Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΆρθρο Σεβαστής Κωνσταντινίδη

Άρθρο Σεβαστής Κωνσταντινίδη

Το Κίνημα Αλλαγής, ως πολιτικός φορέας που φιλοδοξεί να γίνει πλειοψηφικός, οφείλει να αποκτήσει ορμή πείθοντας κυρίως τους νέους, τα πιο παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας, να το ακολουθήσουν.

Κατά την δεκαετή κρίση στη χώρα μας, η νέα γενιά τέθηκε στο περιθώριο ή μετανάστευσε στο εξωτερικό. Μια γενιά που κατά τεκμήριο είναι η πιο μορφωμένη, διψάει για εργασία και δικαιούται να διαμορφώσει το μέλλον της χώρας.

Ιδιαίτερα οι νέοι για να εμπιστευτούν με την ψήφο τους ένα πολιτικό κόμμα, πόσο μάλλον να το ακολουθήσουν απαιτούν, μαχητικότητα, επιμονή, έμπνευση, προοπτική, νέο καθαρό λόγο, ιδεολογική ταύτιση.

Έχω την πεποίθηση πως το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να εκφράσει τους πόθους και τις ανησυχίες αυτής της νέας γενιάς με την συγκεκριμένη – απτή πρόταση βιωσιμότητας των ανθρώπων και της χώρας, σαφή απόσταση από τον συντηρητισμό, την στείρα άρνηση και τον λαϊκισμό. Πρόταση που αποτυπώνεται στο ρεαλιστικό χρονογράφημα «Σχέδιο Ελλάδα» και στοχεύει στην ευημερία των πολιτών του σήμερα και των επόμενων γενεών.

«Σχέδιο Ελλάδα» που η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής έχει καταθέσει με τη μορφή επεξεργασμένης και αναλυτικής Πρότασης Νόμου στη Βουλή και θα επιμείνουμε να γίνει πράξη ώστε να μην διαψεύσουμε την εμπιστοσύνη και τις προσδοκίες των πολιτών που θα μας τιμήσουν με την ψήφο τους στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.

Βασικές δεσμεύσεις της πρότασης αυτής αναφέρονται επιγραμματικά  παρακάτω :

1) Νέα ποιότητα διακυβέρνησης.

Τα Υπουργεία θα έχουν επιτελικό ρόλο. Τα θέματα που αφορούν την Τοπική Ανάπτυξη και τον πολίτη περνούν στον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης.

Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους, καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ, Αξιολόγηση, αξιοκρατία, διαφάνεια σε όλη την λειτουργία του Δημοσίου και  της Βουλής.

2) Αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε Περιφέρεια με την επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσεις γης.

3) Μείωση των φόρων. Σταθερό φορολογικό Σύστημα.

Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.

Μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22%. Του χαμηλού από το 13% στο 11%.

Μέσα από ένα ανοιχτό διάλογο με την συμμετοχή όλων των φορέων και κομμάτων την επιδίωξη ψήφισης ενός ΣΤΑΘΕΡΟΥ φορολογικού συστήματος που θα αντέξει στο χρόνο και θα δημιουργήσει κανόνες για τις επενδύσεις.

5) Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με τη μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, να υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 50%.

(Μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο αφού και το Δημόσιο θα έχει σημαντικά έσοδα από την αυξημένη κατανάλωση των νεοπροσληφθέντων).

6) Ριζική αλλαγή του Ασφαλιστικού Νόμου Κατρούγκαλου που χρεοκοπεί το ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του και να αποκατασταθεί η  ανταποδοτικότητα των εισφορών.

7) Νέο Πλαίσιο για την Ψηφιακή Εποχή.

Ριζικές αλλαγές στο Εκπαιδευτικό Σύστημα και στα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, ώστε να αξιοποιηθούν οι νέες δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για ανταπόκριση του ανθρώπινου δυναμικού μας, σε επενδύσεις νέας τεχνολογίας.

Δημιουργία Ταμείου για έρευνα και ανάπτυξη, (με χρηματοδότηση από το κράτος, μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες) που επενδύει στην οικονομία της γνώσης, χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις, διασυνδέει νέους επιχειρηματίες και ερευνητές με Πανεπιστήμια και πολυεθνικές.

8) Ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές με σαφείς κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα και ελέγχονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

9) Ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής για την Ενέργεια.

Επιτάχυνση των προσπαθειών να ανοίξει η ενεργειακή αγορά στον ανταγωνισμό και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Μείωση του τελικού κόστους ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, χωρίς εκχώρηση των πελατών της ΔΕΗ χωρίς αντάλλαγμα (όπως επιχειρείται σήμερα) που οδηγεί σε απαξίωση την επιχείρηση και σε συστημικό κίνδυνο την οικονομία.

Λύση που βασίζεται, στο τρίπτυχο ενεργειακός σχεδιασμός/στρατηγική συμμαχία ΔΕΗ-Ιδιωτών/ και νέες επενδύσεις στην ενέργεια.

10) Αποκατάσταση του ρόλου του Τραπεζικού Συστήματος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς την Οικονομία.

Έχουμε καταθέσει τις συγκεκριμένες προτάσεις μας για την εξυγίανση των κόκκινων δανείων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Θεωρούμε απαραίτητο να αλλάξει ο αποικιακού χαρακτήρα Νόμος που ουσιαστικά παρέδωσε δέσμιο το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα στην τρόικα και το αποξένωσε από τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής.

     Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα

             Yποψήφια βουλευτής Λευκάδας

          με το Κίνημα Αλλαγής

Most Popular