Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥΕξερεύνηση στον υπόγειο πλούτο της Λευκάδας

Εξερεύνηση στον υπόγειο πλούτο της Λευκάδας

Την εβδομάδα που ακολούθησε τον 15Αύγουστο, , εξερεύνηθηκαν απο μέλη του συλλόγου Σπηλαιολογίας Θεσσαλονίκης «ΠΡΩΤΕΑΣ» μερικά από τα μη τουριστικά σπήλαια του νησιού, τα οποία είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στην σπηλαιολογική κοινότητα. Υπήρξε επαφή με μέλη πολιτιστικών συλλόγων και περίοικους της περιοχής, οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες για τα πολυάριθμα σπήλαια του νησιού και μοιράστηκαν με μεγάλη ευχαρίστηση πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Το πρώτο που εξευρευνήθηκε ήταν το Αλαβάστρινο σπήλαιο στην Απόλπαινα, καθώς βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από την πόλη της Λευκάδος και είναι αρκετά προσβάσιμο και ορατό από τον ασφαλτόδρομο. Η είσοδος ήρθε στο φως το 1971 κατά την διάρκεια εκτέλεσης έργων σε παρακείμενο λατομείο. Αποτελείται από έναν ψιλοτάβανο θάλαμο γύρω στα 100 μέτρα μήκος, ο οποίος χωρίζεται σε αίθουσες από κατάλευκα συμπλέγματα σταλαγμιτών (αλαβάστρινα, εξού και το όνομα) και μια μικρή διακλάδωση στα δεξιά της εισόδου, που καταλήγει σε κάποια «παράθυρα» με ορατότητα στο εξωτερικό περιβάλλον. Έχει ιδιαίτερο διάκοσμο στο μεγαλύτερο του μέρος, αποτελούμενο από σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κολώνες, καλαμάκια και κουρτίνες σε λευκούς και κόκκινους χρωματισμούς, έχει ενεργή σταγονοροή στο βάθος και αρκετή ποσότητα γουανό (περιττώματα νυχτερίδων).

Τις επόμενες ημέρες, κατευθυνόμενοι νοτιότερα του νησιού, σε πολύ μικρή απόσταση από τις Πηγές Δάφνης, εντοπίστηκε εύκολα το Σπήλαιο του Καρούχα στο χωριό Σύβρος. Πρόκειται ουσιαστικά για μια βραχοσκεπή, όπου η διάβρωση των πετρωμάτων έχει δημιουργήσει μια πραγματικά εντυπωσιακή είσοδο.

Χαμηλότερα, σε κοντινή σχετικά απόσταση από την παραλία Αφτέλι και λίγο έξω από το χωριό Εύγηρος βρίσκεται η Χοιροσπηλιά, σε μια τοποθεσία ευνοϊκή για κατοίκηση κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Αυτό μαρτυρούν άλλωστε και τα ευρήματα από τις ανασκαφικές διεργασίες στο σπήλαιο. Το εσωτερικό του αποτελείται από τρεις θαλάμους, δύο μεγαλύτερους και έναν μικρότερο, που φωτίζονται από την είσοδο, έναν φωταγωγό στη  νότια πλευρά και ένα μεγάλο κατακόρυφο άνοιγμα. Στις σκοτεινές ζώνες του σπηλαίου υπάρχει πλούσιος διάκοσμος και παρατηρήθηκε μικρός αριθμός νυχτερίδων, τρωκτικών και ένα ερπετό.

Τέλος, στο νησί υπάρχουν και αναρίθμητες θαλασσοσπηλιές, όπως είναι γνωστά τα ενάλια σπήλαια στην λαϊκή παράδοση. Πραγματοποιήθηκε λοιπόν επίσκεψη σε δύο απο αυτά, η προσέγγιση στα οποία μπορεί να γίνει μόνο με βάρκα και βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την παραλία Μικρός Γιαλός στον Πόρο. Η γνωστή Μπλε Σπηλιά συναρπάζει με το μικρό άνοιγμα της εισόδου, το μεγάλο εσωτερικό της μέγεθος, αλλά και τα φωτεινά γαλάζια νερά της. Σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι φιλοξενεί έναν εντυπωσιακά μεγάλο πληθυσμό νυχτερίδων και αποτελεί ένα ιδιαίετερο οικοσύστημα. Το δεύτερο ενάλιο σπήλαιο, του οποίου η ονομασία μας παραμένει άγνωστη, διαθέτει μια μικρή ομαλή ακτή στο εσωτερικό του και θα μπορούσε να αποτελεί ιδανικό καταφύγιο για μικρές φώκιες τον χειμώνα.

Τα σπήλαια της Λευκάδας αποτελούν μνημεία φυσικής ομορφιάς και πολιτιστικής κληρονομιάς με παγκόσμια αξία από άποψη ιστορική, αισθητική και παλαιοανθρωπολογική, η εξερεύνησή  τους όμως απαιτεί εκπαίδευση, εξοικείωση με τα τεχνικά περάσματα και γνώση των κανόνων προστασίας τους. Κάθε εκατοστό διακόσμου μπορεί να χρειαστεί και περισσότερα απο 100 χρόνια για να σχηματιστεί και θα ήταν εγκληματική η οποιαδήποτε φθορά του. Επιπλέον, όλα σχεδόν τα είδη νυχτερίδας αποτελούν απειλούμενα είδη και θα πρέπει να αποφεύγεται η όχληση τους, καθώς και οι επισκέψεις στις αποικίες από το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη που είναι περίοδοι ζευγαρώματος, χειμέριας νάρκης, γέννας και θηλασμού, διότι οποιαδήποτε διαταραχή  μπορεί να τις οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο.

 

Τα μέλη της Σπηλαιολογίας Θεσ/νίκης «Πρωτέας»

Χατζησάββα Βασιλική

Αβραμίδης Ηλίας

 

Μπορείτε να μας βρείτε στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

http://proteascave.gr/

info@proteascave.gr

https://www.facebook.com/proteascave

https://www.instagram.com/proteascave/?hl=el

 

 

Most Popular