ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ» ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΛΑΖΑΡΗ (ΚΑΡΟΥΣΟΣ)

0
813

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΖΑΡΗΣ (ΚΑΡΟΥΣΟΣ) : ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ

ΤΟΥ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ε. ΑΡΑΒΑΝΗ, Καθηγητή Πανεπιστημίου

Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα απο το φίλο κ. Ανδρέα Λάζαρη (Καρούσο) το νέο του βιβλίο “Αναμνήσεις απο τη ζωή μου”, που εκδόθηκε πρόσφατα.

Πρόκειται για ένα καινούριο πόνημα που είναι καρπός του ανήσυχου και δημιουργικού πνεύματος του εξαίρετου πατριότη συγγραφέα. Είναι ένα βιβλίο που στις σελίδες του περιγράφεται με σαφήνια, πληρότητα και απόλυτη ειλικρίνεια το πέρασμα μιας μακρόχρονης ζωής του αγαπητού Ανδρέα.

Συγκεκριμένα, στο βιβλίο θα βρεί ο αναγνώστης να αναφέρονται πρόσωπα, γεγονότα, καταστάσεις της καθημερινής ζωής στον τόπο της καταγωγής του στο νησί της Λευκάδας, αλλά και της Ηλιούπολης που εγκααστάθηκε αργότερα. Η αφήγηση των γεγονότων δείχνει τη στάση του συγγραφέα απέναντι στη ζωή, στην εργασία, στον άνθρωπο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρατηρούμε στο αυτοβιογραφικό αυτό έργο τις βιοματικές καταστάσεις μιας πολύχρονης ζωής που είναι γεμάτη αγάπη για τον τόπο, τα επαγκέλματα, τα γεγονότα, τα όσα περιγράφει παραστατικά αφορούν τόσο το νησί του με τους ανθρώπους, τα ήθη και τα έθιμά τους, τη βιοπάλη στον καθημερινό αγώνα της ζωής, όσο και την πλούσια δραστηριότητα του συλλόγου των Λευκαδίων που ζούν στην Ηλιούπολη.

Αξίζει να τονιστεί ιδαίτερα το λαογραφικό στοιχείο που περιέχουν αρκετά κεφάλαια του βιβλίου αναφορικά με τα οικιακά σκεύη, τα ξυλοκάρβουνα, το φούρνο, το λιοτριβείο, το τσαγκαράδικο, τα επαγγέλματα του ξυλουργού, του πεταλωτή, του καλατζή κ.α., όπως και τα ποιήματα που είναι λαϊκά στοιχουργήματα του ίδιου και τις πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες που στολίζουν τα διάφορα κεφάλαια του βιβλίου.

Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφέραμε εδώ το γεγονός οτι παράλληλα με την πολύτιμη και εργώδη αυτή προσπάθεια της συγγραφής του βιβλίου, που αποτελεί σημαντική συμβολή του συγγραφέα στην διάσωσω και καταγραφή του λαογραφικού υλικού και την ίδριση και λειτουργία του “ Λαϊκού Μουσείου Σφακιωτών” στον Κάβαλο Λευκάδας με δωρητή όλων των εκθεμάτων απο τον ίδιο.

Ενα τέτοιο μουσείο, όπως σημειώνεται στο βιβλιο «αποκτά σήμερα με την τεχνολογική ανάπτυξη ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί σχολείο για τους νέους.»

Αν και γνωρίζω την εγνωσμένη μετριοροσύνη του συγγραφέα, ωστόσο δράττομαι της ευκαιρίας να σημειώσω οτι το παρόν βιβλίο έλαβε τον Β’ έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών, χωρίς χρηματική αμοιβή, μια πράξη που τιμά ιδιαίτερα τον πολύχρονο μόχθο αι την ανιδιοτελή προσπάθεια του αγαπητού συμπατριότη Ανδρέα.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε τον συγγραφέα γιατί χωρίς διπλώματα και περγαμηνές καταγράφει με γλώσσα σαφή και κατανοητή τα πλόυσια θέματα του λαογραφικού υλικού που αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για την Λευκάδα και την Ηλιούπολη και αποτελούνπαράδειγμα ενεγργές προς γνώση και μίμηση των νέων της εποχής μας.

Συνιστούμε θερμά το ιβλίο να μπεί σε κάθε βιβλιοθήκη των συμπατριωτών μας Λευκαδίων και κάθε άλλου πνευματικού ανθρώπου και να διαβαστεί με περίσση προσοχή, γιατί το περιεχόμενό του ανοίγει ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.

Συγχαίρουμε εγκάρδια τον συγγραφέα και του ευχόμαστε σύντομα να μας χαρίσει και άλλες εργασίες ισάξιοες της σημερινής.

 

Γεώργιος Ε. Αραβανής

Παιδοψυχολόγος. Καθηγητής Πανεπιστημίου