Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΔημήτρης Κωνσταντόπουλος: Αναγκαία η παράταση της προθεσμίας για την προανάρτηση του Κτηματολογίου...

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Αναγκαία η παράταση της προθεσμίας για την προανάρτηση του Κτηματολογίου στην Αιτωλοακαρνανία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη υπέβαλλε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη
Θέμα: Αναγκαία η παράταση της προθεσμίας για την προανάρτηση του Κτηματολογίου στην Αιτωλοακαρνανία
Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κτηματολογίου, από την 17/5/2021 έως και την 30/6/2021 θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονική προανάρτηση της κτηματολογικής βάσης για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας που περιλαμβάνει το αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης. 

Πρόκειται για τις περιοχές των Δήμων Ναυπακτίας, Ξηρομέρου, Ακτίου – Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Θέρμου, καθώς και για συγκεκριμένες Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Ι. Π. Μεσολογγίου και Αγρινίου.

 Κάθε δικαιούχος θα πρέπει εντός της ανωτέρω προθεσμίας να εισέλθει με τους κωδικούς taxisnet στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου και να ελέγξει αν τα ακίνητα και τα δικαιώματά του έχουν δηλωθεί ορθά. Σε περίπτωση που διαπιστώσει λάθη, θα πρέπει μέσα στην ίδια προθεσμία να καταθέσει αίτηση επανεξέτασης στοιχείων. Τα παραπάνω σημαίνουν ότι για το μεγαλύτερο μέρος της Αιτωλοακαρνανίας, του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας, όσοι έχουν δικαιώματα επί ακινήτων  θα έχουν στη διάθεσή τους μόλις 45 μέρες για να ελέγξουν τις εγγραφές αλλά και να καταθέσουν αιτήσεις επανεξέτασης, προσδιορίζοντας τα σφάλματα που διαπίστωσαν και προσκομίζοντας φυσικά τα απαραίτητα στοιχεία.

Το ασφυκτικό αυτό χρονικό πλαίσιο, δημιουργεί υπερβολική πίεση σε πολίτες και επαγγελματίες και δεν μπορεί αντικειμενικά να λειτουργήσει, ιδίως δε εν μέσω πανδημίας. Ενδεικτικά αναφέρω, ότι οι περιοχές που βρίσκονται σήμερα υπό κτηματογράφηση περιλαμβάνουν πάρα πολλές ορεινές τοπικές κοινότητες και απομακρυσμένες ιδιοκτησίες για τις οποίες συχνά υπάρχουν αμφισβητήσεις και ελλιπή στοιχεία. Ανήκουν δε συχνά σε υπερήλικες οι οποίοι ούτε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία είναι, ούτε μπορούν να κινηθούν εύκολα για τον έλεγχο και τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων – και μάλιστα να βρεθούν εκτεθειμένοι στον COVID-19.

Η λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων εξακολουθεί να γίνεται μετ’εμποδίων. Ταυτόχρονα, η έναρξη της προανάρτησης ταυτίζεται σχεδόν χρονικά με την περίοδο που η οικονομία και τα δικαστήρια επανεκκίνησαν τη λειτουργία τους μετά από μήνες αναστολής. Εκκρεμείς υποθέσεις έχουν συσσωρευτεί να διεκπεραιωθούν εντός του επόμενου διαστήματος, με αποτέλεσμα μηχανικοί, τοπογράφοι, δικηγόροι, πολλοί από τους οποίους συνεισέφεραν στη διαδικασία της κτηματογράφησης για λογαριασμό των εντολέων τους, να μην έχουν το χρονικό περιθώριο να ανταποκριθούν.

Στα προβλήματα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αναστάτωση  που έχει προκληθεί με τους δασικούς χάρτες, για τους οποίους ακόμα αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση που έχει προαναγγείλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να διορθωθούν λάθη επ’αυτών.  Όλα δε αυτά μάλιστα, ενόσω η Αιτωλοακαρνανία εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη επιδημιολογικά με καθημερινό υψηλό αριθμό κρουσμάτων και ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου παραμένει “στο κόκκινο” και είναι άγνωστο ποια θα είναι η πορεία των επόμενων ημερών.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η προθεσμία των 45 ημερών για την προανάρτηση στην Αιτωλοακαρνανία είναι ανεπαρκής και θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες για την παράτασή της, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μη βρεθούν προ τετελεσμένων.
Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Θα προβείτε σε ενέργειες για την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας για την προανάρτηση της κτηματολογικής βάσης στην Αιτωλοακαρνανία;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την στήριξη και καλύτερη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της Αιτωλοακαρνανίας, τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης, όπως αυτό του Μεσολογγίου;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Most Popular