Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΘανάσης Καββαδάς: Να απαλλαγούμε επιτέλους από το ψέμα.

Θανάσης Καββαδάς: Να απαλλαγούμε επιτέλους από το ψέμα.

«Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση», τονίζει ο κ. Αθανάσιος Καββαδάς, βουλευτής Λευκάδας της Ν.Δ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΤΕΝΑ

Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα τη βάλει σε μόνιμη τροχιά ανάπτυξης, επισημαίνει σε συνέντευξή του στους New Times ο κ. Αθανάσιος Καββαδάς, βουλευτής Λευκάδας της Ν.Δ. Τονίζει, δε, ότι «αυτό θα γίνει ευκολότερα με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

 

Όσον αφορά στο διακύβευμα των εθνικών εκλογών που έρχονται, ο κ. Καββαδάς αναφέρει ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε αν επιτέλους θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα ή αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε υπό το κράτος του λαϊκισμού και των ψεμάτων. Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, τη χαρακτηρίζει «συμφωνία εθνικής υποχώρησης» και διερωτάται μήπως με τη συμφωνία αυτή ξεπλήρωσε το χρέος του ο πρωθυπουργός.

 

Το 2019 είναι μια εκλογική χρονιά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την εκπροσώπησή μας στην Ευρώπη και για τη Βουλή και την κυβέρνηση. Στη Ν.Δ. πού έχετε βάλει τον πήχη;

Πράγματι το 2019 είναι ένα καθαρά εκλογικό έτος. Συμβαίνει μάλιστα για πρώτη φορά μέσα στο ίδιο έτος να έχουμε τέσσερις εκλογικές διαδικασίες: Εθνικές εκλογές, ευρωεκλογές και εκλογές για την ανάδειξη νέων περιφερειακών και δημοτικών αρχών. Τον πήχη δεν τον βάζουμε εμείς, τον βάζουν οι πολίτες που με τις επιθυμίες τους, τις προσδοκίες τους και τις απόψεις τους θα κρίνουν τους καλύτερους για να τους εκπροσωπήσουν και να αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισης της εξουσίας που θα δοθεί σε όσους εκλέξουν.

 

Εμείς αυτό που κάνουμε είναι να λέμε, να καταθέτουμε τις προτάσεις μας, ως οργανωμένο κόμμα, να αναπτύσσουμε την αντίστοιχη επιχειρηματολογία και να εξηγούμε στον ελληνικό λαό γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει με την ψήφο του να εμπιστευτεί τη Ν.Δ. και τις επιλογές της. Γι’ αυτόν τον λόγο εξηγούμε ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα τη βάλει σε μόνιμη τροχιά ανάπτυξης. Και αυτό θα γίνει ευκολότερα με μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Από την άλλη πλευρά, έχουμε τις ευρωεκλογές. Θεωρούμε πως όποιος πολίτης θέλει μια Ευρώπη σύγχρονη, δημοκρατική με ενιαίο λόγο και πρωταγωνιστικό ρόλο στα παγκόσμια πράγματα δεν μπορεί παρά να προτιμήσει το δικό μας ψηφοδέλτιο. Και αυτό υπό την έννοια ότι η Ν.Δ. είναι ένα αυθεντικό ευρωπαϊκό κόμμα που πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, στην ειλικρινή και ισότιμη συνεργασία των εθνών και των λαών. Αυτή άλλωστε είναι η παρακαταθήκη που μας άφησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν  υπέγραφε τη συμφωνία στην τότε ΕΟΚ, έχοντας απέναντί του ολόκληρο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα. Τώρα, σχετικά με τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση. Η Ν.Δ., όπως ξέρετε, επισήμως δίδει χρίσματα στους υποψηφίους για τις περιφέρειες. Στη δική μας περιφέρεια, εδώ στα Επτάνησα, υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα της κυρίας Ρόδης Κράτσα. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που αναβαθμίζει τα Επτάνησα. Είναι ένα πρόσωπο γνωστό και καταξιωμένο στην Αυτοδιοίκηση αλλά και στη Ευρώπη, με διεθνή πείρα και γνώσεις. Η κυρία Κράτσα έχει όραμα για τα νησιά μας, για την ανάπτυξη, για τις υποδομές και για το περιβάλλον, τη στιγμή μάλιστα που οι περιφέρειες παίζουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού που ονομάζουμε επενδυτικό κλίμα, καθώς διαχειρίζονται τεράστια κονδύλια εθνικά και ευρωπαϊκά. Τέλος, έχουμε την ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχών. Εδώ και πάλι γνωρίζετε ότι στη Λευκάδα πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Σέβομαι και τιμώ κάθε υποψήφιο που θέτει ή θα θέσει υποψηφιότητα αλλά θεωρώ πως για τη Λευκάδα δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την εκλογή του Θεόδωρου Σολδάτου στο αξίωμα του δημάρχου. Γιατί πρόκειται για έναν άνθρωπο έμπειρο, με αγάπη για τη Λευκάδα, που μπορεί να τα καταφέρει.

 

Ποιο είναι το διακύβευμα-δίλημμα των εθνικών εκλογών το οποίο η Ν.Δ. θα θέσει στους πολίτες;

Η Ν.Δ. δεν θέτει διλήμματα στους πολίτες. Αντιθέτως, είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, στις νέες ιδέες, στο σύγχρονο, στο διαφορετικό. Εμείς καταθέτουμε τις προτάσεις μας και τις θέτουμε υπό την κρίση του ελληνικού λαού. Τώρα, όσον αφορά στο διακύβευμα, γιατί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχει, θέλω να πω ότι θα πρέπει να αποφασίσουμε αν επιτέλους θέλουμε η Ελλάδα να γίνει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε υπό το κράτος του λαϊκισμού και των ψεμάτων. Αν είμαστε ευχαριστημένοι με το μίζερο και το σάπιο. Αν θέλουμε ευκαιρίες για τη ζωή μας και τα παιδιά μας. Αν επιθυμούμε ένα κράτος «πατερούλη» ή επιθυμούμε να πάρουμε εμείς τη ζωή στα χέρια μας. Το διακύβευμα είναι η απάντηση στο ερώτημα: σε τι κόσμο θέλουμε να ζούμε, σε ποια πολιτεία θέλουμε να ασκούμε τη δραστηριότητά μας, τι κράτος επιθυμούμε να έχουμε; Και η Ν.Δ. εγγυάται ένα κράτος ευρωπαϊκό, ένα κράτος δικαίου, με ευαισθησία στους κοινωνικά αδύναμους αλλά με απελευθερωμένες τις δυνάμεις της δημιουργίας. Ένα κράτος που θα ανταμείβει τους άξιους και θα δίνει ευκαιρίες σε όλους να ξετυλίξουν τη δική τους δράση και να φτιάξουν το μέλλον τους.

 

Η κυβέρνηση εστιάζει στο επιχείρημα ότι η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, η ανεργία έχει εμφανίσει σημάδια μείωσης και ήδη έχει αρχίσει να επιστρέφει στους πολίτες κάποια χρήματα. Για όλα αυτά ποιες είναι οι σκέψεις σας;

Η κυβέρνηση ψεύδεται και αυτό είναι που λέω, σε συνέχεια και του προηγούμενου ερωτήματός σας. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε μέσα στο ψέμα. Η χώρα είναι δεσμευμένη σε ένα διαρκές άτυπο τέταρτο μνημόνιο. Δύο πράγματα μόνο θα αναφέρω: Πρώτον, τη δέσμευση της δημόσιας περιουσίας για 99 χρόνια, κάτι που δεν τόλμησαν να κάνουν ούτε οι πιο ξενόδουλες κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο. Δεύτερον, μας έχουν δεσμεύσει για πολλές δεκαετίες με την υποχρέωση των υπερπλεονασμάτων στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα αυτό που ονομάζουμε δημοσιονομική ασφυξία.

 

Σχετικά με τη μείωση της ανεργίας, είναι προτιμότερο να συμπεραίνουμε ότι σε αυτήν τη χώρα των επιδομάτων και της ισότητας στη φτώχεια, το μόνο που αυξάνεται είναι το καθεστώς των ημιαπασχολούμενων. Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται για 200 και 300 ευρώ τον μήνα. Αντί λοιπόν να δημιουργούμε δουλειές μέσα από μια αναπτυξιακή πορεία, καταδικάζουμε τους ανέργους σε ένα μόνιμο καθεστώς φτώχειας χωρίς ελπίδα για το αύριο. Αν με την κατάσταση αυτή είμαστε ευχαριστημένοι, τότε, ναι, θα είμαστε ευχαριστημένοι και με τη μείωση του δείκτη της ανεργίας. Όσον αφορά στην επιστροφή χρημάτων, να σημειώσω ότι πρόκειται για εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων, κάτι το οποίο η Ν.Δ. έχει δεσμευτεί ότι θα το σεβαστεί. Αλλά να σας πω και κάτι ακόμη γι΄ αυτό: και εδώ αντιμετωπίσαμε μια νέα κοροϊδία από την κυβέρνηση. Πάρτε για παράδειγμα τους ενστόλους. Η κυβέρνηση Σαμαρά επέστρεψε αρχικά το 50% των οφειλών σε 36 δόσεις με κρατήσεις 20%. Η σημερινή κυβέρνηση μας λέει ότι επέστρεψε και το υπόλοιπο 50% των οφειλών, εφάπαξ, με κρατήσεις πάνω 40%! Είναι αυτό δικαιοσύνη ή κοροϊδία; Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούμε από το ψέμα.

 

Ορισμένες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. είναι η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτές ακριβώς οι θέσεις δεν επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία έχει τη δύναμη να τις στηρίξει, άρα με κάποιον τρόπο δεν επιβεβαιώνουν ότι έχει επιτευχθεί κάποιο θετικό έργο;

Η Ν.Δ. έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να βγούμε οριστικά από την κρίση και να περάσουμε στο στάδιο της ανάπτυξης. Το ερώτημά σας ακούγεται εύλογο, αλλά το θέμα πρέπει να το δούμε με συνδυαστικές οικονομικές πολιτικές. Η μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα φέρουν επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης. Αυτό σημαίνει έσοδα και για το κράτος. Η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει αύξηση της κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει έσοδα και για το κράτος. Κάτι το οποίο η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε κάνει πράξη. Η συνολική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας θα φέρει ευημερία, πραγματική μείωση της ανεργίας και θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους  ώστε αυτό με τη σειρά του να αυξήσει το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και να επιτύχουμε έτσι σταθερή ανάπτυξη. Δεν είναι λοιπόν ότι η οικονομία έχει τη δύναμη, αλλά ότι εμείς θα δώσουμε τη δύναμη στην οικονομία να στηρίξει μια πολιτική συνεχούς βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και των ψευτοεπιδομάτων που καταδικάζουν τον λαό στην ανέχεια.

 

Πώς θα διαχειριστείτε τη Συμφωνία των Πρεσπών αν κληθείτε να αναλάβετε τις τύχες της χώρας;

Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, εντός συνταγματικού πλαισίου, να μην ψηφιστεί αυτή η συμφωνία. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι πρόκειται για μια συμφωνία εθνικής υποχώρησης. Ήδη άλλωστε το ένα μέρος ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας δεν το τηρεί ούτε προς το σκέλος του ονόματος, αφού κατ’ επανάληψη ονομάζει τη χώρα του σκέτα «Μακεδονία», και η δική μας κυβέρνηση ποιεί την νήσσαν. Προχθές βγήκε η παγκόσμια ιστοσελίδα politico και είπε ότι η συμφωνία αυτή ήταν το χρέος του πρωθυπουργού της κωλοτούμπας έναντι της συμφωνίας του τρίτου μνημονίου του 2015 και κανείς τους δεν είχε το θάρρος να το διαψεύσει.

 

Εμείς αγωνιστήκαμε τόσο έντονα γιατί γνωρίζαμε ότι μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την κύρωσή της καλύτερα, δεν μπορεί να αλλάξει. Τώρα βιάζονται να βάλουν τη χώρα αυτή και στο ΝΑΤΟ, χωρίς τουλάχιστον να βεβαιωθούν ότι οι γείτονες θα τηρήσουν έστω και τα προβλεπόμενα σε αυτήν την κακή συμφωνία. Καταλαβαίνετε ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά και αυτό που μένει για τις επόμενες κυβερνήσεις είναι η διαπραγμάτευση, όταν αυτή έλθει, για την ένταξη της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι η αλήθεια. Δεν θα κοροϊδέψουμε τον ελληνικό λαό. Του λέμε την αλήθεια αλλά του λέμε επίσης ότι στις επόμενες εκλογές θα έχει την ευκαιρία, με τη θετική του ψήφο προς τη Ν.Δ., να μην ξαναϋποστεί το ψέμα και την κοροϊδία αυτής της κυβέρνησης και των προθύμων που τη στηρίζουν.

 

Ως εκπρόσωπος του νησιού σας, ποιες ήταν οι παρεμβάσεις σας που πιστεύετε ότι συνέβαλαν στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων;

Αντιλαμβάνεστε ότι ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και μάλιστα της μονοεδρικής Λευκάδας, αξιοποίησα όλα τα περιθώρια που είχα, και εκτιμώ ότι κατάφερα να συμβάλω ουσιαστικά στην εξεύρεση λύσεων σε διάφορα ζητήματα του τόπου μου, που προέκυψαν στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής μου θητείας. Επιγραμματικά θα σας αναφέρω ότι με τις παρεμβάσεις μου προωθήθηκαν πιο γρήγορα πολλά από τα προβλήματα που προέκυψαν από τον σεισμό του Νοεμβρίου του 2015, τα προβλήματα στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας ολόκληρου του νομού, στην ολοκλήρωση των οδικών αξόνων που οδηγούν στη Λευκάδα, καθώς και σε διάφορα άλλα ζητήματα καθημερινότητας που απασχολούν τον Λευκαδίτη πολίτη.

 

Το θέμα είναι ότι τα περιθώρια ήταν και παραμένουν στενά, και παρά το ότι διεκδίκησα τα δίκαια των Λευκαδιτών, ειδικά με το θέμα του σεισμού, αντιμετώπισα και αντιμετωπίσαμε όλοι οι Λευκαδίτες ένα κράτος-εχθρό. Αρκεί να σας αναφέρω ότι τριάμισι χρόνια μετά τον σεισμό  παραμένουν τα προβλήματα, κυρίως στις υποδομές, ιδιαίτερα της νότιας Λευκάδας που βρέθηκε στο επίκεντρο. Από κει και πέρα σας βεβαιώ ότι με ευθύνη της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια η Λευκάδα, το Μεγανήσι και τα μικρά μας νησιά, ο Κάλαμος και ο Καστός, έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. Δυστυχώς στα πλάνα της σημερινής κυβέρνησης δεν υπήρξε ποτέ ένας σχεδιασμός λύσεων, αλλά ούτε σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων μας.

 

Σε ποια σημεία θα εστιάσετε τις μελλοντικές προσπάθειές σας για την επίλυση προβλημάτων του νησιού;

Σας ευχαριστώ πολύ για την ερώτηση γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να εκθέσω όλα όσα έχουμε προετοιμάσει στη Ν.Δ. για τη Λευκάδα, μέσα από έναν σχεδιασμό που φιλοδοξεί όχι μόνο να λύσει προβλήματα αλλά να δώσει και αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο. Σας αναφέρω λοιπόν ότι αποτελούν ήδη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη τρία σημαντικά έργα για τον νομό: πρώτον, να κατασκευαστεί η υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία. Δεύτερον, να συμπεριληφθεί το νησί μας σε ένα δίκτυο μαρινών στα Ιόνια Νησιά, που θα βοηθήσει στον τουρισμό και την ανάπτυξη. Και για μένα αποτελεί βασική προτεραιότητα η κατασκευή σύγχρονης μαρίνας στο Βλυχό, ένα έργο που από το 2014 ως δημοτικός σύμβουλος έχω θέσει ψηλά στην ατζέντα, και έχω καταθέσει σχετική πρόταση και στο υπουργείο. Τρίτον, να ολοκληρωθούν οι οδικοί άξονες που οδηγούν στη Λευκάδα, όπως η Αμβρακία οδός και οι δρόμοι της Βόνιτσας – Λευκάδας και του Ακτίου – Αγίου Νικολάου. Και οι δεσμεύσεις αυτές είναι δεσμεύσεις που υπηρετούν το όραμα της Λευκάδας, που θέλει, μπορεί και πρέπει να αλλάξει. Της Λευκάδας που βγαίνει από το περιθώριο, που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και μπαίνει μπροστά στον δρόμο της ανάπτυξης. Και είμαι σίγουρος ότι με τη δύναμη που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εκλογές θα μπορέσουμε το όραμα αυτό να το κάνουμε πράξη.

Most Popular