Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ...

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λευκάδας, διαχρονικά στα ζητήματα που προκύπτουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, τοποθετείται από θέση αρχών και όχι ευκαιριακά. Το ίδιο πράξαμε και στην ειδική συνεδρίαση την Κυριακή 9 Γενάρη 2022.

Η διαδικασία εκλογής των θέσεων του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτρόπων είναι κορυφαία διαδικασία του Συμβουλίου.

Θα έπρεπε να είναι δημοκρατική, να αποτυπώνει τους πραγματικούς συσχετισμούς όπως καταγράφηκαν από τους ψηφοφόρους στις δημοτικές εκλογές.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, με νόμους όλων των κυβερνήσεων, έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα όποια δημοκρατικά χαρακτηριστικά της διαδικασίας. Ο πρόεδρος διορίζεται ουσιαστικά από τον δήμαρχο και δεν εκλέγεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, η τυπική εκλογή του είναι η επικύρωση της επιλογής του Δημάρχου. Όπως επίσης και η πλειοψηφία που δίνεται στις επιτροπές στην παράταξη του δημάρχου, έτσι όπως έχει προκύψει με βάσει το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Δημάρχου Χ. Καλού και Γ. Λιβιτσάνου. Στερείται το δικαίωμα  υποψηφιότητας και συμμετοχής των μικρότερων παρατάξεων. Όλα αυτά στο όνομα της εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου.

Πρόκειται για μια διαδικασία στιγματισμένη από τον αντιδημοκρατικό, απαράδεκτο νόμο για τη εκλογή προεδρείου και επιτροπών, που ψήφισαν, στήριξαν και εξελίσσουν όλο και πιο αντιδημοκρατικά, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Με ενιαία στρατηγική τον εκάστοτε κυβερνητικό έλεγχο της τοπικής διοίκησης και τη παραπέρα εργαλειοποίηση της στα χέρια του κεντρικού κράτους και της πολιτικής του, ανεξάρτητα ποιος βρίσκεται στη διακυβέρνηση, αποδεικνύοντας ότι δήμοι, περιφέρειες αποτελούν το κράτος στη τοπική διάσταση του και όχι «αυτοδιοίκηση».

Η κυβέρνηση της ΝΔ προτάσσοντας εντελώς προσχηματικά, το δήθεν αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το εκλογικό σύστημα που εισήγαγε με τον Κλεισθένη και με σειρά από διατάξεις και νόμους (ν. 4623/2019, ν. 4625/2019, το ν. 46352019, το ν. 4674/2020, το ν. 4690/2020, το ν. 4714/2020, το ν. 4735/2020 κ.ά.) αποψίλωσε τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια από κύριες και βασικές αρμοδιότητες, μετατρέποντας τις Οικονομικές Επιτροπές και τα άλλα εκτελεστικά όργανα Δήμων και Περιφερειών, στα πλέον αποφασιστικά και κάτω από τον απόλυτο έλεγχο των δημοτικών και περιφερειακών αρχών με την ex officio πλειοψηφία.

            Για τους παραπάνω πολιτικούς λόγους, στην ψηφοφορία για τις θέσεις του προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των επιτρόπων του Δήμου Λευκάδας, ψηφίσαμε ΛΕΥΚΟ όπως και στις προηγούμενες ψηφοφορίες, το Σεπτέμβρη του 2019, με τα ίδια θέματα.

Δεν νομιμοποιήσαμε με την επιλογή μας στην εκλογή, τη θεσμική κατεύθυνση που έχουν το προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών.

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Βερροιώτης Βαγγέλης

Βεροιώτης Αλέξανδρος

Most Popular