Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023: ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΥΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Τα αποτελέσματα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών θα «ανεβαίνουν» στην  ιστοσελίδα ekloges.ypes.gr. Όπως σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών,  οι ιθύνοντες της Singular Logic θα ενημερώνουν συνεχώς τη σελίδα μέχρι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών. Σημειώνεται ότι φέτος τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν εξελιχθεί σε σημείο που να υπάρχει εκτίμηση δύο ώρες αφού κλείσουν οι κάλπες, όμως, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Και θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά παραπάνω.

Ο στόχος που έχουν θέσει τα αρμόδια στελέχη της Singular Logic, της εταιρείας που τα τελευταία 42 χρόνια (!) έχει την ευθύνη της συνολικής διαχείρισης του έργου της συγκέντρωσης και μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, για λογαριασμό του Υπουργείου Εσωτερικών, είναι να μπορέσουν να δώσουν μία εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα σε όλες τις περιφέρειες και στους 6 μεγαλύτερους δήμους της χώρας γύρω στις 22.30. Εφόσον καταστεί εφικτό, ο αριθμός των δήμων για τους οποίους θα υπάρξει εκτίμηση θα φθάσει τους 10.

Όσον αφορά στους λόγους αυτής της «καθυστέρησης» είναι αρκετοί. Ο ένας είναι ότι έχουμε δύο κάλπες. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στα τμήματα με μονό αριθμό θα ξεκινήσουν με την καταμέτρηση των ψήφων για τις δημοτικές εκλογές, ενώ εκείνοι σε αυτά με ζυγό αριθμό θα αρχίσουν από τις περιφερειακές εκλογές. Όπερ σημαίνει ότι θα υπάρχει μία καθυστέρηση να υπάρξει ένα αρκετά καλό δείγμα προκειμένου να γίνουν οι σχετικές εκτιμήσεις.

Όπως και στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εξοπλισμένοι με tablets όπου έχει εγκατασταθεί το σύστημα ασφαλούς μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων, γνωστό πλέον ως SRT. Η SingularLogic έχει ήδη αποστείλει τα tablets στους εκλογικούς αντιπροσώπους των 22.722 τμημάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Σε περίπτωση προβλήματος σε κάποιο tablet, η ενημέρωση του υπουργείου Εσωτερικών θα γίνεται με τον «παραδοσιακό» τρόπο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αντιπρόσωποι θα κληθούν να επιστρέψουν τα tablets μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών και θα παραλάβουν ξανά μία συσκευή πριν την εκλογική διαδικασία της δεύτερης Κυριακής. Ένας από τους λόγους για την επιστροφή είναι οι πιθανές ζημιές στα tablets. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τη Singular Logic, στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ο αριθμός των χαλασμένων tablets ήταν περίπου 150.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφει η υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού, για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών 2023, η οποία γίνεται απ’ ευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών, όπως προβλέπεται από το άρθρο 94Α του π.δ. 26/2012, θα ακολουθηθούν τα εξής βήματα:

  1. Αμέσως μετά το πέρας της διαλογής των ψηφοδελτίων υπέρ των συνδυασμών, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει στο Υπουργείο Εσωτερικών το αποτέλεσμα, κάνοντας χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT). Ειδικότερα μεταδίδει: α) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στο εκλογικό τμήμα. β) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν. γ) Τον αριθμό των ψηφοδελτίων που αναγνωρίστηκαν ως έγκυρα. δ) Τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων. ε) Τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων. στ) Τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν κάθε συνδυασμός και κάθε μεμονωμένος υποψήφιος.
  2. Στη συνέχεια ο δικαστικός αντιπρόσωπος παραδίδει το έντυπο του αποτελέσματος εκλογής υπέρ των συνδυασμών σε πιστοποιημένο αγγελιοφόρο του Δήμου (πριν την έναρξη καταμέτρησης των σταυρών υπέρ των υποψηφίων). Το έντυπο ψηφιοποιείται σε δημοτικό κατάστημα επιλογής του οικείου δήμου και αποστέλλεται μέσω του Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στην έδρα της Εκλογικής Περιφέρειας. Έπειτα, από την έδρα της Εκλογικής Περιφέρειας, το αποτέλεσμα της εκλογής υπέρ των συνδυασμών μεταδίδεται τηλεφωνικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.
  3. Στη συνέχεια ο δικαστικός αντιπρόσωπος καταμετρά τις ψήφους υπέρ υποψηφίων (σταυρούς προτίμησης) και μεταδίδει το αποτέλεσμα στο Υπουργείο Εσωτερικών με χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT), ακολουθώντας τις εσώκλειστες οδηγίες.
  4. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι μπορούν να λαμβάνουν τα αποτελέσματα υπέρ των συνδυασμών και υπέρ των υποψηφίων από το Υπουργείο Εσωτερικών για ενημέρωση των ιστοσελίδων τους και γενικότερα των ενδιαφερομένων. Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου διαλαμβάνουν και τα εκλογικά τμήματα εκτός Ελληνικής Επικράτειας.
  5. Δεν επιτρέπεται οι Περιφερειακές Ενότητες να ανακοινώνουν, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, εκλογικά αποτελέσματα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, ιστοχώρους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών.
https://ekloges.ypes.gr/

Most Popular