Επιτυχημένο το πρόγραμμα ανταλλαγής ΑΜΕΑ Erasmus plus-Youth Exchange που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα

0
784

Μ.Κ.Ο   Μονοπάτια Αλληλεγγύης                                        ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Από 28 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου υλοποιήθηκε (για πρώτη φορά) στη Λευκάδα, πρόγραμμα ανταλλαγής απόψεων, δώρων, κουλτούρας, παράλληλες δραστηριότητες, συμβίωση, συνεργασία μεταξύ 8 παιδιών – ατόμων ΑΜΕΑ από την Εσθονία και 8 παιδιών-ατόμων ΑΜΕΑ από την Λευκάδα.

Διοργανωτές ήταν η Μ.Κ.Ο. Μονοπάτια Αλληλεγγύης (Solidarity tracks) και το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ της Κοινωφελούς Δημοτικής επιχείρησης ΔΕΠΟΚΑΛ του Δήμου Λευκάδας.  Το όλο πρόγραμμα βασίστηκε στην Ευρωπαϊκή Δράση «Erasmus plus-Youth Exchange-Ανταλλαγή νέων – Νεανική Κοινωνικοποίηση με τη βοήθεια πολυμέσων».

Οι κατασκηνωτές ασχολήθηκαν από κοινού με εικαστικές δημιουργίες, κεραμική, μπάνιο στην θάλασσα με πολλά παιχνίδια, παρουσίαση παραδοσιακών φαγητών που έφτιαξαν οι ίδιοι, ομαδικά παιχνίδια, μουσικά όργανα, παρουσίαση της εκάστοτε κουλτούρας, εθίμων, ανταλλαγή δώρων και εν τέλει συμβίωσαν χωρίς την παρουσία γονέων για 6 μέρες, μόνο με την παρουσία και καθοδήγηση εθελοντών από τα μονοπάτια Αλληλεγγύης.

Το όλο εγχείρημα άφησε απόλυτα ικανοποιημένα και ευχαριστημένα τα παιδιά και τους γονείς τους καθώς και τους διοργανωτές, αφού ο απώτερος στόχος ήταν να περάσουν όμορφα και ευχάριστα όλα τα παιδιά ΑΜΕΑ που συμμετείχαν και να γνωρίσουν (παρόλο την δυσκολία της διαφορετικής γλώσσας) άλλα παιδιά με διαφορετικές παραστάσεις, τρόπο ζωής, κουλτούρα, συνήθειες κ. ά.

Είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον, του χρόνου να υλοποιηθεί ένα αντίστοιχο πρόγραμμα ανταλλαγής, αφού με γνώμονα την φετινή εμπειρία, είδαμε το πόσο άρεσε και στους 16  συμμετέχοντες ΑΜΕΑ από τις 2 χώρες.

 

Λευκάδα 14 Σεπτεμβρίου 2017