Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΤα ανακυκλώσιμα υλικά της Λευκάδας θα συγκεντρώνει η Λευκογαία με τις ευλογίες...

Τα ανακυκλώσιμα υλικά της Λευκάδας θα συγκεντρώνει η Λευκογαία με τις ευλογίες του Δήμου..

slide_1«Ελάτε να δούμε πως μετατρέπονται με τους «κατάλληλους εργάτες» τα οργανικά σκουπίδια μας σε λίπασμα!», ήταν ο τίτλος μιας εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν το απόγευμα της Κυριακής 23 Οκτώβρη στο παλιό Δημοτικό Σχολείο Νικιάνας ο Δήμος Λευκάδας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Σφακιωτών.agro-2-765x510
Ουδέν μεμπτόν, αφού η έλλειψη ενημέρωσης ως προς την οικιακή κομποστοποίηση τόσο στη Νικιάνα, όσο και στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού μας, είναι δεδομένη. Μακάρι να διοργανώνονταν σε όλες τις κοινότητες ενημερωτικές εκδηλώσεις αυτού του είδους καθώς και σε όλα τα σχολεία (πεδίο δόξης λαμπρό για Δήμο και ΚΠΕ), που σκοπό θα έχουν την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού μας και τη μείωση κατ΄ επέκταση του συνολικού όγκου των απορριμμάτων που παράγει το κάθε νοικοκυριό, ένα μέρος του οποίου θα μπορούσε άριστα να κομποστοποιηθεί χωρίς επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις (ίσως θα χρειαζόταν ένας μικρός τεμαχιστής για τα κλαριά που μπορούν κι αυτά να κομποστοποιηθούν, αλλά δεν είναι οπωσδήποτε και απαραίτητος). Κι όπως και να το κάνεις τα περισσότερα σπίτια έχουν ακάλυπτους χώρους που χρησιμοποιούνται σαν κήποι, οπότε θα έδενε το «τερπνό μετά του ωφελίμου».

Ιστορικά ακόμη λίγα πράγματα για την οικιακή κομποστοποίηση στο νησί μας, που βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα. Οι οικιακή κομποστοποίηση είχε ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά την άνοιξη του 2010 στο Δήμο Σφακιωτών σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σφακιωτών. Με πρωτοβουλία του Δήμου είχε ξεκινήσει η δωρεάν διάθεση κάδων οικιακής κομποστοποίησης σε ενδιαφερόμενα νοικοκυριά που ήθελαν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα. Έκτοτε δεν ακούσαμε να γίνεται λόγος. Μάλλον δεν περπάτησε… Σε άλλα κράτη της Ευρώπης η διαλογή στη πηγή έχει παράδοση εδώ και αρκετά χρόνια.

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό από την πλευρά του Δήμου ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Στάθης Βλάχος, ενώ τον συντονισμό είχε η κα Αγγελική Σούνδια από το ΚΠΕ Σφακιωτών η οποία έκανε με προβολή σλάιτς και βίντεο την παρουσίαση για την οικιακή κομποστοποίηση, μια απλή στη χρήση φυσική διαδικασία κατά την οποία τα οργανικά απορρίμματα (φρούτα, λαχανικά, φύλλα, κλαδέματα κ.α.) -ας σημειωθεί ότι αποτελούν περίπου το 35%

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf

του συνόλου των οικιακών απορριμμάτων- μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στην κα Έλενα Μπαζιώτη, η οποία ανέλυσε τη κομποστοποίηση και το γολγοθά της για να αποκτήσει νομική υπόσταση η Λευκογαία , εξήγησε σε ένα ακροατήριο που είχε έρθει για μια άλλη «αθώα» εκδήλωση, μια νεοσυσταθείσα ΚΟΙΝΣΕΠ Ανακύκλωσης, όπου ουσιαστικά εκχωρούνται λειτουργίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ιδιώτες οι οποίοι βαφτίζονται επιχειρηματίες μέσω του συνεταιρισμού. Τρεις – τέσσερις εργαζόμενοι, που εμφανίζονται ως «ενεργοί πολίτες» φτιάχνουν συνεταιρισμό, μπορούν να προσλαμβάνουν καινούργιο προσωπικό με ατομικές συμβάσεις και να παίρνουν κομμάτι λειτουργίας του δήμου για να το λειτουργήσουν αυτοί. Και στο κομμάτι αυτό ο Δήμος Λευκάδας φαίνεται να καταβάλλει κάθε προσπάθεια μέσα από τη συνδιοργάνωση «αθώων» εκδηλώσεων για να δημιουργήσει το κατάλληλο ακροατήριο στη νεοσυσταθείσα ΚΟΙΝΣΕΠ Ανακύκλωσης με σκοπό την προπαγάνδιση των «κοινοφελών» της σκοπών. Είναι επίσης στις προθέσεις του η παραχώρηση χρήσης περιουσιακών του στοιχείων. Είναι εξάλλου πρόσφατο το παράδειγμα της εκχώρησης δύο κοινωνικών δομών του κατά της φτώχειας (Κοινωνικό Φαρμακείο, Συσσίτιο) σε ΜΚΟ, στην οποία έχει παράσχει επίσης τις απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία τους.

«Καλώς ήλθατε πάλι στο ραντεβού μας τη δεύτερη φορά εδώ. Αυτό που θέλαμε να σας ανακοινώσουμε είναι ότι την Παρασκευή μετά από τόση ταλαιπωρία καταφέραμε και πήραμε την έγκριση της σύστασης της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Λευκάδας που την ονομάσαμε Λευκογαία… Πήραμε την έγκριση για να υπάρχουμε σα νομική οντότητα και οδεύουμε προς ενοικίαση χώρου για να μπορούμε να συγκεντρώνουμε ανακυκλώσιμο υλικό. Δεν ξέρω αν είστε όλοι εδώ από την προηγούμενή μας συνάντηση, να υπενθυμίσω ότι σκοπός της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης είναι να δημιουργηθεί μία βάση εταίρων, οι οποίοι θα συνεισφέρουν με ένα χρηματικό ποσό υπό τη μορφή συνεταιριστικής μερίδας και θα συγκεντρωθεί ένα κεφάλαιο το οποίο θα έχει σκοπό την ενοικίαση ενός χώρου που θα λειτουργεί ως κέντρο συγκέντρωσης καθαρού υλικού ανακύκλωσης, χαμηλής και ήπιας επιβάρυνσης, που θα συγκεντρώνεται από σπίτια ή επιχειρήσεις, όπως είναι το πλαστικό, το χαρτόνι, το καθαρό αλουμίνιο, με σκοπό τη μεταπώλησή τους σε εμπόρους ανακύκλωσης και τη συγκέντρωση ενός σημαντικού ποσού για να κάνουμε στη συνέχεια εκπαίδευση στα παιδιά για την ανακύκλωση και να δημιουργήσουμε, ει δυνατόν, ένα μικρό κέντρο επανάχρησης υλικών, όπου θα δείχνουμε στα παιδιά είτε πως θα χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμο υλικό για την κατασκευή πραγμάτων ή θα επισκευάζονται ηλεκτρικές συσκευές δωρεάν, οικιοθελώς δηλαδή, θα είναι ένα ανοιχτό κέντρο για όλους τους πολίτες που θα επισκευάζει ηλεκτρικές συσκευές με σκοπό να συνεχίσει να τις χρησιμοποιήσει και να μην τις ρίχνει στα σκουπίδια με σκοπό τη μείωση των σκουπιδιών που πηγαίνουν σε διάφορους χώρους, είτε εντός νησιού είτε εκτός….

Έχουμε συσταθεί… είμαστε στη φάση που συγκεντρώνουμε μέλη. Οποιοσδήποτε έχει ενδιαφέρον να γίνει μέλος αυτής της προσπάθειας και να προσφέρει είναι ευπρόσδεκτος, μπορούμε να του δώσουμε περισσότερες πληροφορίες. Θα κάνουμε και άλλη παρουσίαση του έργου μας και έχουμε έτοιμο το business plan, το πλάνο δηλαδή βάση του οποίου θα κινηθούμε, αναλυτικά από που θα προέρχονται οι πόροι μας, που στην αρχή πάντα προέρχεται από κεφάλαιο που θα συνεισφέρουν οι συμμετέχοντες εθελοντές. Έχουμε κάνει και μια συζήτηση με το Δήμο αν μπορεί να μας βοηθήσει στην εξεύρεση ενός χώρου που θα συγκεντρώνουμε συσκευές για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Τις συσκευές που δεν επισκευάζονται δηλαδή και οι άνθρωποι χρειάζεται να τις ανακυκλώσουν. Μπορούμε στο τέλος αν θέλετε να συγκεντρώσουμε τηλέφωνα να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες.»

Σε ερώτηση αν θα απασχολεί εργαζόμενος η ΚΟΙΝΣΕΠ και με τι είδους εργασιακές σχέσεις η κα Μπαζιώτη απάντησε:

«Αν θα μπορέσει η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. να απασχολήσουμε προσωπικό θα το γνωρίζουμε αφού λειτουργήσουμε, άλλωστε ο νόμος είναι ξεκάθαρος σε αυτό. Μέσα στα δύο πρώτα χρόνια είναι υποχρεωμένη η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. να δει από το πλάνο της αν μπορεί να απασχολήσει και με τι μορφή έναν εργαζόμενο. Οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ανακύκλωσης δεν είναι κάποιες κερδοφόρες επιχειρήσεις, δεν είναι Α.Ε., δεν είναι, αν θέλετε, ένα κομμάτι του πρακτικού μοντέλου επιχείρησης. Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός και σαφής σε αυτό τα κέρδη δεν δίνονται πίσω στους εταίρους, στους συνεταιριστές αν θέλετε γιατί δεν είναι μέτοχοι… Εδώ μιλάμε για μια προσπάθεια συγκέντρωσης ενός κεφαλαίου όπου τα οφέλη, τα έσοδα αν θέλετε από την πώληση του ανακυκλώσιμου υλικού θα επιστρέφουν πίσω στην κοινωνία με τη μορφή θα πρέπει να φαίνεται το κοινωνικό όφελος που προκύπτει. Αν υπάρξουν κέρδη στην επιχείρηση, τα έσοδα μάλλον για να είμαι πιο συνεπής με την ορολογία έχουν σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες σε πληρωμή λογαριασμών, ενοικίαση κτιρίου κτλ., ίσως και μίσθωση για τη μεταφορά του ανακυκλώσιμου υλικού και τα οποιαδήποτε έσοδα που επιπλέον θα προκύψουν θα σκοπεύουν στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Από το νόμο δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής κερδών στα άτομα. Και δεν θέλουμε, ο δικός μας ο σκοπός είναι να είμαστε ενεργοί πολίτες…»

Λίγα μόνο λόγια και κάπως τηλεγραφικά για τις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., :

1. Η νομική βάση για τη δημιουργία τους είναι ο Ν. 4019/2011 (Κατσέλη) «Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και λοιπές διατάξεις».
Πρόκειται στην ουσία για «αστικό συνεταιρισμό με κοινωνικό σκοπό που διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα». Υπολογίζεται ότι στον τομέα της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» απασχολούνται ήδη περισσότερα από 14 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ, αριθμός που ισοδυναμεί με ποσοστό μεγαλύτερο του 6% του συνόλου των εργαζομένων.

Στην πορεία υπήρξαν κάποιες τροποποιήσεις άρθρων του Ν. 4019/2011. Συγκεκριμένα με το N. 4110/2013 «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος…» καταργήθηκε η παράγραφος 3 του άρθρου 10 σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος και με νέα ρύθμιση οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. φορολογούνται πλέον για τα συνολικά τους κέρδη όπως όλοι οι συνεταιρισμοί (αστικοί, αγροτικοί, προμηθευτικοί) χωρίς καμία απαλλαγή. Επίσης κατά τη διανομή των κερδών στους εργαζομένους τους ενεργείται παρακράτηση φόρου όπως ισχύει και για τα λοιπά νομικά πρόσωπα του άρθρου 101 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

2. Ψηφίστηκε μόλις πρόσφατα (20 Οκτώβρη 2016) με διευρυμένη πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την αποκαλούμενη «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία», όπου εμπλουτίζεται ο νόμος 4091/2011, με αντικατάσταση άρθρων του του (1 έως 17), προκειμένου να διευρυνθούν «οι αρμοδιότητες και η δράση των ΚΟΙΝΣΕΠ, ανοίγοντας το δρόμο στην πλήρη ιδιωτικοποίηση τομέων, που αφορούν υπηρεσίες Πρόνοιας, Παιδείας, Υγείας, καθαριότητας, Ενέργειας κ.ά.» . Και πέρα απ΄ όλα τα άλλα ο απόλυτος ευτελισμός του εθελοντισμού που θα είναι και «ολίγον πληρωμένος», όπως ειπώθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή.

Οι ΚΟΙΝΣΕΠ θα μπορούν πλέον να απασχολούν προσωπικό με σχέση μισθωτής εργασίας και σε ποσοστό 40% επί του συνόλου των μελών της. Στους πόρους απ΄ όπου θα μπορούν να αντλούν κονδύλια αυτές οι επιχειρήσεις, περιλαμβάνονται «κάθε έσοδο από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και από την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Πέραν αυτών, πόροι δύνανται να είναι δωρεές τρίτων, επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ενωση, διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού, έσοδα από άλλα προγράμματα, κεφάλαια από κληροδοτήματα, δωρεές και παραχωρήσεις της χρήσης περιουσιακών στοιχείων». Μπορούν επίσης να εντάσσονται σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και του ΟΑΕΔ. Μάλιστα, για τη χρηματοδότηση τέτοιων επιχειρηματικών δράσεων, συστήνεται Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας. Οι πόροι του Ταμείου προέρχονται από τον προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικό ή/και συγχρηματοδοτούμενο σκέλος), καθώς και από άλλες πηγές χρηματοδότησης, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου.

3. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.: Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης (ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις Ευάλωτες Ομάδες Πληθυσμού, όπως άτομα με σωματικές ή ψυχικές ή νοητικές ή αισθητηριακές, εξαρτημένα ή απεξαρτημένα από ουσίες άτομα, οροθετικοί, φυλακισμένοι/αποφυλακισμένοι κ.λπ. ), Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Κοινωνικής Φροντίδας (παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, τα παιδιά, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις) και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού (παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών).

4. Μέλη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. μπορούν να γίνουν μπορούν να είναι απλοί πολίτες αλλά και νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις). Απλά η συμμετοχή των νομικών προσώπων στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό του 1/3 των μελών της, ενώ δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε αυτήν των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) που υπάγονται σε αυτούς. Σε Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης μπορούν να συμμετέχουν Ν.Π.Δ.Δ. με έγκριση του φορέα που τα εποπτεύει. Τα μέλη της συμμετέχουν σε αυτήν με μια ψήφο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνεταιριστικών μερίδων που κατέχουν.

5. Τα κέρδη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης δεν διανέμονται στα μέλη της, εκτός αν τα μέλη αυτά είναι και εργαζόμενοι σε αυτή. Τα κέρδη διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό 5% για το σχηματισμό αποθεματικού, κατά ποσοστό έως 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας και το υπόλοιπο διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) Ανακύκλωσης Λευκάδας –
“ΛΕΥΚΟΓΑΙΑ”

ΚΑΛΕΣΜΑ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
για συμμετοχή των πολιτών της Λευκάδας

Πληροφορούμε τους πολίτες της Λευκάδας ότι εγκρίθηκε η ΚΟΙΝΣΕΠ “Λευκογαία” από το Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, στο πλαίσιο του Νόμου για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.
Η “Λευκογαία” ιδρύθηκε μετά από δημόσια πρόσκληση σε συζήτηση όλων των πολιτών της Λευκάδας, με θέμα την ανακύκλωση.
Σκοπός της Κοινωνικής Επιχείρησης είναι η διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών και μέσα από τις αρχές της ανταποδοτικότητας στην τοπική κοινωνία, η οργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών για την ανακύκλωση στην πηγή, τη μείωση και την επανάχρηση.
Καλούμε τους πολίτες της Λευκάδας, που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν στο κοινωνικό αυτό εγχείρημα, αλλά και στη Γενική Συνέλευση, να επικοινωνήσουν μαζί μας στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση lefkogaia@gmail.com ή στο τηλέφωνο 6970461874 (κ. Έλενα)

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή

 

222211

Most Popular