Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΔημήτρης Κωνσταντόπουλος:"Η αποκατάσταση του τίτλου του κόμματος είναι μια πράξη τιμής"

Δημήτρης Κωνσταντόπουλος:”Η αποκατάσταση του τίτλου του κόμματος είναι μια πράξη τιμής”

1. Κύριε Κωνσταντόπουλε, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπλήρωσε δύο χρόνια διακυβέρνησης. Πώς θα τη βαθμολογούσατε;  Κατά τη γνώμη σας, σε ποιους τομείς χωλαίνει;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι μια κυβέρνηση επικοινωνίας και όχι ουσίας. Έχουν βάλει προμετωπίδα την πανδημία προσπαθώντας να αποφύγουν κάθε ουσιαστικό κοινωνικό και κοινοβουλευτικό διάλογο για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και των πολιτών, όπως είναι τα οικονομικά θέματα, το εργασιακό και τα θέματα κοινωνικής πολιτικής. Το πραγματικό αποτύπωμα της πανδημίας θα το δούμε τώρα που ξετυλίγεται το κουβάρι της καθημερινότητας. Ήδη βλέπουμε τον πληθωρισμό να κινείται ανοδικά απειλώντας το συρρικνούμενο εδώ και μια δεκαετία εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εξελίσσεται ένα κύμα ανατιμήσεων  που θα προκαλέσει νέες ανισότητες, ιδιαίτερα στα ασθενέστερα και λαϊκά στρώματα που χρειάζονται την στήριξή μας. Αυτό που χρειάζεται σήμερα, είναι η στήριξη του παραγωγικού ιστού της Χώρας ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, κάτι το οποίο πιστεύω να είναι και το στοίχημα όλων.

2. Έχετε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Ανδρέα Λοβέρδου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Ποια στοιχεία του ξεχωρίζετε σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους;

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με την πολύτιμη εμπειρία του, την κοινοβουλευτική του διαδρομή, την επιστημοσύνη και τις ικανότητές του, εκτιμώ ότι είναι ο καταλληλότερος αυτή τη στιγμή για να διασφαλίσει την προοδευτική μετεξέλιξη που χρειάζεται το Κίνημα Αλλαγής. Και τούτο το λέω αξιακά και με τη λογική και όχι με το συναίσθημα, μιας και όλοι γνωρίζουν την αδερφική μας σχέση. Με σεβασμό λοιπόν σε όλους τους υποψηφίους, ο Ανδρέας είναι η επιλογή μου για το αύριο της παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Ανεξαρτήτως όμως του όποιου αποτελέσματος, δεδομένου ότι οι συνυποψήφιοί του είναι αξιόλογοι, με διαφορετικά προτερήματα ο καθένας, η αλλαγή ηγεσίας θα αναζωογονήσει αδιαμφισβήτητα τον χώρο και το μέλλον της παράταξής μας. Και επειδή ποτέ δεν κρύφτηκα, η Φώφη Γεννηματά προσέφερε πολλά σε μια δύσκολη ώρα για τη Δημοκρατική Παράταξη, έχει έρθει όμως το πλήρωμα του χρόνου για να μεταβεί το Κίνημα Αλλαγής σε μια άλλη εποχή. H Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά πρέπει να εγγυηθεί τις ανοιχτές διαδικασίες, κάτι το οποίο και οι προηγούμενοι Πρόεδροι το έκαναν πράξη, για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα. Φυσικά αυτό που προέχει είναι η ενότητα μας, το αύριο της παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Αυτό καλούμαστε όλοι να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Άλλωστε η όποια απόφαση προκύψει μέσα από τις δημοκρατικές μας διαδικασίες, θα είναι από όλους σεβαστή.

3. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει δεσμευτεί για την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ στον τίτλο του κόμματος. Σε μια εξέλιξη, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις;

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πράγματι μίλησε για επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ, με επαναφορά στο σύμβολό του τον Ήλιο, καθώς και στις αρχές και τις αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη που χάραξε ο ιδρυτής μας Ανδρέας Παπανδρέου. Αυτό θέλουν πραγματικά όλοι οι άνθρωποι της παράταξής μας. Εμείς, ως εκφραστές της Κεντροαριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας, αγκαλιάζουμε όλες αυτές τις υγιείς προοδευτικές δυνάμεις που ήρθαν κοντά μας στα δύσκολα και το κάλεσμά μας θα είναι ανοιχτό διαυγές και συνεχές. Άλλωστε, η δημοκρατική παράταξη μας χωρά όλους. Όλα τα κόμματα στην Ελλάδα έχουν οικονομικά προβλήματα. Αυτό ανοίγει και τη μεγάλη μεταρρύθμιση που χρειάζεται να γίνει στη χώρα αναφορικά με τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η αποκατάσταση του τίτλου του κόμματος είναι μια πράξη τιμής. Στην ιστορία θα καταγραφεί ως άδικο, το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ λοιδορήθηκε για να ξεπλυθούν όλες οι παθογένειες του πολιτικού συστήματος, ενώ πρόκειται για το κόμμα που άλλαξε την Ελλάδα, έφερε τη δημοκρατική αλλαγή στη χώρα και υπηρέτησε με προσήλωση όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να θεωρείται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Αυτή είναι η αλήθεια.

4. Στο πολιτικό αφήγημα του Κινήματος Αλλαγής τι πρέπει να αλλάξει; Τι απαντά το Κίνημα Αλλαγής στις προκλήσεις της εποχής;

Κύριε Δρούζια, υπάρχουν πολλά πεδία που χρειάζεται να καταπιαστεί ένας πολιτικός ή ένας τεχνοκράτης για να δουν οι Έλληνες πραγματική βελτίωση στην καθημερινότητά τους. Αυτό που απουσιάζει σήμερα από κάθε πολιτικό αφήγημα είναι η στροφή από το ατομικό στο συλλογικό συμφέρον. Τα χρόνια της κρίσης, οι πολιτικές και ο τρόπος που αυτές εφαρμόστηκαν έχουν οδηγήσει την κοινωνία στην υπερέκφραση ενός ατομισμού. Θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να ανατρέψουμε ως Κίνημα Αλλαγής σήμερα, είναι ότι μέσα από τον λόγο και το έργο μας να στρέψουμε την κοινωνία σε πιο συλλογικά πρότυπα.

Να δώσουμε προοπτική και όραμα στην νέα γενιά, ότι εδώ θα μπορέσουν να ζήσουν, να ευημερήσουν, να χτίσουν το μέλλον τους και τη ζωή τους. Σήμερα, αυτό που προέχει είναι η ανάπτυξη της χώρας και πως όλοι αυτοί οι ευρωπαϊκοί πόροι (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, κλπ) που θα εισρεύσουν στην χώρα, θα αξιοποιηθούν προς όφελος της προόδου της ελληνικής οικονομίας και  κοινωνίας. Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι υπαρκτά και περιμένουν λύσεις. Όπως υπάρχει και πολιτικό κενό ως προς την εκπροσώπηση μεγάλων κοινωνικών τμημάτων και την έκφραση αιτημάτων που απορρέουν από τις συνθήκες της νέας εποχής. Και αυτό το κενό καλούμαστε να το καλύψουμε εμείς.

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση απαιτεί σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο σε όλη τη χώρα. Η κλιματική αλλαγή, απαιτεί ενεργειακή δημοκρατία, μετάβαση στην κυκλική οικονομία (πχ. ανακύκλωση, εξοικονόμηση φυσικών πόρων κ.α.) και στη βιοκλιματική δόμηση. Η πράσινη ανάπτυξη είναι σήμερα από όλους αποδεκτή. Σήμερα δικαιώνεται ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου που μίλησε έγκαιρα και πρώτος γι’αυτή. Το δημογραφικό ζήτημα της χώρας απαιτεί πολιτικές εστιασμένες στην οικογένεια, η ασφάλεια του πολίτη πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Αυτά είναι ορισμένα από τα πεδία που πρέπει να αγγίξει ο χώρος του ΠΑΣΟΚ και να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Most Popular