Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΑνδρέας Κτενάς: «Έτοιμες οι μελέτες για την Αγ. Παρασκευή και την Κοίμηση...

Ανδρέας Κτενάς: «Έτοιμες οι μελέτες για την Αγ. Παρασκευή και την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Αθάνι» – Υπό έκδοση η Οικοδομική Άδεια

2023.11.05 @ Ανδρέας Κτενάς: «Έτοιμες οι μελέτες για την Αγ. Παρασκευή και την Κοίμηση της Θεοτόκου στο Αθάνι» – Υπό έκδοση η Οικοδομική Άδεια. #ΠΙΝ #Λευκάδα #Αθάνι #Εκκλησία #ΑγίαΠαρασκευή #ΚοίμησηΘεοτόκου #Μελέτη #Αποκατάσταση #Ανοικοδόμηση #ktenasandreas #antipin_lefkada #ΠεριφερειακήΕνότηταΛευκάδας #ΠεριφέρειαΙονίωνΝήσων

Το δρόμο της αποκατάστασης παίρνουν οι δύο (2) σεισμόπληκτες εκκλησίες στο Αθάνι, καθώς ολοκληρώθηκαν οι σχετικές μελέτες από τον Ανάδοχο. Πρόκειται για την μελέτη για την εκ νέου ανέγερση του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, που έχει κατεδαφιστεί από το σεισμό, και για τη μελέτη για την επισκευή – αποκατάσταση του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Μάλιστα στο πλαίσιο των μελετών έχουν ήδη εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις (Ναοδομία, Αρχαιολογία, κλπ.) και πλέον αναμένεται η έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας για την ανοικοδόμηση του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής.

Σημειώνεται επίσης ότι έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση για το κατασκευαστικό μέρος, δηλ. τις εργασίες για την ανέγερση του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής και την επισκευή – αποκατάσταση του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μέσω του έργου «Στερέωση – Αποκατάσταση Τεσσάρων Εκκλησιών και Ανακατασκευής Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Αθανίου, στους οικισμούς Καμηλιού, Δραγάνου, Αθανίου», συνολικού προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την ολοκλήρωση του μελετητικού σταδίου, αλλά και των σχετικών χρονοβόρων εγκρίσεων από τη Ναοδομία και την Αρχαιολογία για τις 2 σεισμόπληκτες εκκλησίες του Αθανίου, την Αγ. Παρασκεή και την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Είχαν προηγηθεί η αύξηση του προϋπολογισμού των μελετών, η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ εξασφαλισμένες είναι οι πιστώσεις του έργου που αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι και για τις 5 σεισμόπληκτες εκκλησίες της Νοτιοδυτικής Λευκάδας.

Για τον Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου προβλέπεται η επισκευή και αποκατάστασή του, ενώ για τον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής η εκ νέου ανέγερσή του, και σήμερα είμαστε στην αναμονή για την έκδοση της σχετικής Οικοδομικής Αδείας. Όπως αντιλαμβάνεστε, με εξασφαλισμένα 1,1 εκατ. ευρώ και με τα ανωτέρω δεδομένα, άμεσα ξεκινά η διαγωνιστική διαδικασία για την κατασκευή του έργου.

Η αναμονή των κατοίκων των χωριών μας και της Εκκλησίας μας ήταν μεγάλη, αλλά για πρώτη φορά τέθηκαν ουσιαστικές βάσεις για αυτά τα έργα, που παρέμεναν υποσχέσεις επί χρόνια.

Από την αρχή θέσαμε ως στόχο, τον οποίο υπηρετήσαμε μεθοδικά και με συνέπεια, την προστασία και αποκατάσταση σημαντικών μνημείων της Λευκάδας, ώστε να αποτελούν αναπόσπαστα λειτουργικά κομμάτια των τοπικών κοινοτήτων.

Είναι γνωστό ότι δημιουργούμε ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα, που πέραν του τεράστιου θετικού αποτυπώματος που έχει για την καθημερινότητα των κατοίκων, επιπλέον ανοίγει σοβαρές προοπτικές για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού» ανέφερε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.

Most Popular