Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΑνδρέας Κτενάς: «Η Ασπρολιά Λευκάδας δικαιούται να προστατευθεί και να αναδειχθεί, μέσα...

Ανδρέας Κτενάς: «Η Ασπρολιά Λευκάδας δικαιούται να προστατευθεί και να αναδειχθεί, μέσα από την απόκτηση ετικέτας ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ» – Με επιτυχία η 1η Τεχνική Συνάντηση Φορέων και ενδιαφερομένων

Με μεγάλη συμμετοχή φορέων, συνεταιριστικών εκπροσώπων, γεωπόνων, καλλιεργητών και παραγωγών, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, στο Διοικητήριο Π.Ε. Λευκάδας, η 1η τεχνική συνάντηση εργασίας για την πιστοποίηση του ελαιόλαδου Ασπρολιάς Λευκάδας με τις διεθνείς ετικέτες ποιότητας «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ)» και «Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ)», στο πλαίσιο της υλοποίησης της Προγραμματικής Σύμβασης «Εκπόνηση μελέτης και σύνταξη φακέλου με αίτημα χαρακτηρισμού ΠΟΠ ή ΠΓΕ του ελαιόλαδου που προέρχεται από την έκθλιψη της ποικιλίας “Ασπρολιά Λευκάδας”», μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ανοίγοντας τις εργασίες της συνάντησης ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, επεσήμανε πως η Ασπρολιά και το λάδι της, είναι ξεχωριστά τοπικά προϊόντα, άρρηκτα συνδεδεμένα με την καλλιεργητική και διατροφική ιστορία και παράδοση του Νομού Λευκάδας, και δικαιούνται να προστατευθούν και να αναδειχθούν, μέσα από την απόκτηση ετικέτας ποιότητας ΠΟΠ ή ΠΓΕ.

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννης Τσιρογιάννης, ο Ομότιμος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών & Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας 4E, Σταύρος Βέμμος, και ο Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας 4E & Εκδότης των «Olivenews» και «Ελιά & Ελαιόλαδο», Βασίλειος Ζαμπούνης, οι οποίοι ανέπτυξαν τις διαδικασίες και προδιαγραφές πιστοποίησης ελαιοκομικών προϊόντων ως ΠΟΠ και ΠΓΕ, καθώς και την θετική επίδρασή τους στην οικονομία του κλάδου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κτενάς δήλωσε: «Διεξήχθη μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση, με μεγάλη συμμετοχή, που δικαιώνει ακόμα περισσότερο την επιλογή της Π.Ε. Λευκάδας για μια συντεταγμένη προσπάθεια, με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε να προστατεύσουμε και να δώσουμε προστιθέμενη αξία στη μοναδική Ασπρολιά μας και το ξεχωριστό ελαιόλαδό της.

Ως Περιφερειακή Αρχή εστιάζουμε στη σύνδεση του αγροτοδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, τη γαστρονομία και τον πολιτισμό των νησιών μας, καθώς έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες».

Στο πλαίσιο της συνάντησης απεύθυναν χαιρετισμό οι Ευστάθιος – Σωτήριος Κουρής (Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου), Νικόλαος Βικέντιος (Αντιδήμαρχος Δήμου Λευκάδας) και Ιωάννης Αργυρός (Αντιπρόεδρος Αγροτικού, Οινοποιητικού & Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Λευκάδος ΤΑΟΛ), ενώ έλαβε χώρα και διεξοδική συζήτηση κατά την οποία κατατέθηκαν διάφορες απόψεις και συζητήθηκαν γενικότερα θέματα που αφορούν την πιστοποίηση προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Most Popular