Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΛιλή  Καραβία: Για τα έργα στη Λευκάδα, για τον Βιολογικό Καθαρισμό και...

Λιλή  Καραβία: Για τα έργα στη Λευκάδα, για τον Βιολογικό Καθαρισμό και όχι μόνον.

Κάποιος φίλος  έγραψε χθες ότι ,όταν   δεν έχει άνεμο τον δημιουργείς και κάποιος άλλος πολύ παλιότερος έπε ότι   μεγάλη αναταραχή,  θαυμάσια κατάσταση , προφανώς γιατί ήθελε να πει ότι μόνον έτσι μπορεί να γεννηθεί  κάτι άλλο ,κάτι καλό .

Αυτό θα προσπαθήσω κι εγώ να κάνω. Παρατηρώντας όλους αυτούς τους μήνες περισσότερο προσεκτικά και μιλώντας με πολύ κόσμο σε όλο το νησί, βεβαίως αντιλαμβάνεστε ότι μιλώ για την πατρίδα μου την Λευκάδα , θέλω και επιβάλλεται να μιλήσω για αυτά που ξέρω καλά να κάνω και είναι η δουλειά μου, δηλαδή τα έργα, γιατί έχομε φθάσει πλέον στο μη περαιτέρω.

Όταν άκουσα ότι θα μετατραπεί η  Λευκάδα σ ένα απέραντο εργοτάξιο αυτό μου ακούστηκε πραγματικά ως απειλή για όλους.

Αγαπητές φίλες και αγαπητοί  φίλοι γυρνώντας όλο το νησί με μεγάλη θλίψη διαπίστωσα την πλήρη  εγκατάλειψη παντού .Όλοι οι οικισμοί είναι απόλυτα εγκαταλελειμμένοι ,πλην μερικών ελάχιστων  παρεμβάσεων μικρής κλίμακας. Η Λευκάδα με την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη το διαμάντι του Ιουνίου ,δεν έχει τις στοιχειώδεις υποδομές να εξυπηρετηθεί.

Το νησί όπως και ο Κάλαμος και ο Καστός  έχουν ανάγκη από δρόμους, ύδρευση, αποχέτευση, σωστούς βιολογικούς  καθαρισμούς ,αποκομιδή απορριμμάτων σωστή και βεβαίως και σωστές αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων, ηλεκτροφωτισμό κλπ.

Δηλαδή έργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα των πολιτών και βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του τόπου και υποστηρίζουν τον τουρισμό.

Πχ   το έργο της Ανάπλασης στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας, αστεία ιστορία, ντροπή.

Τα έργα φίλοι μου που είναι δημόσια, δηλαδή δημοσίου συμφέροντος ,γίνονται δηλαδή για το κοινό καλό, χρειάζονται σχεδιασμό, σωστές μελέτες (όχι μελέτες δεκαετιών που τις βγάζομε από τα συρτάρια χωρίς  επικαιροποίηση , επειδή τις έχομε έτσι ανεύθυνα που μπορεί και να πρέπει να πεταχτούν .Η Λευκάδα δεν είναι η ίδια όπως ήταν πριν 15 και 20 χρόνια.) επίσης χρειάζονται  ανθρώπους που ξέρουν, χρειάζονται επιβλέποντες μηχανικούς, τα έργα δεν μπορεί να είναι ακυβέρνητα. Η Λευκάδα και είμαστε τυχεροί σ αυτό έχει καλούς  εργολάβους που μπορούν να παραδώσουν σωστά έργα και το έχουν κάνει και στο παρελθόν, αλλά θέλουν σωστές μελέτες και σωστή κατεύθυνση. Υπήρξαν δήμαρχοι που άφησαν έργα πολλά και καλά ,δρόμους λιμάνια ,την μαρίνα κ.ά και μηχανικοί που δούλεψαν πολύ. Τα τελευταία χρόνια κάτι στράβωσε και όπως μου λένε και συνάδελφοι μηχανικοί σε λίγο η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Ερχόμαστε τώρα και στον Βιολογικό Καθαρισμό, αλήθεια κύριοι της δημοτικής αρχής τι πάτε να κάνετε. Αυτή την στιγμή ο Βιολογικός της Λευκάδας σχεδόν δεν λειτουργεί, στέλνει δηλαδή στον αποδέκτη  λύματα ανεπεξέργαστα και βεβαίως είναι φυσικό να διαμαρτύρονται   οι κάτοικοι των οικισμών της ανατολικής Λευκάδας. Πήγατε ποτέ να επισκεφτείτε τον Βιολογικό, εγώ πήγα και τώρα θέλετε να δημοπρατήσετε  ένα έργο αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας αναλογιζόμενη  δε τις μεγάλες δυσκολίες τρέμω πραγματικά για τον εφιάλτη που θα προξενήσετε.

Σταματήστε το εδώ και τώρα  και αναβαθμίστε τον υφιστάμενο Βιολογικό ώστε να υπάρχει τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων , μετρήσεις ,επισκευές συντηρήσεις  και ότι άλλο απαιτείται γιατί και η τεχνολογία έχει προχωρήσει, αφήνοντας για κάποια χρόνια τον ίδιο αποδέκτη.

Εκτός κι αν θέλετε να βγάλετε τον κόσμο στους δρόμους. Τώρα θα είναι χειρότερα από το Κάστρο τα πράγματα πιστέψτε με. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι η ευθύνη δεν θα είναι συλλογική, την ευθύνη την έχει ο επικεφαλής, αυτός που κρατάει την μπαγκέτα και ασκεί διοίκηση και μην μου λένε ότι στηρίζεται από τον έναν και τον άλλον.

Κανείς βουλευτής,  κανείς υπουργός, καμιά κυβέρνηση δεν στηρίζει την άγνοια, την αδιαφορία ,την ανικανότητα. Δεν θα επιτρέψουμε να παιχτεί στα ζάρια το παρόν και το μέλλον της Λευκάδας. Τι να πω για δασικά –κτηματολόγιο, τι να πω για το στοκάρισμα στην πολεοδομία. Αρκετά.

Λιλή  Ν.  Καραβία       αρχιτέκτονας μηχανικός.

Most Popular