Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑναβίωσε με μεγάλη επιτυχία και φέτος το "Κομμάτι" στη Λευκάδα το Μεγάλο...

Αναβίωσε με μεγάλη επιτυχία και φέτος το “Κομμάτι” στη Λευκάδα το Μεγάλο Σάββατο

Με σύμμαχο τον καλό καιρό πλήθος κόσμου παρακολούθησε το Μεγάλο Σάββατο το πρωί το Λευκαδίτικο ¨Κομμάτι¨. Τείνει να γίνει και το νησάκι μας hot προορισμός για τα Πασχαλιάτικα έθιμά μας. Αρκετοί είναι αυτοί και κάθε χρόνο προστίθενται κι άλλοι που προγραμματίζουν την βόλτα τους στη Λευκάδα το πρωινό του Μ.Σαββάτου για να δουν την Λευκαδίτικη πρώτη  Ανάσταση.

Μόλις σημάνει η πρώτη καμπάνα του Μεγάλου Σαββάτου, οι λευκαδίτισσες νοικοκυρές συνηθίζουν να «ρίχνουν το κομμάτι», δηλαδή να πετάνε από ψηλά για να σπάσει με κρότο κάποιο πήλινο «αγγειό» (πιάτο, παδέλα, σκουτέλα, μπότη, πινιάτα κλπ) που τους βρίσκεται.

Το έθιμο σχετίζεται με την ψαλμική φράση, που αναφέρεται στην Ανάσταση του Χριστού: «Και συντρίψεις αυτούς ως σκεύη κεράμεως».

Ο Δήμος Λευκάδας και το Πνευματικό Κέντρο συντελώντας στην αναβίωση και διατήρηση του πασχαλινού αυτού εθίμου, που συμβολίζει το πέρασμα από τη θλίψη της Μεγάλης Εβδομάδας στη χαρά της Ανάστασης, καλούν όλους να παρακολουθήσουν το έθιμο, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ώρα 11:00 στην Κεντρική Αγορά της πόλης, όπου θα μοιραστούν πήλινα κεσεδάκια για να «ρίξουν το κομμάτι», ενώ η Φιλαρμονική Εταιρία Λευκάδας θα παιανίζει το «Εωθινό».

Και του χρόνου

                

Most Popular