών ενημέρωσης οφειλετών κατά το ν. 3758/2009) είναι πολύ αυστηρό. Ενδεικτικά ρίξτε μια ματιά σε δημοσίευμα ένωσης καταναλωτών (https://www.ekpizo.gr/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CF%89%CF%84%CE%AD%CF%82/%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8E%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1/%CF%87%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%AF%CE%B1). Κάποιοι οφειλέτες ξύπνησαν από το λήθαργο και με τη συνδρομή δικηγόρων πήραν κυριολεκτικά στο κυνήγι τις εισπρακτικές με μηνύσεις και αγωγές. Αφού οι εισπρακτικές αναγκάστηκαν να εφαρμόζουν το νόμο, δηλαδή απλώς να φέρονται πολιτισμένα, πλέον δε φοβίζουν ουσιαστικά κανέναν.

            Στο σημείο αυτό θα μου επιτρέψετε μια παρένθεση. Το άρθρο 23 του ν. 2472/1997 προέβλεπε αποζημίωση τουλάχιστον 2.000.000 δραχμών, δηλαδή περίπου 6.000 ευρώ σε περίπτωση παραβίασης του νόμου αυτού. Μια από τις περιπτώσεις αυτές ήταν και η παράνομη διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων του οφειλέτη από τον δανειστή σε εισπρακτική εταιρία. Χρειαζόταν γραπτή ενημέρωση του δανειστή προς τον οφειλέτη ότι θα αποστείλει τα δεδομένα του σε εισπρακτική κι αυτό οι δανειστές δεν το τηρούν σχεδόν ποτέ. Άσκησα τέτοια αγωγή κατά της κυπριακής τηλεφωνικής εταιρίας Σίτα (Cyta) όσο δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας. Δικαιώθηκα από το δικαστήριο και βεβαίως εισέπραξα τα χρήματα. Στο πλαίσιο εισαγωγής στην έννομη τάξη της χώρας μας του νέου Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016) ψηφίστηκε ο νόμος 4624/2019. Ο νόμος κατήργησε βεβαίως τον προγενέστερο νόμο 2472/1997, αλλά κάκιστα και εντελώς αδικαιολόγητα, κατά προφανή σκανδαλώδη εύνοια των δανειστών και των εισπρακτικών εταιριών, δεν περιέχει αντίστοιχη διάταξη για ελάχιστη αποζημίωση. Αποτελεί τεράστια προσωπική ντροπή του υπουργού Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρα, ο οποίος εισηγήθηκε το νόμο αυτό. Πλέον τέτοιες αγωγές μπορούν να ασκηθούν στηριζόμενες στις γενικές διατάξεις, αλλά οι οφειλέτες αποφεύγουν να τις ασκήσουν από το φόβο μην ξοδέψουν πολλά για τα δικαστικά έξοδα και τελικώς πάρουν ψίχουλα. Με το προηγούμενο νομικό καθεστώς ήταν πάμπολλες οι αποφάσεις που δικαίωναν τους οφειλέτες. Κλείνει η παρένθεση.

            Δεύτερος λόγος που πλέον έχουν “κεσάτια” οι εισπρακτικές είναι μια γενικότερη αφύπνιση των οφειλετών. Οι εισπρακτικές μόνο λόγια λένε. Για όσο χρονικό διάστημα ο φάκελος της οφειλής βρίσκεται στην εισπρακτική είναι βέβαιο ότι αποκλείεται ο δανειστής να προβεί σε νομικές ενέργειες. Έτσι πάμπολοι οφειλέτες πήραν χαμπάρι αυτή την τεράστια αδυναμία των εισπρακτικών και απλώς διασκεδάζουν με τις απελπισμένες πλέον τηλεφωνήτριες.

            Ακριβώς λόγω της μειωμένης αποτελεσματικότητας των εισπρακτικών κάποιοι φωστήρες της εισπρακτικής “επιστήμης”, όπως ο Ορέστης Τσακαλώτος, σκέφτηκαν να στείλουν όλο και περισσότερους φακέλλους δανείων σε δήθεν δικηγορικά γραφεία, που λειτουργούν ξεκάθαρα ως εισπρακτικές εταιρίες, οπότε και το αυστηρό νομικό πλαίσιο των εισπρακτικών εταιριών υποτίθεται ότι δεν υποχρεούνται να εφαρμόζουν και βεβαίως, αφού κατ’ όνομα αποτελούν δικηγορικά γραφεία, ευλόγως οι οφειλέτες  φοβούνται ενδεχόμενες νομικές ενέργειες που ίσως επακολουθήσουν.

            Ο Ορέστης Τσακαλώτος είναι πολυαγαπημένος ξάδερφος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πρώην υπουργού Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ. Στον Ο. Τσακαλώτο ανήκει η εταιρία Κουάλκο, η οποία εισπράττει τους ανεξόφλητους λογαριασμούς της ΔΕΗ και το ένα τρίτο (1/3) της Πι Κιου Έιτς (PQH), η οποία είναι η ιδιωτική εταιρία στην οποία ανατέθηκε η εκκαθάριση των 18 τραπεζών που έκλεισαν (αγροτική, ταχυδρομικό ταμιευτήριο και δε συμμαζεύεται). Για τον Ο. Τσακαλώτο θα μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο.

            Προέχει να πω σε σας τους αναγνώστες πώς θα απενεργοποιήσετε μεμιάς, πώς κυριολεκτικά θα ξεδοντιάσετε τα “δικηγορικά γραφεία” που λειτουργούν  σαν εισπρακτικές εταιρίες.

            Η παρ. β του άρθρου 38 του Κώδικα Δεοντολογίας Δικηγορικού Λειτουργήματος έχει ως εξής:

            “Απαγορεύεται στο Δικηγόρο, στον οποίο ανατέθηκε η υπεράσπιση μιας υποθέσεως, ν’ απευθύνει τηλεφωνήματα ή επιστολές μ’ εκβιαστικό ή απειλητικό περιεχόμενο στον αντίδικό του. Επιτρέπεται μόνον ν’ ανακοινώσει στον αντίδικο ότι του ανατέθηκε η άσκηση των νόμιμων ενεργειών και να τον καλέσει να τακτοποιήσει, αν θέλει, εξώδικα την υπόθεση”.

            Απλά λοιπόν ο αντίδικός σας δικηγόρος μπορεί μόνο να σας τηλεφωνήσει μια φορά για να σας ανακοινώσει ότι έχει στα χέρια του το φάκελλό σας. Αν θέλετε, συμβιβάζεστε. Αν δε θέλετε, δεν συμβιβάζεστε, οπότε ευγενέστατα του λέτε να ασκήσει αγωγές, μηνύσεις, διαταγές πληρωμής και ό,τι άλλο προβλέπει ο νόμος. Τόσο απλά. Αν σας καλέσει 2η φορά, εκβιάζοντάς σας εκ νέου (χωρίς, εννοείται, να έχετε αφήσει κάποια εκκρεμότητα από το προηγούμενο τηλεφώνημα) τελεί πειθαρχικό αδίκημα.

            Από σχετικές αναφορές πολιτών προς το δικηγορικό σύλλογο Αθήνας φτάσαμε να αφαιρεθεί η άδεια άσκησης δικηγορικού λειτουργήματος πάμπολλων συνεργατών της δικηγορικής εταιρίας Σιούφας και συνεργάτες. Εντελώς ενδεικτικά: https://m.naftemporiki.gr/story/1734329/kokkina-daneia-pente-peitharxikes-upotheseis-se-baros-ton-adelfon-sioufa-suzitithikan-sto-ste. Οι Γιώργος και Μάριος Σιούφας είναι γιοι του πρώην υπουργού και βουλευτή, Δημήτρη Σιούφα (https://www.antinews.gr/action.read/%CE%A0%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE/%CE%9F%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%A3%CE%B9%CE%BF%CF%8D%CF%86%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CF%8C%CF%80%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%9A%CE%BF%CE%BB%CF%89%CE%BD%CE%AC%CE%BA%CE%B9/2.48966).

            Πρακτικά ζητάτε από την υπάλληλο του “δικηγορικού γραφείου” που σας τηλεφώνησε να σας δώσει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (το ιμέιλ) του γραφείου. Εκεί στέλνετε μια επιστολή ότι “ενημερωθήκατε” και σας έφτασε, δε θέλετε άλλη “ενημέρωση”, κι αν προσπαθήσουν να σας “ενημερώσουν” και πάλι θα υποβάλετε καταγγελία στο δικηγορικό σύλλογο (πιθανότατα της Αθήνας, αφού εκεί εδρεύουν τα περισσότερα δικηγορικά γραφεία που λειτουργούν σαν εισπρακτικές). Μπορείτε να το κάνετε και μόνοι σας ανέξοδα. Αν απευθυνθείτε σε δικηγόρο, κάτι θα σας χρεώσει, αλλά είναι πολύ πιθανό να πάρετε και κάποια εξειδικευμένη συμβουλή για την υπόθεσή σας.

            Με την κίνηση αυτή δε θα ξεδοντιάσετε απλά το “θεριό” που σας φόβιζε, αλλά θα διαπιστώσετε και πως λειτουργεί ο όλος μηχανισμός. Μόλις απενεργοποιήσετε το ένα δικηγορικό γραφείο, αμέσως ο φάκελος γυρνάει πίσω στο δανειστή, ο οποίος τον στέλνει σε άλλο δικηγορικό γραφείο. Έτσι είναι πολύ πιθανό μέσα σε ένα με δυο μήνες να κάνετε γνωριμίες με κάποιον με τους παρακάτω:

1. Γ. Αλεξανδρόπουλος – Θ. Οικονομίδου & Συνεργάτες – Δικηγορική Εταιρεία, Ομήρου 8, Αθήνα 105 64.

2. Τζαννίνη Ε. & Συνεργάτες Δικηγορικό Γραφείο | Πατησίων 89, Αθήνα, 10434.

3. Νικόλαος Α. Ανδρικόπουλος & Συνεργάτες | Κηφισίας 35, Αθήνα, 11523.

4. Νομική Ομάδα Αθηνών – Γιάννης & Μαρία Νικολαΐδη και Συνεργάτες Δικηγορική

Εταιρεία, Λυκαβηττού 1Α, Αθήνα, 10672.

5. Παπαβασιλείου-Μπαλλή & Συνεργάτες – Δικηγορική Εταιρεία| Αμαλίας 26 – Αθήνα,

10557.

6. Χαρακτηνιώτης Ι. & Συνεργάτες, Δικηγορική Εταιρεία | Μέρλιν 10, Αθήνα, 10671.

7. Φράγκου ΔΕ – Δικηγορική Εταιρεία | Κοραή 3, Αθήνα 105 64.

8. Δελέτη Βερονίκη Δικηγορικό Γραφείο | Πανεπιστημίου 59, Αθήνα, 10564.

9. Σιούφας & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία | Νέου Φαλήρου 6Α, Άγιος Ιωάννης Ρέντης.

10. Gravitas Law Δικηγορική Εταιρεία Μαρακάκης Ι. & Συνεργάτες, Ελευθερίου Βενιζέλου 67, Καλλιθέα.

11. Χανικιάν Δικηγορική Εταιρεία | Μπούσγου 20, Πεδίον Άρεως, 11374.

12. Δικηγορικό Γραφείο Ν. Τιντζογλίδου & Συνεργάτες, Ακαδημίας 25, Αθήνα 106 71.

            Ο κατάλογος αυτός ήταν αναρτημένος μέχρι πρόσφατα στην ιστοσελίδα της Κουάλκο του Ο. Τσακαλώτου. Καμάρωνε κιόλας τρομάρα του. Ταυτόχρονα εξέθετε τους συνεργαζόμενους δικηγόρους σε απίστευτο κίνδυνο, καθώς τους ανέφερε μαζί με εισπρακτικές εταιρίες ως συνεργάτες του, χωρίς να τους διαχωρίζει. Έδινε έτσι μιας πρώτης τάξεως απόδειξη στους αντιδίκους του να υποστηρίξουν ότι αυτά τα δικηγορικά γραφεία λειτουργούν επί της ουσίας ως εισπρακτικές εταιρίες. Οι απειλούμενες κυρώσεις είναι βαρύτατες. Μόλις του έστειλα εξώδικο, τα έσβησε όλα γιατί φοβήθηκε την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Δείτε και μόνοι σας τι απέμεινε  (https://www.qualco.eu/). “Τρεχάτε ποδαράκια μου, να μη …” κανονικά. Αλλά είπαμε για τον Ο. Τσακαλώτο θα τα πούμε σε επόμενο άρθρο.

                Σε πάνω από το 90% των περιπτώσεων αυτά τα “δικηγορικά γραφεία” δεν έχουν καν εντολή από τον πελάτη τους να κινηθούν νομικά εναντίον σας, αλλά μόνο να σας φοβίσουν με λόγια του αέρα. Αν αντίθετα οχληθείτε από δικηγόρο που εδρεύει στον τόπο σας (πχ την Άρτα) είναι πολύ πιο πιθανό να έχει εντολή να ασκήσει εναντίον σας αγωγή ή να υποβάλει αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής. Πιο απλά, ακούτε το “βρυχηθμό” των τηλεφωνητριών των “δικηγορικών γραφείων” – εισπρακτικών εταιριών και φοβάστε, γιατί νομίζετε ότι πρόκειται για λοντάρια, ενώ στην πραγματικότητα  πιθανότατα πρόκειται για γριές ξεδοντιασμένες γάτες.

             Κατά του Ευ. Ψύχα υπέβαλα μήνυση και αντίστοιχη καταγγελία στο δικηγορικό  σύλλογο Αθήνας για πειθαρχικό παράπτωμα, γιατί προσπάθησε να με εξαπατήσει κατά τις διαπραγματεύσεις ρύθμισης ενός κόκκινου δανείου. Τεράστια προσοχή, τα μάτια σας δεκατέσσερα.

            Θα πρέπει να είστε λίγο πιο προσεκτικοί με τη δικηγορική εταιρία Σιούφα. Αφού έχασαν το μέτρημα πόσες φορές τους αφαιρέθηκε η άδεια συνεργατών τους, πλέον εμφανίζουν άλλους νεαρούς δικηγόρους, για λογαριασμό των οποίων δήθεν σας καλεί η τηλεφωνήτρια. Διαπιστώνετε με ποιον έχετε πραγματικά να κάνετε μόλις ζητήσετε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Τότε σας λένε μια διεύθυνση με κατάληξη sioufas.gr. Πολύ απλά στην επιστολή σας γράφετε να μη σας ξαναενοχλήσει όχι μόνο ο δικηγόρος που δήθεν σας κάλεσε, αλλά όλο το γραφείο Σιούφα. Μην τους αφήσετε να παίζουν μαζί σας μεταφέροντας το φάκελό σας από τραπέζι σε τραπέζι του γραφείου τους. Και μη σας νοιάζει, δυο λέξεις να γράψετε σωστά, αυτοί ειδικά δεν πρόκειται να σας ξαναενοχλήσουν. Όπως λέει ο σοφός λαός μας “όποιος καεί στην κουρκούτη, φυσάει και στο γιαούρτι…”.

            Αν κάποιο από αυτά τα “δικηγορικά γραφεία” δεν πειθαρχήσει στην επιστολή σας να μην ξαναενοχληθείτε, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στο δικηγορικό σύλλογο, κι αν θέλετε και στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Πραγματικά δε θέλουν να μπλέξουν με την ΑΠΔΠΧ. Και μπορεί να τους εξοντώσει οικονομικά με το πρόστιμο που θα επιβάλλει και κυρίως η παρανομία τους είναι αυταπόδεικτη. Αρκεί να μετρήσει κανείς πόσους δικηγόρους και πόσους τηλεφωνητές απασχολούν, πόσες αγωγές άσκησαν μέσα σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα και πόσα τηλεφωνήματα έκαναν σε πόσους και πόσες φορές. Το καταλαβαίνει κι ο πιο αδαής ότι τρέμουν την αρχή των προσωπικών δεδομένων. Αλλά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αρκεί να προειδοποιήσετε για καταγγελία στο δικηγορικό σύλλογο.

            Αναγκαία διευκρίνιση. Όσα αναφέρονται πιο πάνω δεν ισχύουν στην περίπτωση της ΔΕΗ. Η εταιρία αυτή δε συνηθίζει αγωγές και διαταγές πληρωμής. Κατεβάζει το διακόπτη. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Αν σας τηλεφωνήσουν λέγοντας ότι ετοιμάζουν “νομικές ενέργειες” απλά σας λένε συγκεκαλυμένα ότι θα σας κλείσουν το γενικό. Αλλά για τη ΔΕΗ έτσι κι αλλιώς θα τα ξαναπούμε.

            Έπεται συνέχεια…

Ο Άρης Τάτσης είναι δικηγόρος Άρτας (https://aristatsis.wordpress.com/). Ειδικεύεται σε διαζύγια, τροχαία ατυχήματα και πτωχευτικό νόμο.

Most Popular