Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ«Βελτίωση των συνθηκών ζεύξης της νήσου Λευκάδας με την Στερεά Ελλάδα»

«Βελτίωση των συνθηκών ζεύξης της νήσου Λευκάδας με την Στερεά Ελλάδα»

Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 1010/09-11-2021 σχετικά με το θέμα    «Βελτίωση των συνθηκών ζεύξης της νήσου Λευκάδας με την Στερεά Ελλάδα».

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Λευκάδας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου, η ζεύξη της Λευκάδας με την Στερεά Ελλάδα επιτυγχάνεται, σήμερα, μέσω της πλωτής γέφυρας της «Αγίας Μαύρας», στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού και στη θέση Κάστρο. Ωστόσο, κατά τους θερινούς μήνες, ο αυξημένος κυκλοφοριακός φόρτος οχημάτων και σκαφών και η εναλλαγή των δύο φάσεων λειτουργίας της πλωτής γέφυρας προκαλεί προβλήματα στη διέλευση των οχημάτων, λόγω της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού τους σε κάθε πλευρά του διαύλου, ιδίως στο χρονικό διάστημα της δεύτερης φάσης, κατά την οποία διακόπτεται η οδική σύνδεση. Επιπρόσθετα, κατά την διάρκεια αυτών των μηνών, παρατηρείται λόγω του μεγάλου αριθμού οχημάτων που μεταβαίνουν στο νησί, δια μέσου της πλωτής γέφυρας, κυκλοφοριακός φόρτος στο παραλιακό μέτωπο της πόλης (ιδίως στην οδό Γκολέμη), μέσω του οποίου, υποχρεωτικά, διέρχονται μετά την είσοδο τα οχήματα στο νησί, προκαλώντας έντονο ζήτημα κυκλοφοριακής συμφόρησης. Συνεπώς, διαφαίνεται ότι είναι αναγκαία η κατασκευή μιας επιπρόσθετης πλωτής γέφυρας, με την ίδια αρχή λειτουργίας, η οποία θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε νέα θέση, στο ύψος της κατάληξης της οδού Φιλοσόφων, όπου θα λειτουργεί παράλληλα με την υπάρχουσα πλωτή γέφυρα. Δεδομένης, λοιπόν, της μελλοντικής αυτής νέας σύνδεσης, το μεγαλύτερο μέρος του κυκλοφοριακού φόρτου των οχημάτων θα μπορούσε να κατευθύνεται απευθείας προς την έξοδο της πόλεως και προς το υπόλοιπο νησί, ενώ παράλληλα, μέσω της Γύρας, τα βαρέα οχήματα θα μπορούσαν να κινούνται περιμετρικά της πόλεως, αποφεύγοντας να την επιβαρύνουν και να προκαλούν κυκλοφοριακή συμφόρηση στο παραλιακό μέτωπό της. Κατά αυτόν τον τρόπο, αφενός, θα επιτευχθεί η πλήρης αποφυγή μιας συμπληρωματικής υποβάθμισης του παραλιακού μετώπου της πόλεως της Λευκάδας, και αφετέρου, θα προκύψουν επιπλέον δυνατότητες περαιτέρω αναβάθμισης της περιοχής, μέσω κατάλληλων έργων υποδομών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

 

 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να διερευνήσετε το ενδεχόμενο κατασκευής μιας επιπλέον πλωτής γέφυρας στο άνω αναφερόμενο σημείο της πόλεως της Λευκάδας και, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, να προχωρήσετε προς την υλοποίηση της ανωτέρω προτεινόμενης διεξόδου, προς αποφυγή μιας περαιτέρω υποβάθμισης του παραλιακού μετώπου της πόλεως της Λευκάδας;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Most Popular